Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taxichauffeur schuldig aan dodelijk ongeval Gorredijk

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

De rechtbank in Leeuwarden heeft een 60-jarige taxichauffeur schuldig bevonden aan een ongeval met dodelijke afloop in het Friese Gorredijk. Hij kreeg een werkstraf van 140 uur opgelegd, en een voorwaardelijke rijontzegging van acht maanden.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. Bij het ongeval, dat plaatsvond in november 2017, kwam een vrouw van 57 om het leven. Zij kwam met haar auto het parkeerterrein van een tuincentrum afrijden en werd daar hard geraakt door de taxi. Die reed 65 kilometer per uur, meer dan het dubbele van de toegestane 30 kilometer per uur.

De chauffeur beweerde niet te weten dat er ter plekke een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur gold. Hij stelt dat het bord dat dit aangeeft aan het zicht wordt onttrokken door een plaatsnaambord. Maar volgens de rechtbank zijn de 30-borden aan beide kanten van de weg goed zichtbaar. Bovendien verklaarde de man dat hij elke dag op die weg reed.

Rijbewijs nodig voor werk

Daarom valt het hem te verwijten dat hij zich niet aan de maximale snelheid heeft gehouden, vindt de rechter, ie spreekt van ‘aanmerkelijk omvoozichtig en onoplettend rijgedrag’. De chauffeur heeft de auto die hij aanreed niet gezien en ook niet geremd om de botsing te voorkomen. Dat de straf uitkomt op 140 uur werkstraf en acht maanden voorwaardelijke rijontzegging, is mede omdat er vrij veel tijd is verstreken tussen het ongeval en de uitspraak. Ook is meegewogen dat de man zijn rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxichauffeur schuldig aan dodelijk ongeval Gorredijk | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taxichauffeur schuldig aan dodelijk ongeval Gorredijk

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

De rechtbank in Leeuwarden heeft een 60-jarige taxichauffeur schuldig bevonden aan een ongeval met dodelijke afloop in het Friese Gorredijk. Hij kreeg een werkstraf van 140 uur opgelegd, en een voorwaardelijke rijontzegging van acht maanden.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. Bij het ongeval, dat plaatsvond in november 2017, kwam een vrouw van 57 om het leven. Zij kwam met haar auto het parkeerterrein van een tuincentrum afrijden en werd daar hard geraakt door de taxi. Die reed 65 kilometer per uur, meer dan het dubbele van de toegestane 30 kilometer per uur.

De chauffeur beweerde niet te weten dat er ter plekke een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur gold. Hij stelt dat het bord dat dit aangeeft aan het zicht wordt onttrokken door een plaatsnaambord. Maar volgens de rechtbank zijn de 30-borden aan beide kanten van de weg goed zichtbaar. Bovendien verklaarde de man dat hij elke dag op die weg reed.

Rijbewijs nodig voor werk

Daarom valt het hem te verwijten dat hij zich niet aan de maximale snelheid heeft gehouden, vindt de rechter, ie spreekt van ‘aanmerkelijk omvoozichtig en onoplettend rijgedrag’. De chauffeur heeft de auto die hij aanreed niet gezien en ook niet geremd om de botsing te voorkomen. Dat de straf uitkomt op 140 uur werkstraf en acht maanden voorwaardelijke rijontzegging, is mede omdat er vrij veel tijd is verstreken tussen het ongeval en de uitspraak. Ook is meegewogen dat de man zijn rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.