Tessa Helvensteijn, Kiwa, accountmanager

Kiwa: dien snel aanvraag in voor omwisseling naar Chauffeurskaart BCT

Kiwa is gestart met de omwisseling van de taxipas naar de Chauffeurskaart BCT. Hierbij moeten taxichauffeurs een aantal zaken goed in de gaten houden. Belangrijk om te weten is dat het omwisselen niet automatisch gebeurt. De taxichauffeur of zijn werkgever moeten hiervoor zelf een aanvraag indienen. Mocht de ontvanger de bijbehorende PIN- en PUK-code (bedoeld voor gebruik in de Boordcomputer Taxi) kwijtraken, dan brengt Kiwa hiervoor de kosten van een nieuwe kaart in rekening: 127,33 euro incl. BTW.

Vanaf 1 november 2012 is de oude taxipas niet meer geldig. Iedereen moet dus zo snel mogelijk een nieuwe pas aanvragen. Kiwa heeft inmiddels een kleine 20.000 aanvragen ontvangen voor de omwisseling, vertelt Tessa Helvensteijn, accountmanager Kiwa.

Aanvragen

“Er zijn momenteel ruim 60.000 mensen die beschikken over een geldige chauffeurspas. Het is belangrijk dat mensen niet tot het laatste moment wachten. Vraag de pas aan voor 31 augustus, dan heb je die 1 november zeker binnen”, adviseert ze. “Maar wacht je tot oktober, dan kan het zijn dat je hem niet 1 november in huis hebt. Dat betekent dat je vanaf dat moment niet over een geldig document beschikt en dus niet mag werken als taxichauffeur.”

De aanvraag voor de omwisselingactie is tot 30 september digitaal in te dienen. Daarna moet een chauffeur bellen. Helvensteijn: “Dat kunnen we aangeven wat op dat moment de verwachting is qua productietijd. En dat hij hem dus wellicht niet op tijd binnen heeft.”

Procedure

Chauffeurs die de aanvraag indienen, ontvangen hiervan per email een bevestiging. Bij de reguliere procedure krijgen chauffeurs binnen drie weken een afhaalbericht per post. Aanvragen voor de omwisselprocedure kunnen door grote drukte wat langer duren.

De procedure voor de omwisselactie is als volgt: een taxichauffeur kan hier een aanvraag indienen. De chauffeur krijgt een bevestigingsmail met daarin de ingevoerde gegevens. Na enkele weken ontvangt hij een afhaalbericht per post. Hiermee kan hij binnen 7 weken op het postkantoor de nieuwe pas afhalen.

Boordcomputer Taxi

Een dag voor bezorging van het afhaalbericht ontvangt hij per post de bijbehorende PIN- en PUK-code in een separate brief. Die codes zijn nodig om straks op de Boordcomputer Taxi in te kunnen loggen.

“Het is belangrijk dat de taxichauffeur deze codes goed bewaart”, zegt Helvensteijn. “Want wij kunnen die later namelijk ook niet meer opvragen. Dus als hij wel het afhaalbericht ontvangt, maar binnen enkele dagen geen pPIN- en PUK-code, dan moet hij zo snel mogelijk met ons bellen. En als hij ze kwijtraakt, moet hij een nieuwe pas aanvragen. Dat kost 127,33 euro.”

Werkgever

Het kwijtraken van de codes is bijvoorbeeld risicovol als een werkgever pas in 2013 overstapt op de Boordcomputer Taxi. Dan is het een jaar geleden dat de chauffeur hierover een brief heeft ontvangen en moet hij zelf zorgen dat hij nog altijd weet waar hij de brief met codes heeft gelegd. Want zonder code, kan hij de pas niet gebruiken in een BCT.

TaxiPro.nl adviseert iedereen dan ook zijn codes meteen na ontvangst naar zichzelf te emailen. Zo kun je ze altijd achteraf nog opzoeken in je mailbox. Overigens kunnen chauffeurs deze originele pincode straks via een BCT wijzigen naar een voor hen makkelijk nummer. De PUK-code valt niet te wijzigen.

Spoedprocedure

Als een Chauffeurskaart BCT straks niet blijkt te werken of kapot gaat, zal Kiwa ze kostenloos vervangen. Deze kaarten hebben voorrang bij de productie. “Productiefouten worden vergoed”, vertelt Helvensteijn. “De pas is ontworpen om 5 jaar mee te gaan. Maar slijtage die duidelijk te wijten is aan de kaarthouder wordt niet vergoed.”

Taxi-ondernemers moeten een ondernemerskaart aanvragen bij Kiwa voor gebruik in de BCT. “Dat kun je het beste doen 1 maand voordat het apparaat in de eerste auto wordt ingebouwd”, adviseert Helvensteijn. De systeemkaarten zijn bedoeld voor leveranciers en inbouwstations.

Kosten

Kiwa neemt sinds 1 juni 2010 de uitgifte van deze passen voor haar rekening. De huidige tarieven van een Chauffeurskaart BCT liggen hoger dan men in het verleden gewend was. “Het verschil in tarieven ontstaat omdat de Chauffeurskaart BCT kostendekkend aangeboden wordt, waar de Chauffeurspas Taxi dat nooit is geweest.”, aldus Helvensteijn. De tarieven worden vastgesteld en jaarlijks geïndexeerd door de Minister van Infrastructuur en Milieu.

In augustus zal Kiwa de eerste brief versturen aan chauffeurs die de omwisseling nog niet aangevraagd hebben. Het gaat om een brief gericht aan de chauffeur, verstuurd naar het adres zoals opgenomen in het GBA. “Afhankelijk van het verloop van de omwisseling zal er in september nogmaals een brief verstuurd worden”, kondigt Helvensteijn aan.

