goldman sachs

Goldman Sachs speculeerde tegen Pensioenfonds Vervoer

Zakenbank Goldman Sachs heeft gespeculeerd op de prijsval van producten, die het zelf aan Pensioenfonds Vervoer had verkocht. Goldman Sachs beheerde op dat moment de pensioengelden van PF Vervoer. Het pensioenfonds verwijt Goldman dat de bank die belangenverstrengeling heeft verzwegen en claimt 250 miljoen euro terug.

De Amerikaanse zakenbank had honderden miljoenen euro’s van het pensioenfonds belegd in verpakte hypotheken en creditcardschulden via beleggingsfirma GMO. Goldman Sachs speculeerde tegelijkertijd via een andere afdeling op een koersdaling van die producten en verdiende daar miljarden mee, meldt het FD dinsdag.

Vermogen

Goldman Sachs had er dus belang bij dat de producten die het had verkocht aan PF Vervoer fors in waarde zouden dalen. De Amerikaanse bank beweert echter dat het bedrijf niets te verwijten valt, omdat de twee afzonderlijke afdelingen niet van elkaar zouden hebben geweten waar ze mee bezig waren.

In 2008 boekte Goldman Sachs een verlies van maar liefst 14% op het beheerde vermogen van het PF Vervoer. In 2010 werd dan ook overgestapt naar vermogensbeheerder Robeco.

Pensioenpremie

Lopende de juridische procedure, kan Pensioenfonds Vervoer geen inhoudelijke mededelingen doen over deze zaak. Een uitspraak kan geruime tijd op zich laten wachten.

Als het Pensioenfonds een slechter dan verwacht rendement behaalt, gaan de premies omhoog en/of de pensioenen omlaag van onder meer de taxichauffeurs. Pensioenfonds Vervoer heeft een belegd vermogen van zo’n 12 miljard euro.

Lees ook: Pensioenfonds Vervoer claimt 250 miljoen van Goldman Sachs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Goldman Sachs speculeerde tegen Pensioenfonds Vervoer”

De Ziener|16.08.12|14:35

Wat een huichelaar is die Goldman Sachs; ik wist niet wat mijn broertje deed, nee nee. Moet ik dat geloven. Pak ze maar flink aan, vraag maar 500 miljoen terug.

Goldman Sachs speculeerde tegen Pensioenfonds Vervoer | TaxiPro
goldman sachs

Goldman Sachs speculeerde tegen Pensioenfonds Vervoer

Zakenbank Goldman Sachs heeft gespeculeerd op de prijsval van producten, die het zelf aan Pensioenfonds Vervoer had verkocht. Goldman Sachs beheerde op dat moment de pensioengelden van PF Vervoer. Het pensioenfonds verwijt Goldman dat de bank die belangenverstrengeling heeft verzwegen en claimt 250 miljoen euro terug.

De Amerikaanse zakenbank had honderden miljoenen euro’s van het pensioenfonds belegd in verpakte hypotheken en creditcardschulden via beleggingsfirma GMO. Goldman Sachs speculeerde tegelijkertijd via een andere afdeling op een koersdaling van die producten en verdiende daar miljarden mee, meldt het FD dinsdag.

Vermogen

Goldman Sachs had er dus belang bij dat de producten die het had verkocht aan PF Vervoer fors in waarde zouden dalen. De Amerikaanse bank beweert echter dat het bedrijf niets te verwijten valt, omdat de twee afzonderlijke afdelingen niet van elkaar zouden hebben geweten waar ze mee bezig waren.

In 2008 boekte Goldman Sachs een verlies van maar liefst 14% op het beheerde vermogen van het PF Vervoer. In 2010 werd dan ook overgestapt naar vermogensbeheerder Robeco.

Pensioenpremie

Lopende de juridische procedure, kan Pensioenfonds Vervoer geen inhoudelijke mededelingen doen over deze zaak. Een uitspraak kan geruime tijd op zich laten wachten.

Als het Pensioenfonds een slechter dan verwacht rendement behaalt, gaan de premies omhoog en/of de pensioenen omlaag van onder meer de taxichauffeurs. Pensioenfonds Vervoer heeft een belegd vermogen van zo’n 12 miljard euro.

Lees ook: Pensioenfonds Vervoer claimt 250 miljoen van Goldman Sachs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Goldman Sachs speculeerde tegen Pensioenfonds Vervoer”

De Ziener|16.08.12|14:35

Wat een huichelaar is die Goldman Sachs; ik wist niet wat mijn broertje deed, nee nee. Moet ik dat geloven. Pak ze maar flink aan, vraag maar 500 miljoen terug.