AxiTaxi, Edo, taxichauffeur

Rechten van taxichauffeurs in loondienst bij ziekte

Als taxichauffeurs ziek zijn, dan is dat voor niemand prettig. Allereerst niet voor de zieke zelf. Maar ook voor de werkgever is het vervelend. Als het dan toch gebeurt, is het voor beide partijen belangrijk om te weten wat de rechten en plichten zijn. Juist als het om ziekte gaat, wil je geen extra problemen over geld.

De rechten van taxichauffeurs in loondienst die ziek zijn, staan helder op papier. Als je vragen hebt, kun je terecht bij AxiTaxi.

Wat kan ik doen?

Stap 1: 4 weken

Als je binnen 4 weken na je ziekmelding opnieuw ziek wordt, moet je even opletten. Je werkgever mag dan niet opnieuw een wachtdag inhouden. Opnieuw ziek worden binnen 4 weken telt als 1 ziektegeval. Je werkgever moet de wachtdagen bijhouden.

Stap 2: 90% of 100%

De eerste 8 weken na je ziekmelding heb je recht op 90% van je laatstverdiende loon. Ook over je meer- en overuren. Na die 8 weken heb je recht op 100%. Je werkgever mag je eerste ziektedag als wachtdag beschouwen. Controleer je loonstrook!

Stap 3: Overzicht

Je werkgever moet een overzicht bijhouden. Daarin moet staan hoe lang je ziek bent geweest. Op basis daarvan is het eenvoudig om uit te rekenen op hoeveel geld je recht hebt.

Stap 4: MUP’ers

Ben je MUP’er? Dan heb je recht op ziekengeld. Soms vergist een werkgever zich daar nog wel eens in.

Stap 5: Rekenvoorbeeld

Stel je wordt als fulltimer ziek en de drie maanden voorafgaand aan je ziekmelding heb je totaal 550 uur gewerkt. Normaal gesproken werk je 520 uur in 3 maanden. In dit geval heb je dus 30 overuren. Per dag komt dit gemiddeld uit op 30 /65 = ½ uur per dag (delen door 65, omdat je in 3 maanden 65 dagen werkt). Over deze overuren ontvang je ook ziekengeld. Zolang je ziek bent, krijg je elke dag 8,5 uur doorbetaald.

Bekijk de video van Marlies en Edo:

Veelgestelde vragen over dit thema

Ben ik verplicht om mijn werkgever te bellen nadat ik me ziek heb gemeld?
Nee, na je ziekmelding ben je niet verplicht om dat te doen. Maat het kan natuurlijk geen kwaad om te vertellen hoe het met je gaat. Dat is voor je werkgever ook belangrijk.
Mag ik het ziekte-overzicht inzien?
Natuurlijk, dat is openbaar. Je kunt er gewoon naar vragen bij de afdeling Personeelszaken of de administratie.

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De vakbonden hebben samen met de werkgevers gezorgd voor een goede cao. Maar omdat het er allemaal vooral ingewikkelder op geworden is in de taxibranche, moeten ze geregeld controleren of alles klopt. Dat doen de vakbonden zelf natuurlijk, maar taxichauffeurs kunnen zelf ook veel doen.

AxiTaxi wil samen met jou checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche. Kijk voor meer informatie op AxiTaxi.nu

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Rechten van taxichauffeurs in loondienst bij ziekte”

Adriana Fonseca|03.04.13|14:08

Jammer dat hier alleen over rechten gaat en geen plichten. Het is niet zo dat iemand zonder plichten ziek thuis mag blijven.
Nog iets: dit antwoord van AxiTaxi klopt arbeidsrechtelijk gezien niet:”Ben ik verplicht om te bellen nadat ik me ziek heb gemeld? Nee, na je ziekmelding ben je niet verplicht om dat te doen.” Ja, indien je werkgever een ziekteverzuimprotocol heeft en daar staat dat je moet bellen, moet je idd bellen/langs komen voor koffie. Anders geef je verkeerde inlichting aan mdw.

Peter Wagener (BBA)|04.04.13|12:41

Geheel met Adriana eens. Het onderwerp wordt hier wel heel beperkt belicht. Uiteindelijk hebben beide partijen ook de plicht om naar een goede re-integratie toe te werken. Daarbij is onderling contact cruciaal. Daarnaast is inderdaad een ziekteverzuimprotocol heel erg belangrijk. En afhankelijk van wat hier in staat dienen beide partijen ook te handelen. Het is inderdaad een zaak van werknemer EN werkgever.

