Geld. Foto: iStock / darkojow

Helft werkgevers vervoer en logistiek moet definitieve berekening NOW nog aanvragen

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Werkgevers in de sector vervoer en logistiek hebben nog tot 31 maart om hun aanvraag voor de definitieve berekening van de NOW voor de tweede periode te doen. Toch heeft 56,6 procent van de werkgevers dit nog niet gedaan. Als dit niet tijdig gebeurt, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

Werkgevers hebben nog een aantal weken de tijd om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. In de tweede periode NOW, die liep van juni tot en met september 2020, werd landelijk aan ruim 63.500 werkgevers een voorschot toegekend. In totaal ging het om een bedrag van 4,3 miljard euro. Deze werkgevers hadden samen 1,3 miljoen werknemers in dienst.

Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de tweede NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering.

Meer dan landelijk gemiddelde

Van de 2.671 NOW-ontvangers in deze branche heeft inmiddels 43,4 procent hun aanvraag voor de definitieve berekening ingediend en 56,6 procent moet dat dus nog doen. Dat zijn er in verhouding meer dan het landelijk gemiddelde. Landelijk waren er namelijk zo’n 63.500 werkgevers die een voorschot hebben ontvangen. Daarvan heeft inmiddels bijna 49 procent de definitieve berekening aangevraagd, ruim 51 procent moet dat nog doen. Wanneer een werkgever die aanvraag niet indient kan UWV geen definitieve berekening maken en wordt de tegemoetkoming bepaald op nul euro. Het volledige voorschot moet dan terugbetaald worden.

Lees ook: Kleine taxibedrijven in problemen door nieuwe regels rij- en rusttijden

“Uit onderzoek blijkt gelukkig dat bijna alle werkgevers inmiddels weten dat ze die aanvraag moeten doen en dat ze daar vaak ook al mee bezig zijn”, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. “Toch moet ruim een kwart de werkgevers die de definitieve berekening nog niet hebben aangevraagd, nog met de klus beginnen. We raden hen aan daar nu echt mee aan de slag te gaan, want het kost vaak toch wel wat tijd om alle informatie te verzamelen en aan te leveren.”

Meer dan 20.000 euro voorschot

Werkgevers die meer dan 20.000 euro aan voorschot hebben ontvangen, hebben een zogeheten derdenverklaring of een accountantsverklaring nodig. Net als bij de definitieve berekening voor de eerste periode NOW is het mogelijk om daar extra uitstel voor te krijgen. “Het zal ook nu weer druk zijn bij boekhouders en accountants en dat kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 31 maart die derden- of accountantsverklaring afgerond te hebben”, aldus Camps. “Maar het is belangrijk dat je dat dan wel uiterlijk 31 maart aangeeft.”

Lees ook: OV-op-Maat wint terrein als uitkomst lege bussen en hoge kosten wmo-taxi

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Helft werkgevers vervoer en logistiek moet definitieve berekening NOW nog aanvragen | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow

Helft werkgevers vervoer en logistiek moet definitieve berekening NOW nog aanvragen

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Werkgevers in de sector vervoer en logistiek hebben nog tot 31 maart om hun aanvraag voor de definitieve berekening van de NOW voor de tweede periode te doen. Toch heeft 56,6 procent van de werkgevers dit nog niet gedaan. Als dit niet tijdig gebeurt, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

Werkgevers hebben nog een aantal weken de tijd om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. In de tweede periode NOW, die liep van juni tot en met september 2020, werd landelijk aan ruim 63.500 werkgevers een voorschot toegekend. In totaal ging het om een bedrag van 4,3 miljard euro. Deze werkgevers hadden samen 1,3 miljoen werknemers in dienst.

Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de tweede NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering.

Meer dan landelijk gemiddelde

Van de 2.671 NOW-ontvangers in deze branche heeft inmiddels 43,4 procent hun aanvraag voor de definitieve berekening ingediend en 56,6 procent moet dat dus nog doen. Dat zijn er in verhouding meer dan het landelijk gemiddelde. Landelijk waren er namelijk zo’n 63.500 werkgevers die een voorschot hebben ontvangen. Daarvan heeft inmiddels bijna 49 procent de definitieve berekening aangevraagd, ruim 51 procent moet dat nog doen. Wanneer een werkgever die aanvraag niet indient kan UWV geen definitieve berekening maken en wordt de tegemoetkoming bepaald op nul euro. Het volledige voorschot moet dan terugbetaald worden.

Lees ook: Kleine taxibedrijven in problemen door nieuwe regels rij- en rusttijden

“Uit onderzoek blijkt gelukkig dat bijna alle werkgevers inmiddels weten dat ze die aanvraag moeten doen en dat ze daar vaak ook al mee bezig zijn”, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. “Toch moet ruim een kwart de werkgevers die de definitieve berekening nog niet hebben aangevraagd, nog met de klus beginnen. We raden hen aan daar nu echt mee aan de slag te gaan, want het kost vaak toch wel wat tijd om alle informatie te verzamelen en aan te leveren.”

Meer dan 20.000 euro voorschot

Werkgevers die meer dan 20.000 euro aan voorschot hebben ontvangen, hebben een zogeheten derdenverklaring of een accountantsverklaring nodig. Net als bij de definitieve berekening voor de eerste periode NOW is het mogelijk om daar extra uitstel voor te krijgen. “Het zal ook nu weer druk zijn bij boekhouders en accountants en dat kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 31 maart die derden- of accountantsverklaring afgerond te hebben”, aldus Camps. “Maar het is belangrijk dat je dat dan wel uiterlijk 31 maart aangeeft.”

Lees ook: OV-op-Maat wint terrein als uitkomst lege bussen en hoge kosten wmo-taxi

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.