Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Uber in beroep tegen uitspraak rechter: ‘Overgrote deel chauffeurs wil zelfstandig blijven’

Rechter doet uitspraak. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Alexstar

De rechter heeft geoordeeld dat Uber-chauffeurs werknemers zijn. Uber moet zich daarom aan de Taxi-cao houden. Maurits Schönfeld, General Manager Noord-Europa bij Uber, stelt dat het bedrijf teleurgesteld is in deze uitspraak, omdat volgens hen het overgrote deel van de chauffeurs zelfstandig wil blijven. Uber gaat dan ook in hoger beroep. 

Schönfeld meent dat chauffeurs geen afstand willen doen van de vrijheid om te kiezen of, waar en wanneer en met wie ze werken. “In het belang van chauffeurs gaan we daarom in beroep tegen de uitspraak van de rechter, terwijl we blijven werken aan het verbeteren van platform-werk in Nederland.”

Uber stelt in het belang van chauffeurs in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Dit doen zij onder meer om de flexibiliteit van het werk te beschermen. “Sinds de hervormingen van de taximarkt in 2000 zijn taxichauffeurs in Nederland zelfstandig en zij willen dat ook blijven. Uber is twaalf jaar later op de Nederlandse markt geïntroduceerd en heeft de werkwijze van chauffeurs niet veranderd.”

Uber ‘bovenaan het lijstje’ van de FNV

De uitspraak heeft volgens Uber grote gevolgen voor de sector, omdat zelfstandig werken volgens hen de norm is geworden. Het bedrijf stelt dat zij slechts ‘bovenaan het lijstje’ staat van de FNV en zij graag zelfstandig werk willen verbeteren, maar niet afschaffen. “Wanneer chauffeurs dat willen moet zelfstandig werk flexibele en fatsoenlijke verdienmogelijkheden bieden, net als bescherming wanneer zij dit nodig hebben.”

Hierbij wijst Uber op het sociaal akkoord dat ze aan de formatietafel hebben voorgesteld, waarmee ze de  bescherming van 100.000 platform-werkers willen verbeteren. Dit willen ze doen door een toekomstbestendig plan te maken met de steun van andere platforms, platform-werkers en de overheid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

12 reacties op “Uber in beroep tegen uitspraak rechter: ‘Overgrote deel chauffeurs wil zelfstandig blijven’”

Taxi Amsterdam|13.09.21|17:01

Als platforms de rit prijzen nou verhogen en max 10% commissie in rekening brengen dan kan je als ondernemer nog een eerlijke prijs overhouden. Dan is het vanzelfsprekend dat aangeslotenen liever zelfstandig blijven werken voor Uber. Maar nu is er gewoon sprake van uitbuiting. Huidige ritprijzen van dit soort platforms passen niet in NL of in de EU. Je houdt uiteindelijk na aftrek van alle kosten. Let wel op ALLE kosten, bijna niks over! Het moet dus of anders of opgerot! NL Overheid aan zet!

Rex Urban|14.09.21|09:49

Waarom niet de koppen bij elkaar en zelf een platform aanschaffen. Dus door en voor de ondernemers zelf.
Dan vloeit de winst die JOU platform gaat maken in je eigen zakken.
Daar heb je een graaier als Uber niet voor nodig .
Je moet wel ondernemer worden om dat te bereiken, en in plaats van aan de standplaatsen oeverloze discussies te houden die niets opleveren zelf aan het werk gaan.
Nu vraag je om oneerlijke concurrentie door zelf niets te ondernemen.

Peter Vriens|14.09.21|10:16

@ Taxi Amsterdam.
De Overheid is nog steeds aan zet met hun kindje, ook wel genaamd BCT, waar honderden miljoenen overheidsgeld en verplicht geld van U in weggegooid is, en nog steeds geld wordt ingepompt zonder enig resultaat.
Die soap gaat nog steeds door.
Verwacht dus niets van deze Overheid.
De Taxibranche dient gesaneerd en geautomatiseerd te worden.
Doen we dat niet? Dan worden we weggevaagd door de zelfrijdende Taxi, Investeerders dus, wat al gaande is.

