Bord laadpaal, laadpunt, elektrisch rijden, laden

Verkoop elektrische auto’s in de lift

Foto: Nico Schinkelshoek, TankPro

De verkoop van elektrische auto’s is fors gestegen in de eerste helft van dit jaar. Het aantal nieuw geregistreerde elektrische auto’s kwam uit op 29.531. Dat is 82,9 procent meer dan in dezelfde periode in 2021. De cijfers zijn afkomstig van RAI Vereniging, BOVAG en RDW.

De groei is volgens de drie organisaties mede te danken aan het extra budget voor de particuliere aanschafsubsidie in 2022 en de introductie van steeds meer betaalbare elektrische personenauto’s. Ze pleiten ervoor om de stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden ook na 2025 te verlengen.

Het aandeel elektrisch in de verkoop van nieuwe personenauto’s lag in de eerste zes maanden van dit jaar op 19,2 procent. Dat is bijna 10 procent hoger dan in diezelfde periode in 2021. Het aandeel particulier, inclusief private lease, bedroeg 47,81 procent. Vorig jaar was dat 26,3 procent.

Hybride en plug-in hybride

Automobilisten kiezen niet alleen voor vol elektrische auto’, maar ook steeds vaker voor een nieuwe hybride of plug-in hybride (PHEV). Dit jaar zijn er in de eerste zes maanden in totaal 18.731 PHEV’s geregistreerd tegenover 15.926 in dezelfde periode in 2021. Dat is een stijging van 17,6 procent.

Ook de registraties van hybrides zitten in de lift. In het eerste halfjaar van 2022 is het aantal registraties met 24 procent gestegen naar 16.648 ten opzichte van 13.392 in 2021.

Bijtelling privé gebruik zakelijke auto 2023

Om de verkoop van elektrische auto’s in de zakelijke markt te stimuleren, blijft de bijtelling voor het privé gebruik van een zakelijke auto net als dit jaar ook in 2023 op 16 procent. Het plafond waarop dit bedrag van toepassing is, wordt verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro. Dat maakte staatssecretaris Van Rij van Financiën gisteren bekend.

De inzet van fiscale stimuleringsmaatregelen zijn nu tot eind 2025 voorzien. BOVAG en RAI Vereniging vinden dat ook na 2025 de markt voor particuliere en zakelijke elektrische auto’s gestimuleerd moet blijven worden. Volgens hen ontwikkelt de markt voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s zich op die manier sneller, waardoor de klimaatdoelen sneller gehaald worden.

ING Research

Een paar weken geleden voorspelde ING Research dat het aandeel volledig elektrisch in de autoverkoop dit jaar zal toenemen tot 22 procent van het totaal. De bank waarschuwde wel dat het aandeel elektrische auto’s minder snel groeit doordat de totale autoverkoop stagneert. Dat is toe te schrijven aan een tekort aan onderdelen op de markt, waardoor leveringen worden uitgesteld.

Lees ook

ING: dalende autoverkoop remt groei aantal elektrische auto’s

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Verkoop elektrische auto’s in de lift | TaxiPro
Bord laadpaal, laadpunt, elektrisch rijden, laden

Verkoop elektrische auto’s in de lift

Foto: Nico Schinkelshoek, TankPro

De verkoop van elektrische auto’s is fors gestegen in de eerste helft van dit jaar. Het aantal nieuw geregistreerde elektrische auto’s kwam uit op 29.531. Dat is 82,9 procent meer dan in dezelfde periode in 2021. De cijfers zijn afkomstig van RAI Vereniging, BOVAG en RDW.

De groei is volgens de drie organisaties mede te danken aan het extra budget voor de particuliere aanschafsubsidie in 2022 en de introductie van steeds meer betaalbare elektrische personenauto’s. Ze pleiten ervoor om de stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden ook na 2025 te verlengen.

Het aandeel elektrisch in de verkoop van nieuwe personenauto’s lag in de eerste zes maanden van dit jaar op 19,2 procent. Dat is bijna 10 procent hoger dan in diezelfde periode in 2021. Het aandeel particulier, inclusief private lease, bedroeg 47,81 procent. Vorig jaar was dat 26,3 procent.

Hybride en plug-in hybride

Automobilisten kiezen niet alleen voor vol elektrische auto’, maar ook steeds vaker voor een nieuwe hybride of plug-in hybride (PHEV). Dit jaar zijn er in de eerste zes maanden in totaal 18.731 PHEV’s geregistreerd tegenover 15.926 in dezelfde periode in 2021. Dat is een stijging van 17,6 procent.

Ook de registraties van hybrides zitten in de lift. In het eerste halfjaar van 2022 is het aantal registraties met 24 procent gestegen naar 16.648 ten opzichte van 13.392 in 2021.

Bijtelling privé gebruik zakelijke auto 2023

Om de verkoop van elektrische auto’s in de zakelijke markt te stimuleren, blijft de bijtelling voor het privé gebruik van een zakelijke auto net als dit jaar ook in 2023 op 16 procent. Het plafond waarop dit bedrag van toepassing is, wordt verlaagd van 35.000 euro naar 30.000 euro. Dat maakte staatssecretaris Van Rij van Financiën gisteren bekend.

De inzet van fiscale stimuleringsmaatregelen zijn nu tot eind 2025 voorzien. BOVAG en RAI Vereniging vinden dat ook na 2025 de markt voor particuliere en zakelijke elektrische auto’s gestimuleerd moet blijven worden. Volgens hen ontwikkelt de markt voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s zich op die manier sneller, waardoor de klimaatdoelen sneller gehaald worden.

ING Research

Een paar weken geleden voorspelde ING Research dat het aandeel volledig elektrisch in de autoverkoop dit jaar zal toenemen tot 22 procent van het totaal. De bank waarschuwde wel dat het aandeel elektrische auto’s minder snel groeit doordat de totale autoverkoop stagneert. Dat is toe te schrijven aan een tekort aan onderdelen op de markt, waardoor leveringen worden uitgesteld.

Lees ook

ING: dalende autoverkoop remt groei aantal elektrische auto’s

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.