Taxibusje van Trevvel
Trevvel

Rotterdam: compensatieregeling voor ouders die zelf vervoer regelen

Trevvel is in Rotterdam onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingenvervoer. Foto: TaxiPro (VK)

De gemeente Rotterdam is bezig een compensatieregeling te ontwerpen voor ouders die in de toekomst slachtoffer worden van slecht lopend leerlingenvervoer. Dat liet wethouder Maarten Struijvenberg (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) gisteren weten tijdens een debat in de Rotterdamse gemeenteraad. Ouders van leerlingen waar vervoersbedrijf Trevvel niet of niet op tijd komt opdagen, kunnen in zo’n situatie ander vervoer voor hun kroost regelen, zoals een reguliere taxi. De kosten die daarvoor gemaakt worden, kunnen bij de gemeente worden gedeclareerd. 

“Wij zijn een compensatieregeling aan het ontwerpen voor ouders, zodat ze zelf – waar mogelijk – vervoer kunnen regelen”, zei wethouder Struijvenberg daar gisteren over. Volgens de Leefbaar Rotterdam-bewindsman zal zo’n compensatieregeling ertoe leiden, dat kinderen die momenteel op de een of andere manier niet vervoerd kunnen worden, dan wél naar school gebracht kunnen worden. “Het leidt mijns inziens ook tot minder druk op de bestaande ritten. Als Trevvel het niet doet maar een ander, dan hebben zij wat meer capaciteit over.”

Sympathiek gebaar

Ook Trevvel staat niet onwelgevallig tegenover het idee van een compensatieregeling. “In eerste instantie vind ik het een sympathiek gebaar van de gemeente”, zo laat directeur Arno van Haasterecht weten. “Al moeten we nog wel van de gemeente alle ins en outs over hun idee te horen krijgen.”

Volgens Van Haasterecht hoeft namelijk niemand bang te zijn dat er geen vervoer voor hen is. “Wij hebben vervoer voor iedereen”, zegt hij daarover. Wel beaamt de Trevvel-directeur dat de Rotterdamse leerlingenvervoerder nog steeds last heeft van een chauffeurstekort. “Daardoor is bij een klein deel de performance nog te wisselend. Ik kan me voorstellen dat in een aantal gevallen zo’n compensatieregeling een slim instrument kan zijn.”

Van Haasterecht denkt daarbij aan leerlingen die vaak op wisselende adressen moeten worden afgezet. “In zulke gevallen is het handig als de ouders zelf de regie over het vervoer hebben. De gemeente neemt natuurlijk het initiatief, maar ik sta er zeker open voor om samen met elkaar te bekijken voor wie zo’n compensatieregeling het handigst is. Daar willen wij zeker in meedenken. Wij staan er open voor om van alles met elkaar te verkennen. Uiteindelijk gaat het namelijk om die Rotterdammer”, besluit Van Haasterecht.

Voorschot

De gemeente Rotterdam lijkt met deze compensatieregeling alvast een voorschot te nemen op een motie van D66-Kamerlid Paul van Meenen. Eerder deze week vond er een debat plaats in de Tweede Kamer, over de problemen die momenteel spelen binnen het leerlingenvervoer. Van Meenen diende een motie in die ervoor moet zorgen dat ouders die vervangend vervoer regelen, de kosten daarvan kan verhalen bij de betreffende gemeente. De motie werd door een Kamermeerderheid aangenomen.

“Door de crisis in het leerlingenvervoer, ontberen leerlingen in het speciaal onderwijs het recht op onderwijs. Zolang dit fout gaat moeten ouders zelf vervoer kunnen inhuren op kosten van de verantwoordelijke gemeente”, zo ventileerde Van Meenen zijn mening op social media.

LBVSO

Ook Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO), die sinds de zomer van 2021 door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) officieel wordt erkent  als vertegenwoordiger van leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs, is blij met het voornemen van de gemeente Rotterdam. “Dus minister Dennis Wiersma. Rotterdam heeft een voorschot genomen op de motie van Paul van Meenen. Nu de rest van de gemeenten nog”, zo laat de belangenbehartiger via Twitter weten. “Laat ouders particuliere taxi’s declareren, wanneer dreigt dat leerlingenvervoer niet komt”, voegen ze daar nog aan toe.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Rotterdam: compensatieregeling voor ouders die zelf vervoer regelen”

bas|21.10.22|22:22

Mischien idee om de ouders zelf de regie te geven door middel van een vervoersbudget. Zijn ze niet meer afhankelijk van 1 of 2 vervoerders

