D66-Kamerlid Paul van Meenen
Debat

Kamer: gemeente moet betalen voor alternatief leerlingenvervoer

D66-Kamerlid Paul van Meenen stelde al eens vragen aan de minister over het leerlingenvervoer. Foto: ANP/Peter Hilz

De Tweede Kamer vindt dat gemeenten een taxi moeten betalen als het ze niet lukt om het vervoer van leerlingen op een andere manier te regelen. Een voorstel van D66-Kamerlid Paul van Meenen kan rekenen op steun van een meerderheid, mede dankzij de VVD, PVV en SP. Deskundigen zeggen dat het vervoer in veel gemeenten misgaat.

“Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vervoer van deze kinderen en het wordt tijd dat zij hun rol echt pakken”, zegt Van Meenen in zijn plan. Vorige week waarschuwden deskundigen en betrokkenen dat het daarmee nu vaak misgaat, onder meer door personeelstekort. Het komt daardoor voor dat kinderen uren per dag in de taxi zitten terwijl de chauffeur zijn te lange route moet rijden. Andere kinderen missen lessen of raken overprikkeld.

Schrijnend

Van Meenen vindt de verhalen “schrijnend”. Hij stelt daarom voor dat de gemeenten de rekening betalen als voor de leerlingen alternatief vervoer geregeld wordt, in afwachting van een “structurele oplossing”. Verder pleit hij voor een wervingscampagne voor chauffeurs, in combinatie met “creatieve oplossingen” om het vak aantrekkelijker te maken.

De procedure om chauffeurs voor deze groep leerlingen aan te nemen kan “minder bureaucratisch”, stelt de D66’er. Bijvoorbeeld door mensen die de juiste ervaring hebben niet meer te verplichten om een cursus van vier maanden te volgen. Zij zouden daardoor namelijk vaak afhaken. Ook vindt hij dat op termijn gekeken moet worden of het werk aantrekkelijker gemaakt kan worden door onderwijs- en zorgritten te combineren.

Ingewikkeld toestanden

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het leerlingenvervoer. Onderwijsminister Dennis Wiersma wees erop dat het zelf regelen van taxi’s door ouders voor “veel ingewikkelde toestanden” kan zorgen. “Dan is het ook een soort recht van: wie het eerste die taxi heeft gebeld”. Hij roept gemeenten op zo’n soort kortetermijnoplossing in elk geval niet op zijn beloop te laten.

Daarnaast nam de minister voorafgaand aan het debat een petitie van Leerlingenbelang-VSO in ontvangst. Deze petitie is al meer dan 4800 ondertekend. Jongeren uit het speciaal onderwijs vragen de minister de problemen op te lossen. Maar het feit dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het leerlingenvervoer maakt het voor het kabinet lastig om snel in te grijpen, zei Wiersma in de Kamer.

Volgens de VVD-bewindsman is het bovendien onduidelijk wie toezicht houdt op de vraag of het vervoer wel goed geregeld is. De minister spreekt van een “lacune”. In december verschijnen wel de resultaten van een nieuw onderzoek naar de problemen in het leerlingenvervoer, aldus Wiersma.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

5 reacties op “Kamer: gemeente moet betalen voor alternatief leerlingenvervoer”

J. Koch|19.10.22|10:13

Nou D66 is wel weer lekker op de hoogte….. Cursus van 4 maanden????

J. Koch|19.10.22|10:14

Nou D66 is wel weer goed op de hoogte….. Cursus van 4 maanden???

Peter Vriens|20.10.22|10:39

“Kamer: gemeente moet alternatief betalen .?
Vervoerders die te laag inschrijven kunnen dan doorgaan met te lage vergoedingen?
Al jaren staat op de Taxi busjes… “collega’s gevraagd te lezen.
Het chauffeursprobleem is al van ver voor de coronacrisis bekend.
Te laag inschrijven heeft al heel veel bedrijven de kop gekost.
Wie, welke bedrijven moet de gemeente kiezen voor alternatief vervoer?
Nu de huidige bedrijven belonen die al jaren “verzaken”, hen nu “vet mesten” kan gewoon niet.

Diana Louwers|20.10.22|14:23

Wat voor alternatieven? Net of daar wel chauffeurs voor zijn om ze particulier te gaan vervoeren. Enigste oplossing is ouders een vergoeding geven, moet je maar eens kijken wie dan ineens wel zelf zijn kind kan brengen 🤔

Leo Pelsers|21.10.22|19:20

Heel simpel betaal de chauffeurs een hoger uurloon. Dan lopen de chauffeurs binnen.

