Uber

Petitie gestart voor invoering minimumtarief taxiplatforms

Bron: Uber

Zelfstandig taxiondernemers vragen in een online petitie om een minimumtarief voor taxiplatforms als Uber en Bolt. Zij zouden de dupe zijn van de ‘prijzenoorlog’ die de platforms onderling voeren. Onder andere door de stijgende brandstofprijzen zou de situatie nu niet langer houdbaar zijn. 

Initiatiefnemer Jamal Al-Ali van ADT Taxi Services stelt dat zelfstandig chauffeurs die hun diensten via deze taxiplatforms aanbieden, minder dan 30 procent van het wettelijk maximum metertarief overhouden. “Sommige chauffeurs hebben niet de luxe om iets anders te gaan doen. Zo zijn er chauffeurs die een gezin te onderhouden hebben en hiervoor afhankelijk zijn van bijvoorbeeld Uber-ritten.”

Met de introductie van UberX Saver en Bolt Economy proberen de platforms zoveel mogelijk klanten binnen te halen voor een zo laag mogelijke prijs. “Hierdoor, en door de stijgende brandstofprijzen, houden zelfstandige chauffeurs nog minder inkomsten over. Dat Uber het starttarief tijdelijk verhoogd heeft met 50 eurocent, levert nog te weinig op. Een minimum kilometertarief is noodzakelijk om concurrentie mogelijk te maken met chauffeurs die niet via platforms rijden”, aldus Al-Ali.

Half jaar na rechtszaak nog niks veranderd

In de afgelopen jaren zijn er al meerdere protesten geweest tegen de lage prijzen die de taxiplatforms bieden. Ook zijn er verschillende chauffeurs langs geweest bij het hoofdkantoor van Uber. “Hieruit blijkt dat het niet makkelijk is om verandering teweeg te brengen. Wat dit nog eens extra heeft bevestigd, is het feit dat Uber de rechtszaak tegen vakbond FNV in juni heeft verloren, maar dat er nu – meer dan een half jaar later – nog niks is veranderd.”

Om deze reden is hij de petitie gestart. “Binnen één dag ondertekenden al 186 chauffeurs de petitie. Dit laat zien dat de nood hoog is gezien nu de brandstofprijzen verder stijgen en het einde van de steunmaatregelen is aangebroken. Bovendien zijn er veel chauffeurs bijgekomen nu corona weer wat meer naar de achtergrond is verdwenen. ” Bij 500 handtekeningen wil Al-Ali de petitie indienen bij de platforms en indien nodig later ook bij de gemeente Amsterdam.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “Petitie gestart voor invoering minimumtarief taxiplatforms”

Ali Ates|17.03.22|14:00

Wat een onzin 🤬 ophouden met onzin verhalen over platform taxi centrale s .
Straat taxi s halen veel minder omzet ik rij al 21 jaar taxi in Amsterdam nog nooit zo’n grote omzet gehaald .

Stop met wan verhalen over platforms en fnv is oplichterij die zelfstandig taxi ondernemers het omzet wil beroven om de staats schat kist tevelen met loonbelasting en pensioenfondsen.

Stop fnv

Peter Walgreen|21.03.22|14:26

Goedemiddag Ali,
Mag ik vragen hoeveel uur u daar voor werkt per week?

Peter Walgreen|21.03.22|21:18

Ik bedoel natuurlijk voor die € 2000.00 omzet per week wat u eerder vermeldde.