Taxi Amsterdam|14.09.21|11:01

@rex dat gebeurt hier in Amsterdam al jaren dat ondernemers hun eigen apps hebben en samen goed kunnen ondernemen. Ik zelf doe het al jaren lang goed met met mijn eigen klanten en eigen netwerk zonder gebruik te maken van dit soort platforms. Wat ik alleen maar wou zeggen is dat dat soort platforms van mij welkom zijn mits zij het leuk houden. Dan heb ik daar niets op tegen. Wel vind ik dat het dan zoals eerder omschreven (ritprijs omhoog en max 10% commissie) zou moeten gaan. Hoe het nu gaat

Taxi Amsterdam|14.09.21|11:09

Dat kan niet langer meer. Past niet in NL of in de EU. Zo nemen ze ook steeds meer over als het zo goedkoop maar door blijft gaan ondanks de miljarden verliezen. Dus er is ook sprake van oneerlijke concurrentie! @Peter je hebt gelijk. Onze overheid heeft er ook een puinhoop van gemaakt. Ik heb het zelf gezien en meegemaakt al die wanpraktijken van onze overheid. Nu liggen er gerechtelijke uitspraken en zullen er nog meer volgen dus dan heeft onze overheid straks geen keuze meer. Dan moeten ze!

Taxi Amsterdam|14.09.21|11:26

Bovendien zie je het in meerdere sectoren dat schijn constructies worden aangepakt. De wet is er uiteindelijk om iedereen te beschermen ook zzp’ers die uitgebuit worden. En laten we aub ook naar de feiten kijken. Die platform apps waar miljoenen soms zelfs miljarden in zitten werken daardoor heel erg goed en zijn erg gebruiksvriendelijk. Als kleine ondernemer kan je daar moeilijk tegen op boksen. Daarom vind ik dat het ook voor een ieder (ondernemer) handig kan zijn maar dan moet het wel anders

Rex Urban|14.09.21|20:59

Jammer,
M’n antwoord aan Taxi Amsterdam is weg.

Ali Ates|15.09.21|14:29

Ik dacht dat rechters in Nederland onafhankelijk waren,uber chauffeur zijn werknemers laat mij lachen.
Wat willen ze hebben geld 💰 van uber prima, maar niet op deze manier.
Zie je al een 20 jaar zelfstandig taxiondernemer in loondienst gaan dat is de nachtmerrie van elke ondernemer, dacht het niet dus.

Adam|16.09.21|09:07

Krijg net over mogelijke gevolgen van de uitspraak.

Ik heb vanaf maart vorig jaar tot en met 30 september dit jaar tozo uitkering.

Misschien kan de overheid eisen om dat terug te betalen? Maar via Uber heb ik gedurende die tijd niet gewerkt. Gaat of uber mij gedurende die periode loon doorbetalen of gaat overheid het misschien af zien? Het mag toch niet dat ik het uit eigen zak betaal? Heb het geld niet?

Adam|16.09.21|09:07

Ik heb vanaf maart vorig jaar tot en met 30 september dit jaar tozo uitkering. UItspraak rechter?

Misschien kan de overheid eisen om dat terug te betalen? Maar via Uber heb ik gedurende die tijd niet gewerkt. Gaat of uber mij gedurende die periode loon doorbetalen of gaat overheid het misschien af zien? Het mag toch niet dat ik het uit eigen zak betaal? Heb het geld niet?

Henri van Essen|16.09.21|12:17

Word een mooi verhaal als je in dienst bent van UBER dan zijn ook alle kosten voor je werkgever de auto de verzekering de brandstof word nog een hoop rekenen en een hoop uitzoeken.

Galles Masterdam|22.09.21|18:20

Stelletje hypocrieten ik ken heel veel tto chauffeurs die uber rijden. Je had ze moeten zien in de corona tijd, zeearend uber dankbaar zodat ze nog iets konden verdienen.. echt ondankbaar, maar dat wisten we al van dat stelletje tuig die nu op de tto s zitten.. schande afgetrapte auto s stinken naar sigaar en wiet dat noemen zich tto ga je schamen.. tto is niet wat het was in de jaren 90 toen alleen tca de markt in handen had. Nu zie je allemaal vage figuren op de tto markt