failliet, bankroet, schuld

Vermoedelijke faillissementsfraude Abc Taxi krijgt geen vervolg

Hoewel de curator sterke vermoedens heeft dat er sprake is van ‘onbehoorlijk bestuur’, wordt de bestuurder van Abc Taxi verder niet persoonlijk aansprakelijk gesteld. “Ook de curator kan van een kale kip niet verder plukken”, licht curator Jan van Gool toe. Wel is bestuurder R.F. Henninger door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een boete van 350 euro wegens verduistering van een bedrijfswagen uit de boedel van het faillissement.

Het faillissement van Abc Taxi uit Breda is begin deze maand opgeheven wegens ‘gebrek aan baten’. Het bedrijf had ongeveer een miljoen euro schuld, terwijl de boedel slechts 2.000 euro oplevert. Dat is zelfs onvoldoende om de curator volledig te betalen.

Taxibranche

De taxibranche is weer de dupe van het faillissement. Het Pensioenfonds Vervoer had een vordering van ruim 529.000 euro op Abc Taxi uit Breda, toen het op de fles ging. Ook Sociaal Fonds Taxi diende een vordering in van ruim 100.000 euro. De belastingdienst kreeg nog ruim 400.000 euro. Merkwaardig is dat Abc Taxi dus veel schulden had, maar vrijwel geen mensen in dienst.

Henninger had in maart 2010 de aandelen van Abc Taxi gekocht met de belofte van toenmalige eigenaar (IJsselsteden Taxi Combinatie) een contract voor groepsvervoer te ontvangen. “Dit is aan een ander gegund, waardoor de omzet uitbleef”, stelt de curator. Het lijkt er echter op dat de laatste DGA een BV heeft gekocht met een miljoenenschuld, waarvan het onwaarschijnlijk was dat het bedrijf deze ooit zou kunnen terugbetalen.

IJsselsteden Taxi Combinatie

De curator heeft tijdens zijn onderzoek nog wel overleg gehad met de curatoren van IJsselsteden Taxi Combinatie vanwege aangetroffen onregelmatigheden bij gezamenlijke (eerdere) bestuurders. “Maar het is erg moeilijk om daar juridisch nog veel uit te halen”, stelt de curator. Overigens zijn enkele bestuurders van IJsselsteden later persoonlijk aansprakelijk gesteld voor een pensioenschuld.

Van Gool vermoedt dat Henninger gebruikt is als katvanger. Hij had geen vaste woon- of verblijfplaats  en sliep in het leegstaande kantoorpand. “Het lijkt erop alsof hem een warme worst is voorgehouden en daarmee een forse schuld op zich nam.”

Govers

Deze zaak was overigens niet de eerste keer dat IJsselsteden betrokken is bij verkoop van een BV met een miljoenenschuld en een belofte op veel omzet. Vorig jaar ging Taxi Govers failliet nadat het de IJsselsteden Beheersgroep over nam voor 1 euro, en een miljoenenschuld. De gedachte was dat die schuld binnen afzienbare tijd weggewerkt zou kunnen worden, wat dus niet het geval was.

De accountant van IJsselsteden had een woud van BV’tjes gevormd. Het taxibedrijf schreef erg laag in op aanbestedingen, maar heeft miljoenen aan schulden nooit betaald.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Vermoedelijke faillissementsfraude Abc Taxi krijgt geen vervolg”

Dutch Innovator|30.08.12|10:42

350 euro wegens verduistering van een bedrijfswagen uit de boedel van het faillissement ??
En dat was”t ? Das lekker snel geld verdienen.

Taxi Maasland|30.08.12|12:39

Hoe kan het penioenfonds veroer het zo hoog op laten lopen €529.000 zitten ze daar ook te slapen??
Het is toch maar geld van een ander toch.

Martijn Arnout Dörr|06.09.12|12:06

Goh.. heb ik in het verleden toch niets teveel gezegd over mijn betichting dat het hier om faillissement’s fraude bij ABC-Taxi of IJsselsteden-Combinatie gaat. Ondanks mijn gelijk, leef ik mee met de slachtoffers van deze witte-boord criminelen en houd ik hier geen triomfantelijk gevoel aan over. Reken maar dat dhr. Henninger ook “Boter op zijn hoofd heeft” Hij is immers oorspronkelijk “Jurist” gevestigd in Rotterdam, en dan zal hij niet weten hoe dat “Katvanger haasje” hoest? ben toch niet gek!

Martijn Arnout Dörr|06.09.12|12:17

Ik hoor het hem nog zeggen.. “Gebruik maken van de mogelijkheden geboden in de NL wet” over de de voormalige eigenaren van IJsselsteden-Combi/ABC-Taxi.. ja ja allemaal erg triest om achteraf zo gelijk te krijgen over de rug van de vele slachtoffers.. dat volk moest zich schamen wat ze hardwerkende mensen flikken!

