Lodewijk-Asscher-minister-sociale-zaken-werkgelegenheid

Taxichauffeurs na twee jaar vast contract door Wet Werk en Zekerheid

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Dat betekent dat taxi-ondernemers flink anders met tijdelijk personeel moeten omgaan. Werknemers met een tijdelijk contract krijgen vanaf 1 juli 2015 niet na drie jaar, zoals nu, maar al na twee jaar aanspraak op een vast contract. Dat moet voorkomen dat werknemers te lang en tegen hun zin op opeenvolgende tijdelijke contracten voor dezelfde werkgever werken.

Overigens is het maar de vraag of dit ertoe leidt dat veel taxichauffeurs na twee jaar een vast contract krijgen. Omdat aanbestedingen vaak slechts drie of vier jaar duren, zullen veel taxi-ondernemers ervoor kiezen om na twee jaar weer nieuw personeel aan te nemen. Of na 1 jaar en 11 maanden om zo de transitievergoeding te ontlopen.

Draaideur-constructies

De tussenpoos waarbinnen contracten als opeenvolgend worden gezien, wordt verlengd van drie naar zes maanden, waardoor draaideurconstructies worden tegengegaan, en het gebruik van nul-urencontracten wordt beperkt. Ook wordt de ontslagbescherming van payrollwerknemers verbeterd.

Er komt vanaf 1 juli 2015 één vaste route: ontslag om bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid gaat altijd via het UWV. Ontslag om andere redenen gaat via de kantonrechter. Procedures zullen minder tijd en daarmee geld kosten. Nu krijgt de ene werknemer, via de kantonrechter, een gouden handdruk. Terwijl de andere werknemer, via het UWV, zonder vergoeding op straat komt te staan. Dat verschil komt te vervallen.

Transitievergoeding

Alle werknemers krijgen vanaf 1 juli 2015 recht op een transitievergoeding, als zij ten minste 2 jaar in dienst zijn geweest. Ook als dat met tijdelijke contracten is geweest. Die vergoeding kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor scholing om over te stappen naar een andere baan of een ander beroep. De ontslagen werknemer krijgt per gewerkt dienstjaar 1/3 maandsalaris als vergoeding. Werkgevers zullen tijdelijk personeel dus voor 1 jaar en 11 maanden in dienst houden.

Vanaf het tiende dienstjaar geldt een vergoeding van een half maandsalaris per dienstjaar. En een medewerker van 50 jaar of ouder die tien jaar of langer in dienst was, krijgt vanaf het tiende dienstjaar een vergoeding van één maandsalaris per dienstjaar. De vergoeding wordt maximaal € 75.000, en maximaal een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen dan € 75.000 per jaar.

Oudere werknemers

Voor de kleine werkgevers met 25 werknemers of minder wordt een uitzondering gemaakt wat betreft de hoogte van de transitievergoedingen. De werkgevers worden hiermee beschermd tegen een relatief te zware financiële verplichting die de regeling voor oudere werknemers met zich mee kan brengen, zo liet de minister weten.

Voor deze kleine bedrijven komt er dus een overgangstermijn. Zij mogen tot 2020 een lagere ontslagvergoeding betalen als zij personeel gedwongen moeten ontslaan vanwege een slechte financiële situatie.

WW

De maximale duur van door de overheid betaalde WW wordt van 1 januari 2016 tot 2019 stapje voor stapje teruggebracht van 38 naar 24 maanden. Werkgevers en werknemers kunnen in de cao afspraken maken om de WW-uitkeringen na 24 maanden – tot 38 maanden – aan te vullen.

Minister Asscher heeft met de werkgevers en vakbonden afgesproken dat  werknemers die hun baan verliezen zo snel mogelijk van werk naar werk worden begeleid om zo kort mogelijk werkloos te hoeven zijn. Van mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten, wordt verwacht dat ze al het beschikbare werk aanvaarden. Als mensen dan minder loon krijgen dan de WW-uitkering bedraagt, wordt dat bedrag aangevuld vanuit de WW.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Taxichauffeurs na twee jaar vast contract door Wet Werk en Zekerheid”

Yvonne Radstake|12.06.14|11:11

Droom lekker verder want vaste contracten gaan er zeker niet komen.
Zolang werklozen door UWV met loonsubsidie de taxiwereld in gestort worden krijgen de bekwame taxichauffeurs toch geen vaste contracten.
Het word eens tijd dat het systeem op de schop gaat maar dan nu met realistische voorstellen.

Eminent Taxi|12.06.14|11:21

Het enige dat er staat te gebeuren met de nieuwe regeling is dat iedereen er met twee jaar al uitvliegt en weer nieuwe via de achterdeur van de UWV naar binnen geschopt worden.
Ze zouden de regel moeten toe passen dat als je iemand ontslaat wegens het niet verlengen van het contract dat er een half jaar geen nieuwe kracht mag worden aangenomen tenzij het een op staande voet ontslag betreft wegens bepaalde redenen, Koppelbaas zijn is legitiem geworden door toelating van de uitzend bureau’s

Paul Dijkhuizen|12.06.14|15:58

Helaas, ik wordt nu dus gedwongen om na 1 jaar en 11 maanden afscheid van mijn personeel te moeten nemen, ook de meest uitstekende werknemers. Het hebben van vast personeel is namelijk zó risicovol dat ik daar niet meer aan begin… Hulde beleidsmakers, jullie geven er weer eens blijk van dat jullie niets, maar dan ook niets begrijpen van hetgeen zich in de maatschappij afspeelt…

Lies EF Lameijer|12.06.14|17:42

Het is inderdaad een waardeloze regeling, zolang ze de mensen met 2 of 3 jaarcontracten eruit schoppen, zgn i.v.m. te weinig werk en ondertussen weer nieuwe chauffeurs op aan het leiden zijn, om onze plekken weer in te nemen, hoezo werk te kort!!!!!

