Waterstofbus Tribus

Elektrisch rolstoelvervoer: dit staat ons te wachten

Foto: Tribus

Als maker van rolstoeltoegankelijke minibusjes voor doelgroepenvervoer en openbaar vervoer weet Tribus als geen ander wat er te koop is als het om rolstoelbussen gaat. Het huidige aanbod omschrijft Erik Henneken als “een goede start”, maar vooral interessant is dat het de komende jaren stevig zal worden uitgebreid. In zijn workshop op Taxi Expo schetste hij het beeld voor de middellange termijn. 

Daarin komen steeds meer fabrikanten met een eigen versie van een grotere elektrische bestelbus op de markt. Bedrijven als Tribus kunnen die voertuigen vervolgens ombouwen tot rolstoelbus. Henneken noemt een aantal grote uitdagingen die hierbij om de hoek komen kijken. Zo blijft gewicht bij elektrische rolstoelbussen een groot punt van aandacht, net als kosten en actieradius. Het feit dat je met een rijbewijs B voertuigen met een gewicht tot 3.500 kilo mag vervoeren, noemt Henneken “niet ideaal.”

Het is namelijk lastig om onder dit maximumgewicht te blijven met voertuigen die moeten worden omgebouwd tot een elektrische rolstoelbus voor acht passagiers én uiteraard een chauffeur. “Om dat te redden hebben we eigenlijk elektrische voertuigen nodig die als bestelbus op de markt komen met een leeg gewicht van 2.400 kilo. In de praktijk is dat meestal 2.600 tot 2.800 kilo. Voor fabrikanten is dus de uitdaging om lichtere voertuigen te maken en voor ons om de ombouw nóg lichter te maken.”

“Tegelijk is er ook een lobby gaande op Europees niveau, om het maximale gewicht van een voertuig dat met een gewoon rijbewijs mag worden bestuurd te verruimen van 3.500 naar 4.250 kilo”, aldus Henneken. Er zijn wel andere opties, zoals minder stoelen of passagiers in dezelfde voertuigen, maar dat is volgens hem verre van ideaal.

De logistieke kant van elektrisch rijden

Het kostenplaatje van elektrische rolstoelbussen kent meerdere aspecten, legt Henneken uit. “Qua kostprijs van het voertuig groeien diesel en elektrisch steeds meer naar elkaar toe. Maar er is wel laadinfrastructuur nodig en ook dat kost geld.” Intussen neemt het aantal voertuigen met een bereik van tenminste 200 kilometer toe, net als de laadsnelheid. Maar ook hier speelt de logistieke kant van het geheel een grote rol.

Henneken stelt dat het bereik van een voertuig wel verdubbeld kan worden door tussen de middag te laden, maar dat dit natuurlijk wel in de planning moet passen. “Laden kan op het eigen terrein, maar voor een beetje schaal heb je al een eigen grid nodig. Daar moet de netbeheerder ook in meegaan en de kosten zijn hoog. Laden bij de chauffeur voor de deur is het beste, maar ze hebben lang niet allemaal een eigen oprit. En laden op straat kan uitdagend zijn want er is niet altijd een laadpaal beschikbaar.”

Aanbod breidt zich uit

Dan de toekomst. Er is nu al een half dozijn geschikte voertuigen om om te bouwen tot elektrische rolstoelbus, legt Henneken uit. Die hebben allemaal hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Zo varieert de batterijcapaciteit en verouderen batterijen bovendien, waardoor die capaciteit afneemt. Ook zijn er grote verschillen in laadtijden en is sneller laden duurder. Het aanbod breidt zich wel steeds verder uit; Henneken heeft het in die zin onder meer over een paar ‘new kids on the block’ waarvan nog niet alle details bekend zijn. “We moeten dus nog zien wat we daarmee kunnen.”

Waterstof als antwoord?

Waterstof is bezig aan een gezonde opmars. Batterijen zijn duur en zwaar, is waterstof dan het antwoord? Tribus ziet het nu vooral als een ‘range extender’ in aanvulling op het batterijpakket. Dat levert een voertuig op met een bereik van 300 tot 400 kilometer, in plaats van nu 200, dat per saldo ongeveer net zo duur is als een rolstoelbus op diesel. Waterstof biedt bovendien perspectief, legt Henneken uit: tanken duurt een paar minuten, het aantal tankpunten groeit snel en er is geen aansluiting op het net nodig.

