ANP - Leerlingenvervoer
Besluit

Laarbeek gooit leerlingenvervoer op de schop: vier centrale opstapplaatsen

Chauffeur haalt leerling op. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Ronald van den Heerik

Scholieren die in de gemeente Laarbeek gebruik maken van het leerlingenvervoer, worden vanaf volgend schooljaar niet meer thuis opgehaald maar op een centrale ophaalplaats. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) van de Noord-Brabantse gemeente besloten. In totaal worden vier centrale opstapplaatsen gecreëerd. In elke kern komt er één te staan.

De centrale opstapplaatsen waar de kinderen naartoe gaan voordat de chauffeur hen naar school brengt, komen te staan bij ontmoetingscentrum Beek en Donk, sporthal De Dreef/Cendra in Aarle-Rixtel, Dorpshuis/Kindcentrum De Sprankel in Lieshout en Buurthuis in Mariahout. “De verordening leerlingenvervoer gemeente Laarbeek 2014, biedt de mogelijkheid tot het werken met opstapplaatsen voor georganiseerd vervoer”, zegt het college daarover in een toelichting.

“In dat geval gaan de leerlingen zelfstandig of onder begeleiding van ouders/verzorgers naar of van een opstapplaats om met het leerlingenvervoer naar school te worden gebracht. Vervoer naar en van de opstapplaats is de verantwoordelijkheid van ouders. In situaties dat thuis ophalen noodzakelijk blijft (bij bijvoorbeeld een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke handicap), is maatwerk mogelijk.”

Zelfredzaamheid

Laarbeek heeft voor deze opzet naar eigen zeggen gekozen om de zelfredzaamheid van scholieren te stimuleren. “Leerlingen zullen zelfstandiger worden, doordat ze eerst naar de opstapplaats moeten”, zo verwacht het college. “Door eerst naar de opstapplaats te komen, krijgen ze een meer gelijke behandeling in vergelijking tot leerlingen die naar regulier onderwijs gaan. Ook wordt de stap naar bijvoorbeeld het openbaar vervoer kleiner.”

Daarnaast denken burgemeester en wethouders dat het werken met centrale opstapplaatsen resulteert in kortere taxiritten. “Werken met centrale opstapplaatsen voorkomt het rijden langs alle woonadressen. Hierdoor zitten leerlingen gemiddeld minder lang in de taxi en maken ze minder tussenstops. Daardoor komen ze minder overprikkeld aan op school. Omdat de afstand korter wordt en minder wordt gestopt, is het georganiseerd vervoer efficiënter en is de chauffeur minder vaak te laat.”

Urgentie

De invoering van de centrale opstapplaatsen is een reactie op alle knelpunten die landelijk binnen het leerlingenvervoer spelen, zoals lange reistijden, wisselende chauffeurs en het regelmatig niet of te laat ophalen van kinderen. “Kinderen hebben hierdoor veel stress en missen onderwijs”, aldus het gemeentebestuur.

De kwestie staat inmiddels zelfs al op de landelijke politieke agenda. Zo schreef VVD-minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) eind vorig jaar al eens een brief, waarin hij oproept de toenemende knelpunten in het leerlingenvervoer met urgentie aan te pakken. “Deze brief was aanleiding om opnieuw te kijken naar de manier waarop Laarbeek invulling geeft aan leerlingenvervoer om zo de door de minister genoemde knelpunten te verminderen”, zo besluit het college.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Laarbeek gooit leerlingenvervoer op de schop: vier centrale opstapplaatsen | TaxiPro
ANP - Leerlingenvervoer
Besluit

Laarbeek gooit leerlingenvervoer op de schop: vier centrale opstapplaatsen

Chauffeur haalt leerling op. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Ronald van den Heerik

Scholieren die in de gemeente Laarbeek gebruik maken van het leerlingenvervoer, worden vanaf volgend schooljaar niet meer thuis opgehaald maar op een centrale ophaalplaats. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) van de Noord-Brabantse gemeente besloten. In totaal worden vier centrale opstapplaatsen gecreëerd. In elke kern komt er één te staan.

De centrale opstapplaatsen waar de kinderen naartoe gaan voordat de chauffeur hen naar school brengt, komen te staan bij ontmoetingscentrum Beek en Donk, sporthal De Dreef/Cendra in Aarle-Rixtel, Dorpshuis/Kindcentrum De Sprankel in Lieshout en Buurthuis in Mariahout. “De verordening leerlingenvervoer gemeente Laarbeek 2014, biedt de mogelijkheid tot het werken met opstapplaatsen voor georganiseerd vervoer”, zegt het college daarover in een toelichting.

“In dat geval gaan de leerlingen zelfstandig of onder begeleiding van ouders/verzorgers naar of van een opstapplaats om met het leerlingenvervoer naar school te worden gebracht. Vervoer naar en van de opstapplaats is de verantwoordelijkheid van ouders. In situaties dat thuis ophalen noodzakelijk blijft (bij bijvoorbeeld een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke handicap), is maatwerk mogelijk.”

Zelfredzaamheid

Laarbeek heeft voor deze opzet naar eigen zeggen gekozen om de zelfredzaamheid van scholieren te stimuleren. “Leerlingen zullen zelfstandiger worden, doordat ze eerst naar de opstapplaats moeten”, zo verwacht het college. “Door eerst naar de opstapplaats te komen, krijgen ze een meer gelijke behandeling in vergelijking tot leerlingen die naar regulier onderwijs gaan. Ook wordt de stap naar bijvoorbeeld het openbaar vervoer kleiner.”

Daarnaast denken burgemeester en wethouders dat het werken met centrale opstapplaatsen resulteert in kortere taxiritten. “Werken met centrale opstapplaatsen voorkomt het rijden langs alle woonadressen. Hierdoor zitten leerlingen gemiddeld minder lang in de taxi en maken ze minder tussenstops. Daardoor komen ze minder overprikkeld aan op school. Omdat de afstand korter wordt en minder wordt gestopt, is het georganiseerd vervoer efficiënter en is de chauffeur minder vaak te laat.”

Urgentie

De invoering van de centrale opstapplaatsen is een reactie op alle knelpunten die landelijk binnen het leerlingenvervoer spelen, zoals lange reistijden, wisselende chauffeurs en het regelmatig niet of te laat ophalen van kinderen. “Kinderen hebben hierdoor veel stress en missen onderwijs”, aldus het gemeentebestuur.

De kwestie staat inmiddels zelfs al op de landelijke politieke agenda. Zo schreef VVD-minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) eind vorig jaar al eens een brief, waarin hij oproept de toenemende knelpunten in het leerlingenvervoer met urgentie aan te pakken. “Deze brief was aanleiding om opnieuw te kijken naar de manier waarop Laarbeek invulling geeft aan leerlingenvervoer om zo de door de minister genoemde knelpunten te verminderen”, zo besluit het college.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.