Inspectie Verkeer en Waterstaat, IVW

Vrachtwagenchauffeurs overtreden massaal rij- en rusttijden

De rij- en rusttijden worden in het vrachtverkeer veelvuldig overtreden. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) constateert dat het manipuleren van de digitale tachograaf in het wegvervoer veelvuldig voorkomt. Uit risicogerichte inspecties in 2011 blijkt dat ongeveer 30 procent van de vervoerders bewust manipuleert.

Het waren voornamelijk controles op internationaal geconditioneerd (koel) vervoer. De inspectie constateerde zowel bij de gecontroleerde Nederlandse vervoerders (26 procent) als bij de gecontroleerde buitenlandse vervoerders (33 procent) overtredingen.

Pakkans

De pakkans wordt vergroot met daartoe speciaal uitgeruste uitleesapparatuur, nieuwe inspectiemethodes en gerichte samenwerking met het Korps landelijke politiediensten, regiopolitie en de RDW.

Ook in de taxibranche wordt fraude met registratie van de rij- en rusttijdenwet veel moeilijker door introductie van de Boordcomputer Taxi.

IVW

“Manipulatie van de digitale tachograaf leidt tot ongewenste situaties. Het 
beïnvloedt de verkeersveiligheid nadelig, het zorgt voor concurrentievervalsing en de arbeidsbescherming raakt er mee in het geding”, meldt de IVW.

De meest voorkomende 
vormen van manipulatie zijn het gebruik van magneten, rijden op andermans bestuurskaart en het ontbreken of verbreken van de verzegeling.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.