Rechten van taxichauffeurs in loondienst bij ziekte | TaxiPro
AxiTaxi, Edo, taxichauffeur

Rechten van taxichauffeurs in loondienst bij ziekte

Als taxichauffeurs ziek zijn, dan is dat voor niemand prettig. Allereerst niet voor de zieke zelf. Maar ook voor de werkgever is het vervelend. Als het dan toch gebeurt, is het voor beide partijen belangrijk om te weten wat de rechten en plichten zijn. Juist als het om ziekte gaat, wil je geen extra problemen over geld.

De rechten van taxichauffeurs in loondienst die ziek zijn, staan helder op papier. Als je vragen hebt, kun je terecht bij AxiTaxi.

Wat kan ik doen?

Stap 1: 4 weken

Als je binnen 4 weken na je ziekmelding opnieuw ziek wordt, moet je even opletten. Je werkgever mag dan niet opnieuw een wachtdag inhouden. Opnieuw ziek worden binnen 4 weken telt als 1 ziektegeval. Je werkgever moet de wachtdagen bijhouden.

Stap 2: 90% of 100%

De eerste 8 weken na je ziekmelding heb je recht op 90% van je laatstverdiende loon. Ook over je meer- en overuren. Na die 8 weken heb je recht op 100%. Je werkgever mag je eerste ziektedag als wachtdag beschouwen. Controleer je loonstrook!

Stap 3: Overzicht

Je werkgever moet een overzicht bijhouden. Daarin moet staan hoe lang je ziek bent geweest. Op basis daarvan is het eenvoudig om uit te rekenen op hoeveel geld je recht hebt.

Stap 4: MUP’ers

Ben je MUP’er? Dan heb je recht op ziekengeld. Soms vergist een werkgever zich daar nog wel eens in.

Stap 5: Rekenvoorbeeld

Stel je wordt als fulltimer ziek en de drie maanden voorafgaand aan je ziekmelding heb je totaal 550 uur gewerkt. Normaal gesproken werk je 520 uur in 3 maanden. In dit geval heb je dus 30 overuren. Per dag komt dit gemiddeld uit op 30 /65 = ½ uur per dag (delen door 65, omdat je in 3 maanden 65 dagen werkt). Over deze overuren ontvang je ook ziekengeld. Zolang je ziek bent, krijg je elke dag 8,5 uur doorbetaald.

Bekijk de video van Marlies en Edo:

Veelgestelde vragen over dit thema

Ben ik verplicht om mijn werkgever te bellen nadat ik me ziek heb gemeld?
Nee, na je ziekmelding ben je niet verplicht om dat te doen. Maat het kan natuurlijk geen kwaad om te vertellen hoe het met je gaat. Dat is voor je werkgever ook belangrijk.
Mag ik het ziekte-overzicht inzien?
Natuurlijk, dat is openbaar. Je kunt er gewoon naar vragen bij de afdeling Personeelszaken of de administratie.

AxiTaxi

AxiTaxi is een initiatief van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De vakbonden hebben samen met de werkgevers gezorgd voor een goede cao. Maar omdat het er allemaal vooral ingewikkelder op geworden is in de taxibranche, moeten ze geregeld controleren of alles klopt. Dat doen de vakbonden zelf natuurlijk, maar taxichauffeurs kunnen zelf ook veel doen.

AxiTaxi wil samen met jou checken of je krijgt waar je recht op hebt. Het zou zomaar kunnen dat er een rekenfoutje is gemaakt. Of dat je meeruren niet worden uitbetaald. Noem maar op. Dus samen sterk voor een goede en eerlijke taxibranche. Kijk voor meer informatie op AxiTaxi.nu

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Rechten van taxichauffeurs in loondienst bij ziekte”

Adriana Fonseca|03.04.13|14:08

Jammer dat hier alleen over rechten gaat en geen plichten. Het is niet zo dat iemand zonder plichten ziek thuis mag blijven.
Nog iets: dit antwoord van AxiTaxi klopt arbeidsrechtelijk gezien niet:”Ben ik verplicht om te bellen nadat ik me ziek heb gemeld? Nee, na je ziekmelding ben je niet verplicht om dat te doen.” Ja, indien je werkgever een ziekteverzuimprotocol heeft en daar staat dat je moet bellen, moet je idd bellen/langs komen voor koffie. Anders geef je verkeerde inlichting aan mdw.

Peter Wagener (BBA)|04.04.13|12:41

Geheel met Adriana eens. Het onderwerp wordt hier wel heel beperkt belicht. Uiteindelijk hebben beide partijen ook de plicht om naar een goede re-integratie toe te werken. Daarbij is onderling contact cruciaal. Daarnaast is inderdaad een ziekteverzuimprotocol heel erg belangrijk. En afhankelijk van wat hier in staat dienen beide partijen ook te handelen. Het is inderdaad een zaak van werknemer EN werkgever.