Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Coronabeleid taxibedrijf: wat mag wel en wat mag niet?

Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Taxibedrijven kunnen hun werknemers niet verplichten om zich tegen corona te laten vaccineren. Maar ze mogen in verband met corona wel redelijke instructies geven aan hun personeel. En als die niet worden opgevolgd, kan dat in het uiterste geval tot ontslag leiden. Dat vertelde KNV-jurist Patrick Mommers tijdens zijn workshop op Taxi Expo ‘21.

Waar moeten werknemers zich aan houden als het om corona, vaccineren en aanverwante zaken gaat? Dat is een vraag waar veel bedrijven mee worstelen, en de taxibranche is daar geen uitzondering op. “De wet regelt dat de werkgever instructierecht heeft en dus eenzijdig mag bepalen welke redelijke regels gelden voor het dagelijkse reilen en zeilen van de onderneming”, legde Mommers uit. Daarbij kan gedacht worden aan kledingvoorschriften en niet roken in taxi’s of op het bedrijfsterrein, maar ook het dragen van een mondmasker, verplicht naar huis gaan bij coronaklachten en de coronaprotocollen voor veilig vervoer.

Hoestend en proestend op het werk

“Als een werknemer doorlopend weigert redelijke instructies op te volgen, dan kan dat leiden tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dat is zeker niet makkelijk, maar het kan wel, zo laat een recente rechtszaak in Rotterdam zien”, gaf Mommers een voorbeeld. Het ging om een man die hoestend en proestend naar het werk kwam. Hij werd meer dan eens aangesproken door collega’s die zeiden dat hij naar huis moest gaan, maar dat deed hij niet.

Een dag later meldde hij zich alsnog ziek. Mommers: “De man bleek corona te hebben en de werkgever was niet blij met de hele gang van zaken. Via de rechtbank is een einde aan arbeidsovereenkomst gemaakt. Die ontbinding gebeurde overigens niet omdat de man verwijtbaar zou hebben gehandeld, maar wel vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen. En de werkgever moest een transitievergoeding betalen.

Niet onder druk zetten of dwingen

Verplicht vaccineren is een zeer actueel thema, legde Patrick Mommers uit. “Die verplichting voor werknemers gaat hem niet worden omdat het een inbreuk is op de lichamelijke integriteit.” Mensen onder druk zetten of dwingen zich te laten vaccineren mag dan ook niet, net als loon inhouden bij ziekte of iemand ontslaan omdat deze zich niet laat vaccineren. Gegevens van besmetting of vaccinatie vastleggen is ook niet toegestaan, net zo min als iemand verplichten om zich te laten testen.

“Wat mag dan wel? Vragen of werknemers gevaccineerd zijn en of men vrijwillig wil laten vaccineren of testen. Je mag ook iemand verplichten bij klachten naar huis te gaan, of iemand ander werk laten verrichten. Maar ook weer niet elk ander klusje dat kan worden bedacht, het moet binnen het redelijke zijn en in relatie tot het oorspronkelijke werk staan. Hier gaat zonder meer nog over gediscussieerd en geprocedeerd worden”, voorspelt Mommers.

Wens opdrachtgever: gevaccineerde chauffeurs

Taxibedrijven hebben natuurlijk ook met opdrachtgevers te maken. “Wat als een opdrachtgever de eis stelt dat alle chauffeurs gevaccineerd moeten zijn?”, stelde Mommers de vraag aan de deelnemers. “Een praktische oplossing kan zijn om chauffeurs in te zetten waarvan je weet dat ze gevaccineerd zijn, want uit commercieel oogpunt zeg je ook niet snel nee tegen een opdrachtgever. Niet-gevaccineerde werknemers zet je dan waar mogelijk op andere ritten.

Mommers wees verder op een breed pleidooi van werkgevers om controle op gevaccineerd zijn of herstel mogelijk te maken, en wie niet voldoet wordt niet zonder meer toegelaten tot de werkvloer. Dit moet echter nog wel bij wet geregeld worden.

Lees ook: Coronasteun hielp taxibedrijven om te overleven

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.