Bart Pals

Vragen over je Chauffeurskaart BCT? Stel ze via vergunningen@kiwa.nl of telefonisch via 070-4144888

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

63 reacties op “Kiwa: dien snel aanvraag in voor omwisseling naar Chauffeurskaart BCT”

Geral J|17.07.12|15:08

Er staat hier dat je een bevestiging krijgt dat je de pas hebt aangevraagd.
Ik en een collega van mij, hebben alleen maar op het einde van de Kiwa site, na de aanvraag, de tekst bedankt zien staan, verder hebben wij niets ontvangen.
Moeten wij ons nu zorgen gaan maken dat het weer eens niet gaat kloppen en dat we straks een probleem hebben. Hoe kunnen wij nou controleren dat de aanvraag bij de kiwa binnen is gekomen en behandeld wordt.

Tessa Helvensteijn|17.07.12|15:29

Beste Geral,
Chauffeurs die vóór vrijdag 6 juli de omwisseling via de website hebben geactiveerd ontvangen nog deze week de (verlate) ontvangstbevestiging. Chauffeurs die een aanvraag hebben gedaan vanaf 6 juli hebben deze ontvangstbevestiging reeds per mail ontvangen.
Namens Kiwa Register, Tessa Helvensteijn.

Mesut|17.07.12|15:43

Vanaf wanneer zijn de ondernemerskaarten aan te vragen, kon niets vinden op de website van de Kiwa.

Tessa Helvensteijn|17.07.12|15:58

Beste Mesut,
Je kunt nu al een Ondernemerskaart BCT aanvragen, je hebt ‘m echter pas nodig als je met de boordcomputer gaat werken. Ik raad je aan 1 maand voor inbouwen de Ondernemerskaart BCT aan te vragen.

Geral J|17.07.12|17:23

Dankje wel Tessa, snel antwoord en duidelijk.
Geeft weer wat vertrouwen in de Kiwa.

gr.

Jaap|18.07.12|10:31

Reken ik goed dat de uitgifte van de Chauffeurskaart BCT voor KIWA een omzet gaat opleveren van 60.000 kaarten a €127,33 is € 7.640.000?.

De technologie van de chauffeurskaart is te vergelijken met de ov-chipkaart. Kan iemand mij uitleggen waarom een OV-Chipkaart €7,50 kost en de Chauffeurskaart BCT €127.33….. KIWA krijgt dus €120 voor de uitgifte ervan, dat is belachelijk hoog. Doet me een beetje denken aan het SDU monopolie op het taxi-boekje.

Ducco, nieuw handeltje voor jouw?

Tessa Helvensteijn|18.07.12|11:27

Beste Jaap,
Als je een geldige Chauffeurspas Taxi hebt en je vraagt voor 1 november van dit jaar de omwisseling aan, ontvang je gratis een Chauffeurskaart BCT.

Richard|18.07.12|11:28

Een tip voor alle chauffeurs.
Maak een kopie van de pin en puk-codes en lever deze in bij de administratie van je werkgever.
Mocht je ze zelf ooit kwijt raken, dan heeft de administratie ze alsnog.
Dat werd ons als tip gegeven door mijn eigen werkgever!

Jaap|18.07.12|11:31

Ik begrijp dat de chauffeurs de 1ste chauffeurskaart gratis ontvangen. Maar die zal toch door de belastingbetaler worden betaald. Dus €7.6m voor de eerste uitgifte of zie ik het verkeerd?

Bertus Vos|18.07.12|11:38

Mijn pas verloopt per 05-11-2012. Dat is kort na de invoering van de nieuwe pas. Is het mogelijk om in een keer een pas te krijgen die 5 jaar, dus tot 01-11-2017 geldig is?

Tessa Helvensteijn|18.07.12|11:59

Beste Bertus,
Het is technisch niet mogelijk een kaart uit te geven met een ingangdatum die ligt voor de verloopdatum van de pas. Ik raad je daarom aan gebruik te maken van de omwisseling, je kunt vanaf drie maanden voor verlopen van de pas (in jou geval vanaf 5 augustus) de verlenging aanvragen.

Richard|18.07.12|12:11

Een tip voor alle chauffeurs.

Maak een kopie van de brief met de pin en puk code en lever deze in bij de administratie van je werkgever.
Mocht je de codes ooit kwijtraken dan heeft de werkgever ze nog.
Deze tip kreeg ik van mijn werkgever

Dutchman|18.07.12|17:09

Niks van wat hierboven staat klopt. Ik heb de pas op 1 juli al aangevraagd maar tot op heden heb ik nog geen enkel bericht ontvangen.

Martin|19.07.12|11:08

Ik heb net een nieuwe chauffeurspas (1 van de laatsten) Deze is geldig tot maart 2016. Mijn werkgever gaat pas volgend jaar over op de BCT. Moet ik dan nu ook al mijn pas inruilen voor die nieuwe?

marjanne|19.07.12|11:51

Hallo,

Ik heb mijn pin en pukcode al een week binnen wanneer krijg ik bericht dat ik de pas kan ophalen?

Peter Scherf|19.07.12|11:51

Het klinkt misschien raar…..ik heb chauffeurs die geen computer of emailadres hebben (dat komt nog voor hoor in 2012.Kan ik als ondernemer op mijn emailadres de pas voor hen aanvragen? Dit emailadres zal dan verschillende keren gebruikt worden

Jos Hofkens|19.07.12|12:33

Ik ben een jaar geleden verhuisd, weet KIWA na de aanvraag van de nieuwe taxipas waar ze de papieren moeten heen zenden, of komt het op mijn oude adres aan ?
bij de aanvraag moet ik nl geen adres invullen !

hans hoff|19.07.12|13:46

Toen ik voor t eerst post van ze kreeg wilde ik t bijna weggooien,dacht dat t reclame was van een of ander loodgietersbedrijf!!