Kamer: gemeente moet betalen voor alternatief leerlingenvervoer | TaxiPro
D66-Kamerlid Paul van Meenen
Debat

Kamer: gemeente moet betalen voor alternatief leerlingenvervoer

D66-Kamerlid Paul van Meenen stelde al eens vragen aan de minister over het leerlingenvervoer. Foto: ANP/Peter Hilz

De Tweede Kamer vindt dat gemeenten een taxi moeten betalen als het ze niet lukt om het vervoer van leerlingen op een andere manier te regelen. Een voorstel van D66-Kamerlid Paul van Meenen kan rekenen op steun van een meerderheid, mede dankzij de VVD, PVV en SP. Deskundigen zeggen dat het vervoer in veel gemeenten misgaat.

“Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vervoer van deze kinderen en het wordt tijd dat zij hun rol echt pakken”, zegt Van Meenen in zijn plan. Vorige week waarschuwden deskundigen en betrokkenen dat het daarmee nu vaak misgaat, onder meer door personeelstekort. Het komt daardoor voor dat kinderen uren per dag in de taxi zitten terwijl de chauffeur zijn te lange route moet rijden. Andere kinderen missen lessen of raken overprikkeld.

Schrijnend

Van Meenen vindt de verhalen “schrijnend”. Hij stelt daarom voor dat de gemeenten de rekening betalen als voor de leerlingen alternatief vervoer geregeld wordt, in afwachting van een “structurele oplossing”. Verder pleit hij voor een wervingscampagne voor chauffeurs, in combinatie met “creatieve oplossingen” om het vak aantrekkelijker te maken.

De procedure om chauffeurs voor deze groep leerlingen aan te nemen kan “minder bureaucratisch”, stelt de D66’er. Bijvoorbeeld door mensen die de juiste ervaring hebben niet meer te verplichten om een cursus van vier maanden te volgen. Zij zouden daardoor namelijk vaak afhaken. Ook vindt hij dat op termijn gekeken moet worden of het werk aantrekkelijker gemaakt kan worden door onderwijs- en zorgritten te combineren.

Ingewikkeld toestanden

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het leerlingenvervoer. Onderwijsminister Dennis Wiersma wees erop dat het zelf regelen van taxi’s door ouders voor “veel ingewikkelde toestanden” kan zorgen. “Dan is het ook een soort recht van: wie het eerste die taxi heeft gebeld”. Hij roept gemeenten op zo’n soort kortetermijnoplossing in elk geval niet op zijn beloop te laten.

Daarnaast nam de minister voorafgaand aan het debat een petitie van Leerlingenbelang-VSO in ontvangst. Deze petitie is al meer dan 4800 ondertekend. Jongeren uit het speciaal onderwijs vragen de minister de problemen op te lossen. Maar het feit dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het leerlingenvervoer maakt het voor het kabinet lastig om snel in te grijpen, zei Wiersma in de Kamer.

Volgens de VVD-bewindsman is het bovendien onduidelijk wie toezicht houdt op de vraag of het vervoer wel goed geregeld is. De minister spreekt van een “lacune”. In december verschijnen wel de resultaten van een nieuw onderzoek naar de problemen in het leerlingenvervoer, aldus Wiersma.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

5 reacties op “Kamer: gemeente moet betalen voor alternatief leerlingenvervoer”

J. Koch|19.10.22|10:13

Nou D66 is wel weer lekker op de hoogte….. Cursus van 4 maanden????

J. Koch|19.10.22|10:14

Nou D66 is wel weer goed op de hoogte….. Cursus van 4 maanden???

Peter Vriens|20.10.22|10:39

“Kamer: gemeente moet alternatief betalen .?
Vervoerders die te laag inschrijven kunnen dan doorgaan met te lage vergoedingen?
Al jaren staat op de Taxi busjes… “collega’s gevraagd te lezen.
Het chauffeursprobleem is al van ver voor de coronacrisis bekend.
Te laag inschrijven heeft al heel veel bedrijven de kop gekost.
Wie, welke bedrijven moet de gemeente kiezen voor alternatief vervoer?
Nu de huidige bedrijven belonen die al jaren “verzaken”, hen nu “vet mesten” kan gewoon niet.

Diana Louwers|20.10.22|14:23

Wat voor alternatieven? Net of daar wel chauffeurs voor zijn om ze particulier te gaan vervoeren. Enigste oplossing is ouders een vergoeding geven, moet je maar eens kijken wie dan ineens wel zelf zijn kind kan brengen 🤔

Leo Pelsers|21.10.22|19:20

Heel simpel betaal de chauffeurs een hoger uurloon. Dan lopen de chauffeurs binnen.