Logo FNV Taxi
FNV TELEURGESTELD

Geen dwangsom voor taxi-app

Voor site workshops

Het Gerechtshof Amsterdam legt Uber geen dwangsom op tot teleurstelling van FNV. De vakbond had daarom verzocht omdat het taxibedrijf weigert een eerdere uitspraak van de rechtbank na te leven. Vorig jaar oordeelde de rechter dat Uber de taxi-cao moet respecteren.

FNV ziet een dwangsom als een goede manier om Uber tot ander gedrag te dwingen. Het Hof oordeelt echter dat de vakbond de uitspraak moet afwachten in het hoger beroep dat Uber heeft aangespannen in de cao-zaak, die in het voorjaar van 2023 wordt verwacht. Amrit Segwobind, bestuurder FNV Platformwerk: “Dat is meer dan jammer. Daardoor hoeft Uber, dat lak heeft aan alle regels, nu nog geen veranderingen door te voeren. Maar dat gaat stoppen. Het bedrijfsmodel van Uber leidt namelijk tot uitbuiting van chauffeurs en uitholling van de taximarkt. Ons rechtssysteem gaat daar vroeg of laat een stokje voor steken.” De bond sluit acties van taxichauffeurs de komende tijd niet uit.

Schijnzelfstandigheid

Volgens FNV was deze rechtszaak niet nodig geweest als de overheid schijnzelfstandigheid bij platforms tegen zou zijn gegaan. Sewgobind: “Het kabinet heeft onlangs laten weten dat de Belastingdienst pas in 2025 de wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, gaat handhaven. En diezelfde Belastingdienst laat al bijna zes jaar het asociale verdienmodel van platformbedrijven ongemoeid. Het wordt tijd dat de overheid de kant van de schijnzelfstandigen gaat kiezen in plaats van de kant van de platformbedrijven.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jacques Geluk

1 reactie op “Geen dwangsom voor taxi-app”

Chase London|27.07.22|18:33

Uber is een overheids-speeltje dat er wettelijk nooit komt. Den Haag is al langer bezig om de v/h goedlopende taximarkt kapot te maken ten faveure van een ILLEGALE app.
Don’t steal, the government hates competition.

Geen dwangsom voor taxi-app | TaxiPro
Logo FNV Taxi
FNV TELEURGESTELD

Geen dwangsom voor taxi-app

Voor site workshops

Het Gerechtshof Amsterdam legt Uber geen dwangsom op tot teleurstelling van FNV. De vakbond had daarom verzocht omdat het taxibedrijf weigert een eerdere uitspraak van de rechtbank na te leven. Vorig jaar oordeelde de rechter dat Uber de taxi-cao moet respecteren.

FNV ziet een dwangsom als een goede manier om Uber tot ander gedrag te dwingen. Het Hof oordeelt echter dat de vakbond de uitspraak moet afwachten in het hoger beroep dat Uber heeft aangespannen in de cao-zaak, die in het voorjaar van 2023 wordt verwacht. Amrit Segwobind, bestuurder FNV Platformwerk: “Dat is meer dan jammer. Daardoor hoeft Uber, dat lak heeft aan alle regels, nu nog geen veranderingen door te voeren. Maar dat gaat stoppen. Het bedrijfsmodel van Uber leidt namelijk tot uitbuiting van chauffeurs en uitholling van de taximarkt. Ons rechtssysteem gaat daar vroeg of laat een stokje voor steken.” De bond sluit acties van taxichauffeurs de komende tijd niet uit.

Schijnzelfstandigheid

Volgens FNV was deze rechtszaak niet nodig geweest als de overheid schijnzelfstandigheid bij platforms tegen zou zijn gegaan. Sewgobind: “Het kabinet heeft onlangs laten weten dat de Belastingdienst pas in 2025 de wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, gaat handhaven. En diezelfde Belastingdienst laat al bijna zes jaar het asociale verdienmodel van platformbedrijven ongemoeid. Het wordt tijd dat de overheid de kant van de schijnzelfstandigen gaat kiezen in plaats van de kant van de platformbedrijven.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jacques Geluk

1 reactie op “Geen dwangsom voor taxi-app”

Chase London|27.07.22|18:33

Uber is een overheids-speeltje dat er wettelijk nooit komt. Den Haag is al langer bezig om de v/h goedlopende taximarkt kapot te maken ten faveure van een ILLEGALE app.
Don’t steal, the government hates competition.