Rotterdam: compensatieregeling voor ouders die zelf vervoer regelen | TaxiPro
Taxibusje van Trevvel
Trevvel

Rotterdam: compensatieregeling voor ouders die zelf vervoer regelen

Trevvel is in Rotterdam onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingenvervoer. Foto: TaxiPro (VK)

De gemeente Rotterdam is bezig een compensatieregeling te ontwerpen voor ouders die in de toekomst slachtoffer worden van slecht lopend leerlingenvervoer. Dat liet wethouder Maarten Struijvenberg (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) gisteren weten tijdens een debat in de Rotterdamse gemeenteraad. Ouders van leerlingen waar vervoersbedrijf Trevvel niet of niet op tijd komt opdagen, kunnen in zo’n situatie ander vervoer voor hun kroost regelen, zoals een reguliere taxi. De kosten die daarvoor gemaakt worden, kunnen bij de gemeente worden gedeclareerd. 

“Wij zijn een compensatieregeling aan het ontwerpen voor ouders, zodat ze zelf – waar mogelijk – vervoer kunnen regelen”, zei wethouder Struijvenberg daar gisteren over. Volgens de Leefbaar Rotterdam-bewindsman zal zo’n compensatieregeling ertoe leiden, dat kinderen die momenteel op de een of andere manier niet vervoerd kunnen worden, dan wél naar school gebracht kunnen worden. “Het leidt mijns inziens ook tot minder druk op de bestaande ritten. Als Trevvel het niet doet maar een ander, dan hebben zij wat meer capaciteit over.”

Sympathiek gebaar

Ook Trevvel staat niet onwelgevallig tegenover het idee van een compensatieregeling. “In eerste instantie vind ik het een sympathiek gebaar van de gemeente”, zo laat directeur Arno van Haasterecht weten. “Al moeten we nog wel van de gemeente alle ins en outs over hun idee te horen krijgen.”

Volgens Van Haasterecht hoeft namelijk niemand bang te zijn dat er geen vervoer voor hen is. “Wij hebben vervoer voor iedereen”, zegt hij daarover. Wel beaamt de Trevvel-directeur dat de Rotterdamse leerlingenvervoerder nog steeds last heeft van een chauffeurstekort. “Daardoor is bij een klein deel de performance nog te wisselend. Ik kan me voorstellen dat in een aantal gevallen zo’n compensatieregeling een slim instrument kan zijn.”

Van Haasterecht denkt daarbij aan leerlingen die vaak op wisselende adressen moeten worden afgezet. “In zulke gevallen is het handig als de ouders zelf de regie over het vervoer hebben. De gemeente neemt natuurlijk het initiatief, maar ik sta er zeker open voor om samen met elkaar te bekijken voor wie zo’n compensatieregeling het handigst is. Daar willen wij zeker in meedenken. Wij staan er open voor om van alles met elkaar te verkennen. Uiteindelijk gaat het namelijk om die Rotterdammer”, besluit Van Haasterecht.

Voorschot

De gemeente Rotterdam lijkt met deze compensatieregeling alvast een voorschot te nemen op een motie van D66-Kamerlid Paul van Meenen. Eerder deze week vond er een debat plaats in de Tweede Kamer, over de problemen die momenteel spelen binnen het leerlingenvervoer. Van Meenen diende een motie in die ervoor moet zorgen dat ouders die vervangend vervoer regelen, de kosten daarvan kan verhalen bij de betreffende gemeente. De motie werd door een Kamermeerderheid aangenomen.

“Door de crisis in het leerlingenvervoer, ontberen leerlingen in het speciaal onderwijs het recht op onderwijs. Zolang dit fout gaat moeten ouders zelf vervoer kunnen inhuren op kosten van de verantwoordelijke gemeente”, zo ventileerde Van Meenen zijn mening op social media.

LBVSO

Ook Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO), die sinds de zomer van 2021 door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) officieel wordt erkent  als vertegenwoordiger van leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs, is blij met het voornemen van de gemeente Rotterdam. “Dus minister Dennis Wiersma. Rotterdam heeft een voorschot genomen op de motie van Paul van Meenen. Nu de rest van de gemeenten nog”, zo laat de belangenbehartiger via Twitter weten. “Laat ouders particuliere taxi’s declareren, wanneer dreigt dat leerlingenvervoer niet komt”, voegen ze daar nog aan toe.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Rotterdam: compensatieregeling voor ouders die zelf vervoer regelen”

bas|21.10.22|22:22

Mischien idee om de ouders zelf de regie te geven door middel van een vervoersbudget. Zijn ze niet meer afhankelijk van 1 of 2 vervoerders