“Wel blijft het gewicht een punt, net als de prijs”, plaatst hij als kanttekening. “Subsidie zou hier goed van pas komen. Samen met Renault hebben we een eerste waterstof-elektrische lagevloerbus gebouwd die door Stroomlijn zal worden gebruikt voor het doelgroepenvervoer in de Drechtsteden. De bus is nog wel te zwaar, dus om hem te mogen besturen is er een busrijbewijs nodig, maar het is zeker een goede eerste stap als het om waterstof voor dit soort voertuigen gaat.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Elektrisch rolstoelvervoer: dit staat ons te wachten | TaxiPro
Waterstofbus Tribus

Elektrisch rolstoelvervoer: dit staat ons te wachten

Foto: Tribus

Als maker van rolstoeltoegankelijke minibusjes voor doelgroepenvervoer en openbaar vervoer weet Tribus als geen ander wat er te koop is als het om rolstoelbussen gaat. Het huidige aanbod omschrijft Erik Henneken als “een goede start”, maar vooral interessant is dat het de komende jaren stevig zal worden uitgebreid. In zijn workshop op Taxi Expo schetste hij het beeld voor de middellange termijn. 

Daarin komen steeds meer fabrikanten met een eigen versie van een grotere elektrische bestelbus op de markt. Bedrijven als Tribus kunnen die voertuigen vervolgens ombouwen tot rolstoelbus. Henneken noemt een aantal grote uitdagingen die hierbij om de hoek komen kijken. Zo blijft gewicht bij elektrische rolstoelbussen een groot punt van aandacht, net als kosten en actieradius. Het feit dat je met een rijbewijs B voertuigen met een gewicht tot 3.500 kilo mag vervoeren, noemt Henneken “niet ideaal.”

Het is namelijk lastig om onder dit maximumgewicht te blijven met voertuigen die moeten worden omgebouwd tot een elektrische rolstoelbus voor acht passagiers én uiteraard een chauffeur. “Om dat te redden hebben we eigenlijk elektrische voertuigen nodig die als bestelbus op de markt komen met een leeg gewicht van 2.400 kilo. In de praktijk is dat meestal 2.600 tot 2.800 kilo. Voor fabrikanten is dus de uitdaging om lichtere voertuigen te maken en voor ons om de ombouw nóg lichter te maken.”

“Tegelijk is er ook een lobby gaande op Europees niveau, om het maximale gewicht van een voertuig dat met een gewoon rijbewijs mag worden bestuurd te verruimen van 3.500 naar 4.250 kilo”, aldus Henneken. Er zijn wel andere opties, zoals minder stoelen of passagiers in dezelfde voertuigen, maar dat is volgens hem verre van ideaal.

De logistieke kant van elektrisch rijden

Het kostenplaatje van elektrische rolstoelbussen kent meerdere aspecten, legt Henneken uit. “Qua kostprijs van het voertuig groeien diesel en elektrisch steeds meer naar elkaar toe. Maar er is wel laadinfrastructuur nodig en ook dat kost geld.” Intussen neemt het aantal voertuigen met een bereik van tenminste 200 kilometer toe, net als de laadsnelheid. Maar ook hier speelt de logistieke kant van het geheel een grote rol.

Henneken stelt dat het bereik van een voertuig wel verdubbeld kan worden door tussen de middag te laden, maar dat dit natuurlijk wel in de planning moet passen. “Laden kan op het eigen terrein, maar voor een beetje schaal heb je al een eigen grid nodig. Daar moet de netbeheerder ook in meegaan en de kosten zijn hoog. Laden bij de chauffeur voor de deur is het beste, maar ze hebben lang niet allemaal een eigen oprit. En laden op straat kan uitdagend zijn want er is niet altijd een laadpaal beschikbaar.”

Aanbod breidt zich uit

Dan de toekomst. Er is nu al een half dozijn geschikte voertuigen om om te bouwen tot elektrische rolstoelbus, legt Henneken uit. Die hebben allemaal hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Zo varieert de batterijcapaciteit en verouderen batterijen bovendien, waardoor die capaciteit afneemt. Ook zijn er grote verschillen in laadtijden en is sneller laden duurder. Het aanbod breidt zich wel steeds verder uit; Henneken heeft het in die zin onder meer over een paar ‘new kids on the block’ waarvan nog niet alle details bekend zijn. “We moeten dus nog zien wat we daarmee kunnen.”

Waterstof als antwoord?

Waterstof is bezig aan een gezonde opmars. Batterijen zijn duur en zwaar, is waterstof dan het antwoord? Tribus ziet het nu vooral als een ‘range extender’ in aanvulling op het batterijpakket. Dat levert een voertuig op met een bereik van 300 tot 400 kilometer, in plaats van nu 200, dat per saldo ongeveer net zo duur is als een rolstoelbus op diesel. Waterstof biedt bovendien perspectief, legt Henneken uit: tanken duurt een paar minuten, het aantal tankpunten groeit snel en er is geen aansluiting op het net nodig.

“Wel blijft het gewicht een punt, net als de prijs”, plaatst hij als kanttekening. “Subsidie zou hier goed van pas komen. Samen met Renault hebben we een eerste waterstof-elektrische lagevloerbus gebouwd die door Stroomlijn zal worden gebruikt voor het doelgroepenvervoer in de Drechtsteden. De bus is nog wel te zwaar, dus om hem te mogen besturen is er een busrijbewijs nodig, maar het is zeker een goede eerste stap als het om waterstof voor dit soort voertuigen gaat.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.