Elisa Benhaim (advocate Legaltree)

Advocaat aan taxiondernemers: ‘Bereid chauffeurs voor op strafrechtszaak’

Foto: Elisa Benhaim

Als ondernemer of chauffeur in de taxi- of touringcarbranche kan je betrokken raken bij een verkeersongeval dat strafrechtelijk wordt opgepakt. Zo’n proces kan voor alle partijen ingrijpend zijn. Volgens Elisa Benhaim, advocaat en partner bij Legaltree, zouden ondernemers zichzelf en hun chauffeurs hierop moeten voorbereiden. 

Dit kwam aan bod tijdens de laatste uitzending van TaxiPro TV, waar Benhaim te gast was. Tijdens haar werk als advocaat staat ze veel transportbedrijven en beroepschauffeurs bij. “Vaak gaat het om zaken waarbij beroepschauffeurs betrokken zijn geraakt bij een ernstig ongeval met dodelijke afloop of met zwaar lichamelijk letsel. Het zijn vaak dodehoekongevallen en minder vaak ongevallen veroorzaakt door snelheidsovertredingen of alcoholgebruik.”

Benhaim is van mening dat het goed is dat een advocaat gespecialiseerd in verkeersstrafrecht in dergelijke gevallen aanwezig is bij het verhoor. “Bepaalde handelingen, zoals kijkgedrag, zijn voor een chauffeur heel routinematig. Maar als je er niet over verklaart, komt het niet op papier terecht en ook niet in het dossier. Een advocaat kan ervoor zorgen dat dit goed gebeurt.” Ze legt uit dat dit wel van belang is omdat het dossier uiteindelijk wordt beoordeeld door de officier van justitie.

Goed voorbereiden

Een ondernemer zou in haar ogen echter al preventief kunnen handelen door zichzelf en chauffeurs voor te bereiden op ongevallen die strafrechtelijk worden opgepakt. “Een chauffeur kan ontzorgd worden door dit soort zaken bespreekbaar te maken.” Zo zijn er binnen bepaalde bedrijven al trainingen gegeven over hoe te handelen wanneer er een ongeval en een strafzaak plaatsvindt. “Je hoopt altijd dat het niet gebeurt, maar het kan iedereen overkomen.”

Een werkgever zou ook al voordat een ongeval zich voordoet een advocaat kunnen aanwijzen. In sommige gevallen is het volgens Benhaim echter logisch dat een werkgever juist afstand wil doen van een werknemer, zoals bij alcoholgebruik tijdens het werk.

Meer weten over het verloop van dergelijke rechtszaken, hoe het zit met de kosten en de invloed van de coronacrisis op rechtszaken waarbij taxi- en touringcarbedrijven betrokken zijn? Kijk het hele interview dan hier terug:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.