Jeroen|19.07.12|14:05

@ dtchman, ik ook en dezelfde dag nog een berichtje terug dat de aanvraag is ontvangen en zsm in behandeling word genomen

cornelia|19.07.12|15:47

Ik heb een nieuwe pas aan gevraagd op 1 juli maar nog geen bevestiging gekregen.
Nu heb ik vandaag nog maar een keer aangevraagd en kreeg wel een bevestiging.
Krijg ik nu wel gewoon 1 pas en kijken ze het na of ik al eerder had aangevraagd.

jan|19.07.12|18:58

17.07.12 | 15:29 | Tessa Helvensteijn

Beste Geral,
Chauffeurs die vóór vrijdag 6 juli de omwisseling via de website hebben geactiveerd ontvangen nog deze week de (verlate) ontvangstbevestiging.

ben benieuwd dan moet ik morgen de brief ontvangen. aanvraag gedaan op 2 juli

Eminent|19.07.12|20:49

het is weer goed geregeld voor de zelfstandige rijders, moet ook een ondernemers kaart worden aangevraagd een maand van te voren? van de week keek ik op de kiwa site en de ondernemers kaart was nog niet te leveren, pas als de BCT geleverd is kan men dit doen of is het alweer veranderd op de site.
Ik heb ook nooit post mogen ontvangen over het hele gebeuren maar heb inmiddels wel de chauffeurskaart via de site aangevraagd.
Ik benieuwd of alles wel degelijk op tijd zal klaar zijn

Rick|19.07.12|22:31

Ik vind het raar dat de KIWA, of anders de IVW, niet aan een ieder een mededeling stuurt dat de pas moet worden vervangen. Maar ja, is een bedrijf zonder concurrentie dus het maakt allemaal niet uit. Jammer dat wel, als ik zo zaken zou dan dan was ik waarschijnlijk 30 jaar geleden al failliet gegaan. Maar als KIWA zijnde hoe mooi wil je het hebben, petje af voor de witte boorden en het good old boys netwerk. Wij gaan weer gebukt staan en laten ons weer lekker naaien!!!!!!

bart udinga|20.07.12|08:58

mijn chauffeurspas was in januari verlopen,ik heb toen een tijdelijke pas gehad.krijg ik nu automatisch die nieuwe pas of moet ik hem weer apart aanvragen

John|20.07.12|10:33

Beste KIWA medewerkers,
Vandaag de eerste pas onder ogen gekregen. Het oude nummer van de chauffeurspas is niet meer aanwezig, daarvoor is het BSN(burgerservicenummer) in de plaats gekomen. Moeten de chauffeurs vanaf dit moment tot aan de invoering van de Boordcomputer nu elke week hun BSN invullen op de weekstaat van de werkmap ?

Rob Vleugels|20.07.12|12:45

@John: BSN nummer op mijn taxi pas? de pas die voor iedereen zichtbaar moet zijn??? Lekker dan! Mijn (anonieme) klant,die bij de opstap plaats instapt. Waarvan ik noch voornaam, noch achternaam ken, noch de juiste bestemming weet straks mijn achternaam, geboorte datum, hoe lang ik chauffeur ben en mijn BSN nummer???? Hoezo Privacy gewaarborgd????? Voor wie?????
Helemaal met Rick eens: We laten ons nu iedere 5 jaar voor €127,33 naaien!

John|20.07.12|12:55

Ik had graag een reactie van Tessa gehad.
En Rob… het zijn wel hele kleine cijfertjes hoor, je moet echt goed kijken om ze te kunnen lezen.

Rob Vleugels|20.07.12|12:58

@Richard; Mijn pin en puck code bij mijn werkgever inleveren??? Dacht het niet! De werkmap, waarvoor de chauffeur verantwoordelijk is, moet (vaak voor iedereen toegankelijk) op de centrale blijven liggen (voor eventuele controle). Enige jaren geleden bleek dat tijdens mijn vakantie een (tijdelijke) collega op mijn werkmap had gereden!!!!!! Hoe vaak gebeurt het dat je de chauffeurs pas in de auto of op de centrale laat liggen?

Tessa Helvensteijn|20.07.12|17:36

Beste John,
Ik zou je vraag graag willen beantwoorden maar ik moet je het antwoord schuldig blijven aangezien het een handhavingsvraag is. Ik raad je aan contact op te nemen met ILenT (voorheen IVW) zij kunnen je vraag beantwoorden.

Hyrax|20.07.12|18:24

Zonder kostenspecificatie geen transparantie.
Wanneer gaat KIWA daar eens aan werken?

peter|20.07.12|22:05

juli moeten niet zo zeuren en gewoon afwachten en een beetje nadenken

Wim|21.07.12|14:21

Ik heb de chauffeurskaart 1 juli aangevraagd, maar deze week geen bevestigingsmail gekregen.
Moet ik m nu nogmaals aanvragen?

bert van mierlo|22.07.12|13:48

ik hoop dat het allemaal goed komt!!!?

Ben|22.07.12|21:18

Ook ik heb hem 1 juli aangevraagd en nog steeds niets gehoord.

Tessa Helvensteijn|23.07.12|08:35

Afgelopen donderdag en vrijdag zijn de (verlate) ontvangstbevestigingen verstuurd aan chauffeurs die de omwisseling voor 6 juli hebben aangevraagd. Mocht je deze niet ontvangen hebben raad ik je aan de omwisseling nogmaals aan te vragen, je ontvangt dan direct per mail de bevestiging. Het afhaalbericht ontvang je voor 1 november.

John|23.07.12|10:18

Tessa en alle overigen,
Dit is het antwoord van ILT(V&W) op mijn vraag welk nummer nu op de weekstaat moet worden vermeld.

“De nieuwe chauffeurskaarten hebben een eigen kaartnummer. Deze kaartnummers bestaan uit een codeletter (voor een chauffeur de letter C), gevolgd door het BSN-nummer en een volgnummer. Voor het BSN-nummer is bewust gekozen omdat dit een unieke, persoonsgebonden code is.

