Politiecontrole vanuit touringcar
'Ogen op de weg'

Politie controleert ook dit jaar weer vanuit touringcar

Politie controleert vanuit een touringcar op afleiding in het verkeer. Foto: ANP/ Frank de Roo

De politie in Zeeland en Noord-Brabant opent ook dit jaar weer de jacht op automobilisten die achter het stuur drukker bezig zijn met hun mobiele telefoon, dan zich te focussen op het verkeer. Net als voorgaande jaren is bij de handhavingsactie genaamd ‘Ogen op de Weg’ een belangrijke rol weggelegd voor de touringcar.

De actie is volgens de politie nog altijd nodig, gezien het hoge aantal geconstateerde overtredingen. Zo werden vorig jaar in totaal 2.156 automobilisten staande gehouden. Maar liefst 75 procent daarvan werd betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon. Ook andere overtredingen, zoals het niet dragen van een autogordel, te hard rijden of het negeren van wegmarkering, passeerden de revue.

Attenderen

“Verkeersdeelnemers moeten voortdurend geattendeerd worden op verkeersveiligheid”, zegt Harry van der Maas, gedeputeerde verkeersveiligheid Provincie Zeeland. “Het bereiken van verkeersdeelnemers in het verkeer is belangrijk. Hiermee kunnen we positief inspelen op gedrag in het verkeer.”

Gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders Provincie Noord-Brabant is met Van der Maas eens. “Ruim 90 procent van de verkeersongevallen is een gevolg van menselijk gedrag. Zoals afleiding, omdat mensen achter het stuur bijvoorbeeld op hun telefoon kijken.”

Met de actie ‘Ogen op de Weg’ wordt op dit gedrag gehandhaafd. “Niet door een bekeuring uit te schrijven die pas een paar weken later op de mat ploft, maar door automobilisten direct met hun gedrag te confronteren. Zo vergroten we de bewustwording wat essentieel is om de verkeersveiligheid te verbeteren”, aldus Smeulders.

Touringcar

Tijdens de handhavingsactie, die jaarlijks zo’n zestien dagen in beslag neemt, fungeert de touringcar als favoriet vervoersmiddel. “In een touringcar zit je veel hoger, waardoor je goed naar beneden in de autoā€™s kan kijken. Daardoor kunnen de agenten makkelijker overtredingen constateren”, legde de politie al eens eerder uit tegenover TaxiPro. “Daarnaast is deze opzet met de touringcar ook onopvallend, waardoor we meer kunnen uitrichten. Als mensen ons zien aankomen, gooien ze vaak snel hun telefoon op de grond. Dit is een hele efficiĆ«nte manier om automobilisten te controleren.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Politie controleert ook dit jaar weer vanuit touringcar | TaxiPro
Politiecontrole vanuit touringcar
'Ogen op de weg'

Politie controleert ook dit jaar weer vanuit touringcar

Politie controleert vanuit een touringcar op afleiding in het verkeer. Foto: ANP/ Frank de Roo

De politie in Zeeland en Noord-Brabant opent ook dit jaar weer de jacht op automobilisten die achter het stuur drukker bezig zijn met hun mobiele telefoon, dan zich te focussen op het verkeer. Net als voorgaande jaren is bij de handhavingsactie genaamd ‘Ogen op de Weg’ een belangrijke rol weggelegd voor de touringcar.

De actie is volgens de politie nog altijd nodig, gezien het hoge aantal geconstateerde overtredingen. Zo werden vorig jaar in totaal 2.156 automobilisten staande gehouden. Maar liefst 75 procent daarvan werd betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon. Ook andere overtredingen, zoals het niet dragen van een autogordel, te hard rijden of het negeren van wegmarkering, passeerden de revue.

Attenderen

“Verkeersdeelnemers moeten voortdurend geattendeerd worden op verkeersveiligheid”, zegt Harry van der Maas, gedeputeerde verkeersveiligheid Provincie Zeeland. “Het bereiken van verkeersdeelnemers in het verkeer is belangrijk. Hiermee kunnen we positief inspelen op gedrag in het verkeer.”

Gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders Provincie Noord-Brabant is met Van der Maas eens. “Ruim 90 procent van de verkeersongevallen is een gevolg van menselijk gedrag. Zoals afleiding, omdat mensen achter het stuur bijvoorbeeld op hun telefoon kijken.”

Met de actie ‘Ogen op de Weg’ wordt op dit gedrag gehandhaafd. “Niet door een bekeuring uit te schrijven die pas een paar weken later op de mat ploft, maar door automobilisten direct met hun gedrag te confronteren. Zo vergroten we de bewustwording wat essentieel is om de verkeersveiligheid te verbeteren”, aldus Smeulders.

Touringcar

Tijdens de handhavingsactie, die jaarlijks zo’n zestien dagen in beslag neemt, fungeert de touringcar als favoriet vervoersmiddel. “In een touringcar zit je veel hoger, waardoor je goed naar beneden in de autoā€™s kan kijken. Daardoor kunnen de agenten makkelijker overtredingen constateren”, legde de politie al eens eerder uit tegenover TaxiPro. “Daarnaast is deze opzet met de touringcar ook onopvallend, waardoor we meer kunnen uitrichten. Als mensen ons zien aankomen, gooien ze vaak snel hun telefoon op de grond. Dit is een hele efficiĆ«nte manier om automobilisten te controleren.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.