Vermoedelijke faillissementsfraude Abc Taxi krijgt geen vervolg | TaxiPro
failliet, bankroet, schuld

Vermoedelijke faillissementsfraude Abc Taxi krijgt geen vervolg

Hoewel de curator sterke vermoedens heeft dat er sprake is van ‘onbehoorlijk bestuur’, wordt de bestuurder van Abc Taxi verder niet persoonlijk aansprakelijk gesteld. “Ook de curator kan van een kale kip niet verder plukken”, licht curator Jan van Gool toe. Wel is bestuurder R.F. Henninger door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een boete van 350 euro wegens verduistering van een bedrijfswagen uit de boedel van het faillissement.

Het faillissement van Abc Taxi uit Breda is begin deze maand opgeheven wegens ‘gebrek aan baten’. Het bedrijf had ongeveer een miljoen euro schuld, terwijl de boedel slechts 2.000 euro oplevert. Dat is zelfs onvoldoende om de curator volledig te betalen.

Taxibranche

De taxibranche is weer de dupe van het faillissement. Het Pensioenfonds Vervoer had een vordering van ruim 529.000 euro op Abc Taxi uit Breda, toen het op de fles ging. Ook Sociaal Fonds Taxi diende een vordering in van ruim 100.000 euro. De belastingdienst kreeg nog ruim 400.000 euro. Merkwaardig is dat Abc Taxi dus veel schulden had, maar vrijwel geen mensen in dienst.

Henninger had in maart 2010 de aandelen van Abc Taxi gekocht met de belofte van toenmalige eigenaar (IJsselsteden Taxi Combinatie) een contract voor groepsvervoer te ontvangen. “Dit is aan een ander gegund, waardoor de omzet uitbleef”, stelt de curator. Het lijkt er echter op dat de laatste DGA een BV heeft gekocht met een miljoenenschuld, waarvan het onwaarschijnlijk was dat het bedrijf deze ooit zou kunnen terugbetalen.

IJsselsteden Taxi Combinatie

De curator heeft tijdens zijn onderzoek nog wel overleg gehad met de curatoren van IJsselsteden Taxi Combinatie vanwege aangetroffen onregelmatigheden bij gezamenlijke (eerdere) bestuurders. “Maar het is erg moeilijk om daar juridisch nog veel uit te halen”, stelt de curator. Overigens zijn enkele bestuurders van IJsselsteden later persoonlijk aansprakelijk gesteld voor een pensioenschuld.

Van Gool vermoedt dat Henninger gebruikt is als katvanger. Hij had geen vaste woon- of verblijfplaats  en sliep in het leegstaande kantoorpand. “Het lijkt erop alsof hem een warme worst is voorgehouden en daarmee een forse schuld op zich nam.”

Govers

Deze zaak was overigens niet de eerste keer dat IJsselsteden betrokken is bij verkoop van een BV met een miljoenenschuld en een belofte op veel omzet. Vorig jaar ging Taxi Govers failliet nadat het de IJsselsteden Beheersgroep over nam voor 1 euro, en een miljoenenschuld. De gedachte was dat die schuld binnen afzienbare tijd weggewerkt zou kunnen worden, wat dus niet het geval was.

De accountant van IJsselsteden had een woud van BV’tjes gevormd. Het taxibedrijf schreef erg laag in op aanbestedingen, maar heeft miljoenen aan schulden nooit betaald.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Vermoedelijke faillissementsfraude Abc Taxi krijgt geen vervolg”

Dutch Innovator|30.08.12|10:42

350 euro wegens verduistering van een bedrijfswagen uit de boedel van het faillissement ??
En dat was”t ? Das lekker snel geld verdienen.

Taxi Maasland|30.08.12|12:39

Hoe kan het penioenfonds veroer het zo hoog op laten lopen €529.000 zitten ze daar ook te slapen??
Het is toch maar geld van een ander toch.

Martijn Arnout Dörr|06.09.12|12:06

Goh.. heb ik in het verleden toch niets teveel gezegd over mijn betichting dat het hier om faillissement’s fraude bij ABC-Taxi of IJsselsteden-Combinatie gaat. Ondanks mijn gelijk, leef ik mee met de slachtoffers van deze witte-boord criminelen en houd ik hier geen triomfantelijk gevoel aan over. Reken maar dat dhr. Henninger ook “Boter op zijn hoofd heeft” Hij is immers oorspronkelijk “Jurist” gevestigd in Rotterdam, en dan zal hij niet weten hoe dat “Katvanger haasje” hoest? ben toch niet gek!

Martijn Arnout Dörr|06.09.12|12:17

Ik hoor het hem nog zeggen.. “Gebruik maken van de mogelijkheden geboden in de NL wet” over de de voormalige eigenaren van IJsselsteden-Combi/ABC-Taxi.. ja ja allemaal erg triest om achteraf zo gelijk te krijgen over de rug van de vele slachtoffers.. dat volk moest zich schamen wat ze hardwerkende mensen flikken!