Op de weekstaat vult u het nieuwe kaartnummer in. “

ronald|23.07.12|12:03

hallo Tessa

ik heb 4 juli de aanvraag ingediend voor bct pas en ook ik heb geen bevestiging er van gehad je had er over
in het berichtje van geral dat als je voor 6 juli een aanvraag had gedaan dat je een verlate bevestiging kreeg en dat die deze week verstuurd werd maar we zijn nu een week later en nog geen bericht gehad daarvan gehad moet ik mij nu ook zorgen gaan maken dat de aanvraag niet goed is binnen gekomen bij jullie .

groet Ronald

Tessa Helvensteijn|23.07.12|14:46

Beste Ronald,
Zie mijn bericht van vanochtend. Indien je de bevestigingsmail niet hebt ontvangen raad ik je aan de omwisseling nogmaals aan te vragen.

Rob Vleugels|23.07.12|16:38

Hallo Tessa,
Ik heb op 7 juli een aanvraag gedaan en deze is per ommegaande bevestigd, keurig!
Maar ik lees nu dat we voor 1 november een afhaalbericht kunnen verwachten, terwijl de oude passen tot uiterlijk 1 november 2012 geldig zijn (zie bericht)? Na zolang uitstellen en soebatten over BCT en bijbehorende kaart(en) vind ik dit wel heel kort door de bocht.

Dirk|23.07.12|21:16

Ik heb hem, alles binnen 4 dagen, ben er beduusd van

Memoli|24.07.12|04:33

Bct waar slaat het nou op iedereen hebt een eenmanszaak alleen omdat Connexxion dat wil moet iedereen op bot over stappen en mensen gaan geld er mee verdienen bot is handig voor groote bv.

Tessa Helvensteijn|24.07.12|08:26

Beste Rob,
Ik begrijp je reactie. Doordat het aantal aanmeldingen op dit moment veel hoger is dan we in deze periode verwacht hadden kan ik geen garanties geven voor levering op korte termijn. Maar maak je geen zorgen, je ontvangt het afhaalbericht ruim voor 1 november. Let wel op dat je ook de brief met pin en puk-code ontvangt.

Maike|25.07.12|12:10

Beste Tessa,
Mijn pas is geldig tot 17-12-’12, ik moet dus nu een omwisseling aanvragen en 17-9 een verlenging aanvragen, terwijl ik pas 1 november (?) de pas ontvang? En de verlenging wat gaat die kosten? Jullie vergoeden de kosten vanaf 1 juni 2010(!) en de prijzen van de BCTkaart zijn hoger dan we in het verleden(?) gewend zijn (geciteerd vanaf het bericht hierboven), maar we kunnen de pas pas vanaf heden aanvragen, dus de periode dat jullie daadwerkelijk de passen gratis omwisselen is..?

Tessa Helvensteijn|25.07.12|14:33

Beste Maike,
Ik vrees dat je een aantal zaken door elkaar haalt.
De omwisseling is een aparte regeling die gratis is mits je aan de voorwaarden voldoet. Ik raad je aan gebruik te maken van de omwisseling aangezien je anders per 1 november geen vervoer meer mag verrichten. De verlenging kan vervolgens drie maanden voor verloopdatum worden aangevraagd, in jou geval is dat vanaf 17 september, hieraan zijn kosten verbonden.
Mocht ik je vraag niet beantwoord hebben, neem dan contact met mij op.

mo|26.07.12|06:48

beste lezer,

mijn chauffeurspas is nu 3 dagen verlopen ben nu bezig deze te verlengen maar kom nu opeens dit tegen is het zo dat ik straks alle kosten voor het verlengen/opnieuw aanvragen van een chauffeurspas moeten betalen en daarna nog eens die bct pas omdat mijn chauffeurspas niet meer geldig is?

Tessa Helvensteijn|26.07.12|08:03

Beste Mo,
Omdat je Chauffeurspas Taxi verloopt tijdens de omwisseling kom je helaas niet in aanmerking voor de gratis omwisseling. Je hebt de verlenging inmiddels aangevraagd, hieraan zijn inderdaad kosten verbonden, als je aanvraag is afgerond ontvang je een afhaalbericht voor de Chauffeurskaart BCT.

Ralph|26.07.12|17:06

Ik heb vernomen van mijn werkgever dat zij een kopie van de pukcode nodig hebben t.b.v. mijn nieuwe Chauffeurskaart BCT. Klopt dit dat ik dat aan derde moet geven of is dit strikt persoonlijk en ben ik niet verplicht dit aan werkgever te tonen

Tessa Helvensteijn|27.07.12|09:08

Beste Ralph,
De Chauffeurskaart BCT is strikt persoonlijk, net zoals de daarbij behorende pin en puk-code. Het is verboden om de pin en puk-code over te dragen aan derden. Indien de pukcode bij derden bekend is, moet de kaart ingetrokken worden!

Richard|27.07.12|21:18

@Ralph.

Ik denk dat je werkgever de pin en pukcode graag in hun administratie hebben mocht je die ooit kwijtraken. Je werkgever kan verder weinig met die codes. Dat is bij ons bedrijf de opzet ervan.
Want als je de codes kwijt bent moet je een nieuwe pas aanvragen en dat gaat je een boel geld kosten

Annelies|28.07.12|15:17

Ik blijf het wel belachelijk vinden dat mijn BSN op de nieuwe pas staat.
Bij mijn weten is dit ook een persoonlijks iets wat niet doorgegeven mocht worden aan derden en nu ziet iedere klant dit nummer.
Ook de ruimte in onze werkmap is veel te klein om het nieuwe kaartnummer te vermelden.
Hoe lossen we dit op????

