Ook Rolls-Royce werkt aan vliegende taxi

Rolls-Royce wil over een aantal jaren een elektrische vliegende taxi op de markt brengen. De bouwer van vliegtuigmotoren is op zoek naar partners om deze plannen samen vorm te geven. Daarmee is opnieuw een commerciële partij serieus aan het werk met het concept van een vliegende taxi.

Een ander voorbeeld van zo’n marktpartij die bezig is met een vliegende taxi is vliegtuigproducent Airbus. Enige tijd geleden haalde het Duitse bedrijf Lilium 90 miljoen euro op om zijn plannen voor een vliegende taxi te vertalen naar de praktijk. Ook in Singapore en Dubai wordt gewerkt aan de introductie van deze nieuwe vorm van personenvervoer. In zijn algemeenheid wordt de vliegende taxi gezien als een deel van de oplossing voor het steeds drukkere verkeer in steden.

Personenvervoer

Rolls-Royce heeft zijn concept EVTOL genoemd en het zal binnenkort worden gepresenteerd tijdens de Farnborough International Airshow. EVTOL staat voor wat het luchtvaartuig is en kan: elektrisch, verticaal opstijgen (take-off) en landen. Qua toepassingen horen personenvervoer, openbaar vervoer, logistiek en meer tot de mogelijkheden. EVTOL is gebaseerd op technologieën die al bestaan of momenteel in ontwikkeling zijn. Rolls-Royce denkt dan ook dat het in de eerste jaren van het volgende decennium al de lucht in kan. Dat hangt wel af van de ontwikkeling van een model om de EVTOL te vermarkten.

Vier of vijf passagiers

De EVTOL zal bescikken over gasturbines die elektriciteit opwekken om zes elektrische propellers te laten draaien. Deze zijn speciaal ontworpen om nauwelijks geluid te maken. Aan boord is er ruimte voor vier of vijf passagiers, die dan met 400 kilometer per uur zo’n 800 kilometer kunnen worden vervoerd. Er hoeft dan tussentijds niet te worden geladen, omdat de gasturbines de elektriciteit opwekken. De EVTOL kan gebruik maken van bestaande voorzieningen als luchthavens en helipads.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Ook Rolls-Royce werkt aan vliegende taxi | TaxiPro

Ook Rolls-Royce werkt aan vliegende taxi

Rolls-Royce wil over een aantal jaren een elektrische vliegende taxi op de markt brengen. De bouwer van vliegtuigmotoren is op zoek naar partners om deze plannen samen vorm te geven. Daarmee is opnieuw een commerciële partij serieus aan het werk met het concept van een vliegende taxi.

Een ander voorbeeld van zo’n marktpartij die bezig is met een vliegende taxi is vliegtuigproducent Airbus. Enige tijd geleden haalde het Duitse bedrijf Lilium 90 miljoen euro op om zijn plannen voor een vliegende taxi te vertalen naar de praktijk. Ook in Singapore en Dubai wordt gewerkt aan de introductie van deze nieuwe vorm van personenvervoer. In zijn algemeenheid wordt de vliegende taxi gezien als een deel van de oplossing voor het steeds drukkere verkeer in steden.

Personenvervoer

Rolls-Royce heeft zijn concept EVTOL genoemd en het zal binnenkort worden gepresenteerd tijdens de Farnborough International Airshow. EVTOL staat voor wat het luchtvaartuig is en kan: elektrisch, verticaal opstijgen (take-off) en landen. Qua toepassingen horen personenvervoer, openbaar vervoer, logistiek en meer tot de mogelijkheden. EVTOL is gebaseerd op technologieën die al bestaan of momenteel in ontwikkeling zijn. Rolls-Royce denkt dan ook dat het in de eerste jaren van het volgende decennium al de lucht in kan. Dat hangt wel af van de ontwikkeling van een model om de EVTOL te vermarkten.

Vier of vijf passagiers

De EVTOL zal bescikken over gasturbines die elektriciteit opwekken om zes elektrische propellers te laten draaien. Deze zijn speciaal ontworpen om nauwelijks geluid te maken. Aan boord is er ruimte voor vier of vijf passagiers, die dan met 400 kilometer per uur zo’n 800 kilometer kunnen worden vervoerd. Er hoeft dan tussentijds niet te worden geladen, omdat de gasturbines de elektriciteit opwekken. De EVTOL kan gebruik maken van bestaande voorzieningen als luchthavens en helipads.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.