Geparkeerde auto's

Interpolis ziet stijging inbraken in auto’s en autodiefstal

Impressie van geparkeerde auto's. Foto: ProMedia

Dieven hebben het weer vaker voorzien op auto’s, blijkt uit de AutodiefstalBarometer van verzekeraar Interpolis. Het aantal auto-inbraken lag in de eerste vijf maanden 33 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal autodiefstallen steeg in diezelfde periode met 18 procent.

In januari tot en met april vonden er 17.161 diefstallen uit auto’s en andere motorvoertuigen plaats, veel meer dan de 12.880 in 2021. Volgens Interpolis speelt daarbij mee dat we dit jaar minder lang te maken hadden met met coronamaatregelen. Mensen gaan weer vaker van huis en dieven dus ook, aldus de verzekeraar.

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht grootste risico

In alle provincies nam het aantal auto-inbraken flink toe in 2022, behalve in Flevoland (min 35 procent) en Friesland (min 15 procent). Gekeken naar gemeenten was de sterkste toename te zien in Groningen, Amersfoort en Maastricht. In Almere, Haarlem en Arnhem daalde het aantal juist fors. In absolute aantallen staan Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bovenaan. Gemiddeld wordt er elke tien minuten een auto opengebroken. Dieven hebben het vooral voorzien op laptops, telefoons en auto-onderdelen als airbags, stuur of wielen.

Niet alleen het aantal inbraken in auto’s nam toe, ook het aantal gestolen auto’s steeg in de eerste vijf maanden van dit jaar. Het nam toe met 18 procent. De auto’s die het vaakst worden gestolen zijn de Volkswagen Golf, de VW Polo, de Fiat 500, de Renault Clio, de Toyota RAV4 en de BWM 3-serie.

Contactloos

Automobilisten met een contactloze sleutel lopen het grootste risico dat hun auto gestolen wordt, vooral die van vóór 2017. Volgens Interpolis blijkt uit hun data dat de kans twee keer zo groot is op diefstal of inbraak. Dieven kunnen verbinding maken met de autosleutel om de deur op afstand te openen. Een beschermhoesje helpt, stelt de verzekeraar, want daardoor wordt het signaal geblokkeerd. Na 2017 is de beveiliging beter geworden.

ANP / YT

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Interpolis ziet stijging inbraken in auto’s en autodiefstal | TaxiPro
Geparkeerde auto's

Interpolis ziet stijging inbraken in auto’s en autodiefstal

Impressie van geparkeerde auto's. Foto: ProMedia

Dieven hebben het weer vaker voorzien op auto’s, blijkt uit de AutodiefstalBarometer van verzekeraar Interpolis. Het aantal auto-inbraken lag in de eerste vijf maanden 33 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal autodiefstallen steeg in diezelfde periode met 18 procent.

In januari tot en met april vonden er 17.161 diefstallen uit auto’s en andere motorvoertuigen plaats, veel meer dan de 12.880 in 2021. Volgens Interpolis speelt daarbij mee dat we dit jaar minder lang te maken hadden met met coronamaatregelen. Mensen gaan weer vaker van huis en dieven dus ook, aldus de verzekeraar.

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht grootste risico

In alle provincies nam het aantal auto-inbraken flink toe in 2022, behalve in Flevoland (min 35 procent) en Friesland (min 15 procent). Gekeken naar gemeenten was de sterkste toename te zien in Groningen, Amersfoort en Maastricht. In Almere, Haarlem en Arnhem daalde het aantal juist fors. In absolute aantallen staan Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bovenaan. Gemiddeld wordt er elke tien minuten een auto opengebroken. Dieven hebben het vooral voorzien op laptops, telefoons en auto-onderdelen als airbags, stuur of wielen.

Niet alleen het aantal inbraken in auto’s nam toe, ook het aantal gestolen auto’s steeg in de eerste vijf maanden van dit jaar. Het nam toe met 18 procent. De auto’s die het vaakst worden gestolen zijn de Volkswagen Golf, de VW Polo, de Fiat 500, de Renault Clio, de Toyota RAV4 en de BWM 3-serie.

Contactloos

Automobilisten met een contactloze sleutel lopen het grootste risico dat hun auto gestolen wordt, vooral die van vóór 2017. Volgens Interpolis blijkt uit hun data dat de kans twee keer zo groot is op diefstal of inbraak. Dieven kunnen verbinding maken met de autosleutel om de deur op afstand te openen. Een beschermhoesje helpt, stelt de verzekeraar, want daardoor wordt het signaal geblokkeerd. Na 2017 is de beveiliging beter geworden.

ANP / YT

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.