Tourismo

Productie nieuwe Mercedes-Benz Tourismo gestart

In Turkije is het eerste exemplaar van de vernieuwde Tourismo-touringcar van Mercedes-Benz van de band komen rollen. Vanaf de lente zal het voertuig ook worden voorzien van het Active Brake Assist 4-systeem. Het wordt dan de eerste touringcar in zijn soort die met een systeem voor voetgangersherkenning wordt uitgerust.

Mercedes-Benz nam onlangs uitgebreid de gelegenheid om de nieuwe Tourismo aan klanten en media te presenteren. Er ging zo’n 400 miljoen euro zitten in de ontwikkeling, waarbij veiligheid, comfort en economische aspecten de belangrijkste uitgangspunten waren. Van de Tourismo zijn sinds zijn introductie 26.000 exemplaren verkocht. In 2016 werden er nog zo’n 2.000 van deze touringcars afgenomen. Mercedes-Benz vond het tijd worden voor het doorontwikkelen van de Tourismo, ook om het marktleiderschap in dit segment te behouden.

7 procent minder brandstof

Door verbeterde aerodynamica en het nieuwe design voor een lichter chassis neemt het brandstofverbruik met 4,5 procent af ten opzichte van de ‘oude’ Tourismo, en met de OM 470-motor kan dat zelfs oplopen tot 7 procent. Opties als Predictive Powertrain Control en Eco Driver Feedback maken zelfs een nog kleiner brandstofverbruik mogelijk. Ook de uitstoot van het voertuig loopt door dit alles terug ten opzichte van zijn voorganger.

De Mercedes-Benz Tourismo wil daarnaast het veiligste voertuig in zijn klasse zijn, stelt de producent. De bus is onder meer voorzien van remassistentie en een stophulp voor situaties waarin veel opgetrokken en afgeremd wordt, maar er is ook voorzien in Attention Assist: mocht de aandacht van de chauffeur even verslappen, dan wordt daar snel op gewezen. Als het ondanks dit alles toch tot een ongeval komt, moet de Front Collision Guard de chauffeur en bijrijder extra bescherming bieden.

Vier modellen

In 2018 moet de Active Break Assist 4 dus voor nog mee veiligheid gaan zorgen. het betreft het eerstev systeem ter wereld dat de touringcar doet afremmen voor voetgangers, maar ook voor stilstaande en bewegende objecten. De nieuwe Tourismo RHD is beschikbaar in vier modellen in drie verschillende lengtes, waarbij ook nog eens kan worden gekozen uit twee verschillende typen cockpits. Qua interieur is er van alles mogelijk met deze touringcar, zo belooft Mercedes-Benz.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.