
Cao Besloten Busvervoer algemeen bindend verklaard
De cao Besloten Busvervoer is door het ministerie van Sociale Zaken en Werk (SZW) op 3 maart officieel algemeen bindend verklaard. Dat meldt branchevereniging Busvervoer Nederland (BVN) in haar nieuwsbrief. De nieuwe cao geldt dankzij dit stempel van het ministerie, voor alle werkgevers én werknemers die in Nederland besloten busvervoer verrichten.
“We zijn er enorm blij mee. Het geeft rust in de sector”, zo laat een woordvoerder van BVN desgevraagd weten aan TaxiPro.
Ook Fadua Toufik, die namens CNV Vakmensen de gesprekken voerde tijdens de cao-onderhandelingen, is blij dat het ministerie haar goedkeuring aan de nieuwer cao heeft gegeven. “Uiteraard zijn we daar erg blij mee. Hiermee zijn alle werkgevers uit de tour gebonden aan de afspraken die in de cao staan”, aldus Toufik.
Onder protest
De nieuwe cao gold al sinds 1 januari 2023, nadat BVN en CNV in december tot een akkoord kwamen. Een meerderheid van de vakbondsleden stemde destijds, weliswaar onder protest, in met het derde eindbod van de werkgevers. Die andere vakbond, FNV, besloot haar handtekening niet onder het akkoord te zetten, omdat ze er nog niet tevreden over zijn.
5/6-regeling
De nieuwe cao bevat onder andere een loonsverhoging van in totaal 11 procent: 7 procent in 2023 en nog eens 4 procent in 2024. Naast de loonsverhoging, wordt er ook een nieuwe pauzeregeling in het leven geroepen. Deze moet de omstreden 5/6-regeling vervangen, die per 1 januari 2024 vervalt. Deze regeling wordt in eerste instantie vervangen door de pauzeregeling zoals die nu geldt voor internationale lijndiensten. CNV Vakmensen en BVN werken in de tussentijd samen aan een nieuwe pauzeregeling, die in 2025 moet in werking moet treden. De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar en is geldig tot 31 december 2024.
Lees ook:
Het is gek dat in de CAO al wordt voorzien dat het voor 2024 4% wordt. Niemand kan nog voorzien hoe de markt zich gaat bewegen. Los van het feit dat ik de FNV veel te agressief vindt, hebben ze denk ik hier wel een punt. Als we de tekorten in het aantal chauffeurs als gevolg van de vergrijzing willen opvangen, moeten we er hoe dan ook voor zorgen, dat het werk aan derden wordt omschreven als ‘aantrekkelijk’ en ‘goed betaald’. Alleen zo win je nieuwe chauffeurs, die straks keihard nodig zijn.