Kiwa: dien snel aanvraag in voor omwisseling naar Chauffeurskaart BCT | TaxiPro
Tessa Helvensteijn, Kiwa, accountmanager

Kiwa: dien snel aanvraag in voor omwisseling naar Chauffeurskaart BCT

Kiwa is gestart met de omwisseling van de taxipas naar de Chauffeurskaart BCT. Hierbij moeten taxichauffeurs een aantal zaken goed in de gaten houden. Belangrijk om te weten is dat het omwisselen niet automatisch gebeurt. De taxichauffeur of zijn werkgever moeten hiervoor zelf een aanvraag indienen. Mocht de ontvanger de bijbehorende PIN- en PUK-code (bedoeld voor gebruik in de Boordcomputer Taxi) kwijtraken, dan brengt Kiwa hiervoor de kosten van een nieuwe kaart in rekening: 127,33 euro incl. BTW.

Vanaf 1 november 2012 is de oude taxipas niet meer geldig. Iedereen moet dus zo snel mogelijk een nieuwe pas aanvragen. Kiwa heeft inmiddels een kleine 20.000 aanvragen ontvangen voor de omwisseling, vertelt Tessa Helvensteijn, accountmanager Kiwa.

Aanvragen

“Er zijn momenteel ruim 60.000 mensen die beschikken over een geldige chauffeurspas. Het is belangrijk dat mensen niet tot het laatste moment wachten. Vraag de pas aan voor 31 augustus, dan heb je die 1 november zeker binnen”, adviseert ze. “Maar wacht je tot oktober, dan kan het zijn dat je hem niet 1 november in huis hebt. Dat betekent dat je vanaf dat moment niet over een geldig document beschikt en dus niet mag werken als taxichauffeur.”

De aanvraag voor de omwisselingactie is tot 30 september digitaal in te dienen. Daarna moet een chauffeur bellen. Helvensteijn: “Dat kunnen we aangeven wat op dat moment de verwachting is qua productietijd. En dat hij hem dus wellicht niet op tijd binnen heeft.”

Procedure

Chauffeurs die de aanvraag indienen, ontvangen hiervan per email een bevestiging. Bij de reguliere procedure krijgen chauffeurs binnen drie weken een afhaalbericht per post. Aanvragen voor de omwisselprocedure kunnen door grote drukte wat langer duren.

De procedure voor de omwisselactie is als volgt: een taxichauffeur kan hier een aanvraag indienen. De chauffeur krijgt een bevestigingsmail met daarin de ingevoerde gegevens. Na enkele weken ontvangt hij een afhaalbericht per post. Hiermee kan hij binnen 7 weken op het postkantoor de nieuwe pas afhalen.

Boordcomputer Taxi

Een dag voor bezorging van het afhaalbericht ontvangt hij per post de bijbehorende PIN- en PUK-code in een separate brief. Die codes zijn nodig om straks op de Boordcomputer Taxi in te kunnen loggen.

“Het is belangrijk dat de taxichauffeur deze codes goed bewaart”, zegt Helvensteijn. “Want wij kunnen die later namelijk ook niet meer opvragen. Dus als hij wel het afhaalbericht ontvangt, maar binnen enkele dagen geen pPIN- en PUK-code, dan moet hij zo snel mogelijk met ons bellen. En als hij ze kwijtraakt, moet hij een nieuwe pas aanvragen. Dat kost 127,33 euro.”

Werkgever

Het kwijtraken van de codes is bijvoorbeeld risicovol als een werkgever pas in 2013 overstapt op de Boordcomputer Taxi. Dan is het een jaar geleden dat de chauffeur hierover een brief heeft ontvangen en moet hij zelf zorgen dat hij nog altijd weet waar hij de brief met codes heeft gelegd. Want zonder code, kan hij de pas niet gebruiken in een BCT.

TaxiPro.nl adviseert iedereen dan ook zijn codes meteen na ontvangst naar zichzelf te emailen. Zo kun je ze altijd achteraf nog opzoeken in je mailbox. Overigens kunnen chauffeurs deze originele pincode straks via een BCT wijzigen naar een voor hen makkelijk nummer. De PUK-code valt niet te wijzigen.

Spoedprocedure

Als een Chauffeurskaart BCT straks niet blijkt te werken of kapot gaat, zal Kiwa ze kostenloos vervangen. Deze kaarten hebben voorrang bij de productie. “Productiefouten worden vergoed”, vertelt Helvensteijn. “De pas is ontworpen om 5 jaar mee te gaan. Maar slijtage die duidelijk te wijten is aan de kaarthouder wordt niet vergoed.”

Taxi-ondernemers moeten een ondernemerskaart aanvragen bij Kiwa voor gebruik in de BCT. “Dat kun je het beste doen 1 maand voordat het apparaat in de eerste auto wordt ingebouwd”, adviseert Helvensteijn. De systeemkaarten zijn bedoeld voor leveranciers en inbouwstations.

Kosten

Kiwa neemt sinds 1 juni 2010 de uitgifte van deze passen voor haar rekening. De huidige tarieven van een Chauffeurskaart BCT liggen hoger dan men in het verleden gewend was. “Het verschil in tarieven ontstaat omdat de Chauffeurskaart BCT kostendekkend aangeboden wordt, waar de Chauffeurspas Taxi dat nooit is geweest.”, aldus Helvensteijn. De tarieven worden vastgesteld en jaarlijks geïndexeerd door de Minister van Infrastructuur en Milieu.

In augustus zal Kiwa de eerste brief versturen aan chauffeurs die de omwisseling nog niet aangevraagd hebben. Het gaat om een brief gericht aan de chauffeur, verstuurd naar het adres zoals opgenomen in het GBA. “Afhankelijk van het verloop van de omwisseling zal er in september nogmaals een brief verstuurd worden”, kondigt Helvensteijn aan.

