financien, administratie, waardebepaling, bedrijf, onderneming

Zelfstandigenaftrek voor zzp’ ers blijft bestaan

De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers verdwijnt niet. Wel wordt de aftrekpost verlaagd. Dat staat in de plannen van het kabinet, die op Prinsjesdag officieel gepresenteerd worden. Vanaf 2015 moet de bezuiniging ingaan.

De details van de afgeslankte zelfstandigenaftrek wil het ministerie van Financiën nog niet meedelen. Eerst moet Prinsjesdag achter de rug zijn. Nu is het nog zo dat iedere zelfstandige taxichauffeur aan het einde van het jaar een bedrag van 7.280 euro van zijn winst mag afhalen. Dat bedrag gaat dus omlaag.

Onduidelijkheid

Over de aftrekpost was onduidelijkheid ontstaan. Eerst werd aangekondigd dat de aftrek compleet zou verdwijnen. Later kwam Tweede Kamer-lid Mei Li Vos van coalitiepartij PvdA met het bericht dat de zelfstandigenaftrek zou blijven bestaan. Al zou er wel een bezuiniging op plaatsvinden.

Met het afslanken van de aftrekpost wil het kabinet 250 miljoen euro besparen. Ook moet de maatregel de wildgroei aan flexibele arbeidsconstructies bestrijden.

Verdwijning

Branchevereniging KNV Taxi is blij dat de aftrek niet verdwijnt. “Je moet ondernemerschap niet willen afremmen”, aldus secretaris Hubert Andela van branchevereniging KNV Taxi. “Verdwijning van de zelfstandigenaftrek zou geen goede zaak zijn.” Veel kleine taxi-ondernemers hebben het volgens Andela niet zo breed.

Zzp’ers in de taxibranche zijn vooral actief in het consumentenvervoer in de stedelijke gebieden. In het gehandicapten- of ouderenvervoer zijn minder kleine zelfstandigen actief. KNV Taxi schat dat er zo’n 5.000 tot 6.000 zzp’ers werkzaam zijn. Tussen de 15 en 20 % van het totaal aantal werkenden in de branche.

Tom van Gurp

Lees ook: Coalitie wil zelfstandigenaftrek afschaffen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Zelfstandigenaftrek voor zzp’ ers blijft bestaan | TaxiPro
financien, administratie, waardebepaling, bedrijf, onderneming

Zelfstandigenaftrek voor zzp’ ers blijft bestaan

De zelfstandigenaftrek voor zzp’ers verdwijnt niet. Wel wordt de aftrekpost verlaagd. Dat staat in de plannen van het kabinet, die op Prinsjesdag officieel gepresenteerd worden. Vanaf 2015 moet de bezuiniging ingaan.

De details van de afgeslankte zelfstandigenaftrek wil het ministerie van Financiën nog niet meedelen. Eerst moet Prinsjesdag achter de rug zijn. Nu is het nog zo dat iedere zelfstandige taxichauffeur aan het einde van het jaar een bedrag van 7.280 euro van zijn winst mag afhalen. Dat bedrag gaat dus omlaag.

Onduidelijkheid

Over de aftrekpost was onduidelijkheid ontstaan. Eerst werd aangekondigd dat de aftrek compleet zou verdwijnen. Later kwam Tweede Kamer-lid Mei Li Vos van coalitiepartij PvdA met het bericht dat de zelfstandigenaftrek zou blijven bestaan. Al zou er wel een bezuiniging op plaatsvinden.

Met het afslanken van de aftrekpost wil het kabinet 250 miljoen euro besparen. Ook moet de maatregel de wildgroei aan flexibele arbeidsconstructies bestrijden.

Verdwijning

Branchevereniging KNV Taxi is blij dat de aftrek niet verdwijnt. “Je moet ondernemerschap niet willen afremmen”, aldus secretaris Hubert Andela van branchevereniging KNV Taxi. “Verdwijning van de zelfstandigenaftrek zou geen goede zaak zijn.” Veel kleine taxi-ondernemers hebben het volgens Andela niet zo breed.

Zzp’ers in de taxibranche zijn vooral actief in het consumentenvervoer in de stedelijke gebieden. In het gehandicapten- of ouderenvervoer zijn minder kleine zelfstandigen actief. KNV Taxi schat dat er zo’n 5.000 tot 6.000 zzp’ers werkzaam zijn. Tussen de 15 en 20 % van het totaal aantal werkenden in de branche.

Tom van Gurp

Lees ook: Coalitie wil zelfstandigenaftrek afschaffen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.