Bart Pals

Vragen over je Chauffeurskaart BCT? Stel ze via vergunningen@kiwa.nl of telefonisch via 070-4144888

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

63 reacties op “Kiwa: dien snel aanvraag in voor omwisseling naar Chauffeurskaart BCT”

Geral J|17.07.12|15:08

Er staat hier dat je een bevestiging krijgt dat je de pas hebt aangevraagd.
Ik en een collega van mij, hebben alleen maar op het einde van de Kiwa site, na de aanvraag, de tekst bedankt zien staan, verder hebben wij niets ontvangen.
Moeten wij ons nu zorgen gaan maken dat het weer eens niet gaat kloppen en dat we straks een probleem hebben. Hoe kunnen wij nou controleren dat de aanvraag bij de kiwa binnen is gekomen en behandeld wordt.

Tessa Helvensteijn|17.07.12|15:29

Beste Geral,
Chauffeurs die vóór vrijdag 6 juli de omwisseling via de website hebben geactiveerd ontvangen nog deze week de (verlate) ontvangstbevestiging. Chauffeurs die een aanvraag hebben gedaan vanaf 6 juli hebben deze ontvangstbevestiging reeds per mail ontvangen.
Namens Kiwa Register, Tessa Helvensteijn.

Mesut|17.07.12|15:43

Vanaf wanneer zijn de ondernemerskaarten aan te vragen, kon niets vinden op de website van de Kiwa.

Tessa Helvensteijn|17.07.12|15:58

Beste Mesut,
Je kunt nu al een Ondernemerskaart BCT aanvragen, je hebt ‘m echter pas nodig als je met de boordcomputer gaat werken. Ik raad je aan 1 maand voor inbouwen de Ondernemerskaart BCT aan te vragen.

Geral J|17.07.12|17:23

Dankje wel Tessa, snel antwoord en duidelijk.
Geeft weer wat vertrouwen in de Kiwa.

gr.

Jaap|18.07.12|10:31

Reken ik goed dat de uitgifte van de Chauffeurskaart BCT voor KIWA een omzet gaat opleveren van 60.000 kaarten a €127,33 is € 7.640.000?.

De technologie van de chauffeurskaart is te vergelijken met de ov-chipkaart. Kan iemand mij uitleggen waarom een OV-Chipkaart €7,50 kost en de Chauffeurskaart BCT €127.33….. KIWA krijgt dus €120 voor de uitgifte ervan, dat is belachelijk hoog. Doet me een beetje denken aan het SDU monopolie op het taxi-boekje.

Ducco, nieuw handeltje voor jouw?

Tessa Helvensteijn|18.07.12|11:27

Beste Jaap,
Als je een geldige Chauffeurspas Taxi hebt en je vraagt voor 1 november van dit jaar de omwisseling aan, ontvang je gratis een Chauffeurskaart BCT.

Richard|18.07.12|11:28

Een tip voor alle chauffeurs.
Maak een kopie van de pin en puk-codes en lever deze in bij de administratie van je werkgever.
Mocht je ze zelf ooit kwijt raken, dan heeft de administratie ze alsnog.
Dat werd ons als tip gegeven door mijn eigen werkgever!

Jaap|18.07.12|11:31

Ik begrijp dat de chauffeurs de 1ste chauffeurskaart gratis ontvangen. Maar die zal toch door de belastingbetaler worden betaald. Dus €7.6m voor de eerste uitgifte of zie ik het verkeerd?

Bertus Vos|18.07.12|11:38

Mijn pas verloopt per 05-11-2012. Dat is kort na de invoering van de nieuwe pas. Is het mogelijk om in een keer een pas te krijgen die 5 jaar, dus tot 01-11-2017 geldig is?

Tessa Helvensteijn|18.07.12|11:59

Beste Bertus,
Het is technisch niet mogelijk een kaart uit te geven met een ingangdatum die ligt voor de verloopdatum van de pas. Ik raad je daarom aan gebruik te maken van de omwisseling, je kunt vanaf drie maanden voor verlopen van de pas (in jou geval vanaf 5 augustus) de verlenging aanvragen.

Richard|18.07.12|12:11

Een tip voor alle chauffeurs.

Maak een kopie van de brief met de pin en puk code en lever deze in bij de administratie van je werkgever.
Mocht je de codes ooit kwijtraken dan heeft de werkgever ze nog.
Deze tip kreeg ik van mijn werkgever

Dutchman|18.07.12|17:09

Niks van wat hierboven staat klopt. Ik heb de pas op 1 juli al aangevraagd maar tot op heden heb ik nog geen enkel bericht ontvangen.

Martin|19.07.12|11:08

Ik heb net een nieuwe chauffeurspas (1 van de laatsten) Deze is geldig tot maart 2016. Mijn werkgever gaat pas volgend jaar over op de BCT. Moet ik dan nu ook al mijn pas inruilen voor die nieuwe?

marjanne|19.07.12|11:51

Hallo,

Ik heb mijn pin en pukcode al een week binnen wanneer krijg ik bericht dat ik de pas kan ophalen?

Peter Scherf|19.07.12|11:51

Het klinkt misschien raar…..ik heb chauffeurs die geen computer of emailadres hebben (dat komt nog voor hoor in 2012.Kan ik als ondernemer op mijn emailadres de pas voor hen aanvragen? Dit emailadres zal dan verschillende keren gebruikt worden

Jos Hofkens|19.07.12|12:33

Ik ben een jaar geleden verhuisd, weet KIWA na de aanvraag van de nieuwe taxipas waar ze de papieren moeten heen zenden, of komt het op mijn oude adres aan ?
bij de aanvraag moet ik nl geen adres invullen !

hans hoff|19.07.12|13:46

Toen ik voor t eerst post van ze kreeg wilde ik t bijna weggooien,dacht dat t reclame was van een of ander loodgietersbedrijf!!

Jeroen|19.07.12|14:05

@ dtchman, ik ook en dezelfde dag nog een berichtje terug dat de aanvraag is ontvangen en zsm in behandeling word genomen

cornelia|19.07.12|15:47

Ik heb een nieuwe pas aan gevraagd op 1 juli maar nog geen bevestiging gekregen.
Nu heb ik vandaag nog maar een keer aangevraagd en kreeg wel een bevestiging.
Krijg ik nu wel gewoon 1 pas en kijken ze het na of ik al eerder had aangevraagd.

jan|19.07.12|18:58

17.07.12 | 15:29 | Tessa Helvensteijn

Beste Geral,
Chauffeurs die vóór vrijdag 6 juli de omwisseling via de website hebben geactiveerd ontvangen nog deze week de (verlate) ontvangstbevestiging.

ben benieuwd dan moet ik morgen de brief ontvangen. aanvraag gedaan op 2 juli

Eminent|19.07.12|20:49

het is weer goed geregeld voor de zelfstandige rijders, moet ook een ondernemers kaart worden aangevraagd een maand van te voren? van de week keek ik op de kiwa site en de ondernemers kaart was nog niet te leveren, pas als de BCT geleverd is kan men dit doen of is het alweer veranderd op de site.
Ik heb ook nooit post mogen ontvangen over het hele gebeuren maar heb inmiddels wel de chauffeurskaart via de site aangevraagd.
Ik benieuwd of alles wel degelijk op tijd zal klaar zijn

Rick|19.07.12|22:31

Ik vind het raar dat de KIWA, of anders de IVW, niet aan een ieder een mededeling stuurt dat de pas moet worden vervangen. Maar ja, is een bedrijf zonder concurrentie dus het maakt allemaal niet uit. Jammer dat wel, als ik zo zaken zou dan dan was ik waarschijnlijk 30 jaar geleden al failliet gegaan. Maar als KIWA zijnde hoe mooi wil je het hebben, petje af voor de witte boorden en het good old boys netwerk. Wij gaan weer gebukt staan en laten ons weer lekker naaien!!!!!!

bart udinga|20.07.12|08:58

mijn chauffeurspas was in januari verlopen,ik heb toen een tijdelijke pas gehad.krijg ik nu automatisch die nieuwe pas of moet ik hem weer apart aanvragen

John|20.07.12|10:33

Beste KIWA medewerkers,
Vandaag de eerste pas onder ogen gekregen. Het oude nummer van de chauffeurspas is niet meer aanwezig, daarvoor is het BSN(burgerservicenummer) in de plaats gekomen. Moeten de chauffeurs vanaf dit moment tot aan de invoering van de Boordcomputer nu elke week hun BSN invullen op de weekstaat van de werkmap ?

Rob Vleugels|20.07.12|12:45

@John: BSN nummer op mijn taxi pas? de pas die voor iedereen zichtbaar moet zijn??? Lekker dan! Mijn (anonieme) klant,die bij de opstap plaats instapt. Waarvan ik noch voornaam, noch achternaam ken, noch de juiste bestemming weet straks mijn achternaam, geboorte datum, hoe lang ik chauffeur ben en mijn BSN nummer???? Hoezo Privacy gewaarborgd????? Voor wie?????
Helemaal met Rick eens: We laten ons nu iedere 5 jaar voor €127,33 naaien!

John|20.07.12|12:55

Ik had graag een reactie van Tessa gehad.
En Rob… het zijn wel hele kleine cijfertjes hoor, je moet echt goed kijken om ze te kunnen lezen.

Rob Vleugels|20.07.12|12:58

@Richard; Mijn pin en puck code bij mijn werkgever inleveren??? Dacht het niet! De werkmap, waarvoor de chauffeur verantwoordelijk is, moet (vaak voor iedereen toegankelijk) op de centrale blijven liggen (voor eventuele controle). Enige jaren geleden bleek dat tijdens mijn vakantie een (tijdelijke) collega op mijn werkmap had gereden!!!!!! Hoe vaak gebeurt het dat je de chauffeurs pas in de auto of op de centrale laat liggen?

Tessa Helvensteijn|20.07.12|17:36

Beste John,
Ik zou je vraag graag willen beantwoorden maar ik moet je het antwoord schuldig blijven aangezien het een handhavingsvraag is. Ik raad je aan contact op te nemen met ILenT (voorheen IVW) zij kunnen je vraag beantwoorden.

Hyrax|20.07.12|18:24

Zonder kostenspecificatie geen transparantie.
Wanneer gaat KIWA daar eens aan werken?

peter|20.07.12|22:05

juli moeten niet zo zeuren en gewoon afwachten en een beetje nadenken

Wim|21.07.12|14:21

Ik heb de chauffeurskaart 1 juli aangevraagd, maar deze week geen bevestigingsmail gekregen.
Moet ik m nu nogmaals aanvragen?

bert van mierlo|22.07.12|13:48

ik hoop dat het allemaal goed komt!!!?

Ben|22.07.12|21:18

Ook ik heb hem 1 juli aangevraagd en nog steeds niets gehoord.

Tessa Helvensteijn|23.07.12|08:35

Afgelopen donderdag en vrijdag zijn de (verlate) ontvangstbevestigingen verstuurd aan chauffeurs die de omwisseling voor 6 juli hebben aangevraagd. Mocht je deze niet ontvangen hebben raad ik je aan de omwisseling nogmaals aan te vragen, je ontvangt dan direct per mail de bevestiging. Het afhaalbericht ontvang je voor 1 november.

John|23.07.12|10:18

Tessa en alle overigen,
Dit is het antwoord van ILT(V&W) op mijn vraag welk nummer nu op de weekstaat moet worden vermeld.

“De nieuwe chauffeurskaarten hebben een eigen kaartnummer. Deze kaartnummers bestaan uit een codeletter (voor een chauffeur de letter C), gevolgd door het BSN-nummer en een volgnummer. Voor het BSN-nummer is bewust gekozen omdat dit een unieke, persoonsgebonden code is.

Op de weekstaat vult u het nieuwe kaartnummer in. “

ronald|23.07.12|12:03

hallo Tessa

ik heb 4 juli de aanvraag ingediend voor bct pas en ook ik heb geen bevestiging er van gehad je had er over
in het berichtje van geral dat als je voor 6 juli een aanvraag had gedaan dat je een verlate bevestiging kreeg en dat die deze week verstuurd werd maar we zijn nu een week later en nog geen bericht gehad daarvan gehad moet ik mij nu ook zorgen gaan maken dat de aanvraag niet goed is binnen gekomen bij jullie .

groet Ronald

Tessa Helvensteijn|23.07.12|14:46

Beste Ronald,
Zie mijn bericht van vanochtend. Indien je de bevestigingsmail niet hebt ontvangen raad ik je aan de omwisseling nogmaals aan te vragen.

Rob Vleugels|23.07.12|16:38

Hallo Tessa,
Ik heb op 7 juli een aanvraag gedaan en deze is per ommegaande bevestigd, keurig!
Maar ik lees nu dat we voor 1 november een afhaalbericht kunnen verwachten, terwijl de oude passen tot uiterlijk 1 november 2012 geldig zijn (zie bericht)? Na zolang uitstellen en soebatten over BCT en bijbehorende kaart(en) vind ik dit wel heel kort door de bocht.

Dirk|23.07.12|21:16

Ik heb hem, alles binnen 4 dagen, ben er beduusd van

Memoli|24.07.12|04:33

Bct waar slaat het nou op iedereen hebt een eenmanszaak alleen omdat Connexxion dat wil moet iedereen op bot over stappen en mensen gaan geld er mee verdienen bot is handig voor groote bv.

Tessa Helvensteijn|24.07.12|08:26

Beste Rob,
Ik begrijp je reactie. Doordat het aantal aanmeldingen op dit moment veel hoger is dan we in deze periode verwacht hadden kan ik geen garanties geven voor levering op korte termijn. Maar maak je geen zorgen, je ontvangt het afhaalbericht ruim voor 1 november. Let wel op dat je ook de brief met pin en puk-code ontvangt.

Maike|25.07.12|12:10

Beste Tessa,
Mijn pas is geldig tot 17-12-’12, ik moet dus nu een omwisseling aanvragen en 17-9 een verlenging aanvragen, terwijl ik pas 1 november (?) de pas ontvang? En de verlenging wat gaat die kosten? Jullie vergoeden de kosten vanaf 1 juni 2010(!) en de prijzen van de BCTkaart zijn hoger dan we in het verleden(?) gewend zijn (geciteerd vanaf het bericht hierboven), maar we kunnen de pas pas vanaf heden aanvragen, dus de periode dat jullie daadwerkelijk de passen gratis omwisselen is..?

Tessa Helvensteijn|25.07.12|14:33

Beste Maike,
Ik vrees dat je een aantal zaken door elkaar haalt.
De omwisseling is een aparte regeling die gratis is mits je aan de voorwaarden voldoet. Ik raad je aan gebruik te maken van de omwisseling aangezien je anders per 1 november geen vervoer meer mag verrichten. De verlenging kan vervolgens drie maanden voor verloopdatum worden aangevraagd, in jou geval is dat vanaf 17 september, hieraan zijn kosten verbonden.
Mocht ik je vraag niet beantwoord hebben, neem dan contact met mij op.

mo|26.07.12|06:48

beste lezer,

mijn chauffeurspas is nu 3 dagen verlopen ben nu bezig deze te verlengen maar kom nu opeens dit tegen is het zo dat ik straks alle kosten voor het verlengen/opnieuw aanvragen van een chauffeurspas moeten betalen en daarna nog eens die bct pas omdat mijn chauffeurspas niet meer geldig is?

Tessa Helvensteijn|26.07.12|08:03

Beste Mo,
Omdat je Chauffeurspas Taxi verloopt tijdens de omwisseling kom je helaas niet in aanmerking voor de gratis omwisseling. Je hebt de verlenging inmiddels aangevraagd, hieraan zijn inderdaad kosten verbonden, als je aanvraag is afgerond ontvang je een afhaalbericht voor de Chauffeurskaart BCT.

Ralph|26.07.12|17:06

Ik heb vernomen van mijn werkgever dat zij een kopie van de pukcode nodig hebben t.b.v. mijn nieuwe Chauffeurskaart BCT. Klopt dit dat ik dat aan derde moet geven of is dit strikt persoonlijk en ben ik niet verplicht dit aan werkgever te tonen

Tessa Helvensteijn|27.07.12|09:08

Beste Ralph,
De Chauffeurskaart BCT is strikt persoonlijk, net zoals de daarbij behorende pin en puk-code. Het is verboden om de pin en puk-code over te dragen aan derden. Indien de pukcode bij derden bekend is, moet de kaart ingetrokken worden!

Richard|27.07.12|21:18

@Ralph.

Ik denk dat je werkgever de pin en pukcode graag in hun administratie hebben mocht je die ooit kwijtraken. Je werkgever kan verder weinig met die codes. Dat is bij ons bedrijf de opzet ervan.
Want als je de codes kwijt bent moet je een nieuwe pas aanvragen en dat gaat je een boel geld kosten

Annelies|28.07.12|15:17

Ik blijf het wel belachelijk vinden dat mijn BSN op de nieuwe pas staat.
Bij mijn weten is dit ook een persoonlijks iets wat niet doorgegeven mocht worden aan derden en nu ziet iedere klant dit nummer.
Ook de ruimte in onze werkmap is veel te klein om het nieuwe kaartnummer te vermelden.
Hoe lossen we dit op????