Ada van Empel|12.06.14|20:33

Ik ben het helemaal met je eens Eminent Taxi!
Vandaag weer een chauffeur geen contractverlenging gekregen….maar wel nieuwe aannemen via het UWV, want daar krijgen ze ook weer subsidie over.
Het is gewoon verkapte mensenhandel!!!!
Dus…….na geen contractverlenging…het eerste half jaar mag er gèèn nieuwe chauffeur worden aangenomen!!!

Rodney Barten|12.06.14|22:26

Vast personeel kan een enorm blok aan het been worden van een ondernemer, het is te risico vol. We leven niet meer in een tijd van vaste contracten, helaas voor de werknemers. Dit is niet alleen in de taxibranche maar overal van toepassing. Wil je niet ontslagen worden, begin dan voor jezelf.

Hans de Koning|13.06.14|08:27

Sinds het ziektewetrisico bij de werkgevers is neergelegd zijn vaste contracten te risicovol. Lekker 2 jaar doorbetalen bij ziekte, en je er tegen verzekeren is onbetaalbaar. De cao is al praktisch onbetaalbaar (niet voor niets wordt hij in een groot deel van het contractvervoer niet nageleefd), en is volledig toegepitst op grote bedrijven. Dat komt nog naast de schommelingen in de markt. Kan werkgevers die geen vast personeel willen alleen maar gelijk geven…

Arjen Ligt|14.06.14|14:37

Taxichauffeurs na twee jaar met zekerheid naar het UWV….

Freek Daemen|21.06.14|19:50

Na 2 jaar ontslag, daarna uwv maar goed dan kan je niet meer je beroep
uitoefenen.
Al die bedrijven die geld opstrijken door jou een opleiding aan te bieden kunnen jou dat niet aanbieden.

De aanbestedingen zijn ook een lachertje!
De grotere die bieden gewoon zo scherp onder dat je niks kan verdienen.
Vervolgens schuiven ze een deel alsnog naar je door, maar wel voor een nog lagere prijs. Lang leve het uitknijp systeem in NL.
En het dan raar vinden dat je geen service meer kan verlenen!

Gerry Bergstra|29.05.15|13:37

het is niet meer de tijd van vaste contracten gaat allemaal via uitzendbureaus en als je daarvoor werkt is prima toch maar nu met die nieuwe wetten kun je er een half jaar uit wat denken ze dat je na een half jaar weer terug kan komen als er al een ander is aangenomen zo komen er alleen maar meer bij t uwv de regering is lekker bezig als ze zelf maar goed zitten

Taxichauffeurs na twee jaar vast contract door Wet Werk en Zekerheid | TaxiPro
Lodewijk-Asscher-minister-sociale-zaken-werkgelegenheid

Taxichauffeurs na twee jaar vast contract door Wet Werk en Zekerheid

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Dat betekent dat taxi-ondernemers flink anders met tijdelijk personeel moeten omgaan. Werknemers met een tijdelijk contract krijgen vanaf 1 juli 2015 niet na drie jaar, zoals nu, maar al na twee jaar aanspraak op een vast contract. Dat moet voorkomen dat werknemers te lang en tegen hun zin op opeenvolgende tijdelijke contracten voor dezelfde werkgever werken.

Overigens is het maar de vraag of dit ertoe leidt dat veel taxichauffeurs na twee jaar een vast contract krijgen. Omdat aanbestedingen vaak slechts drie of vier jaar duren, zullen veel taxi-ondernemers ervoor kiezen om na twee jaar weer nieuw personeel aan te nemen. Of na 1 jaar en 11 maanden om zo de transitievergoeding te ontlopen.

Draaideur-constructies

De tussenpoos waarbinnen contracten als opeenvolgend worden gezien, wordt verlengd van drie naar zes maanden, waardoor draaideurconstructies worden tegengegaan, en het gebruik van nul-urencontracten wordt beperkt. Ook wordt de ontslagbescherming van payrollwerknemers verbeterd.

Er komt vanaf 1 juli 2015 één vaste route: ontslag om bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid gaat altijd via het UWV. Ontslag om andere redenen gaat via de kantonrechter. Procedures zullen minder tijd en daarmee geld kosten. Nu krijgt de ene werknemer, via de kantonrechter, een gouden handdruk. Terwijl de andere werknemer, via het UWV, zonder vergoeding op straat komt te staan. Dat verschil komt te vervallen.

Transitievergoeding

Alle werknemers krijgen vanaf 1 juli 2015 recht op een transitievergoeding, als zij ten minste 2 jaar in dienst zijn geweest. Ook als dat met tijdelijke contracten is geweest. Die vergoeding kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor scholing om over te stappen naar een andere baan of een ander beroep. De ontslagen werknemer krijgt per gewerkt dienstjaar 1/3 maandsalaris als vergoeding. Werkgevers zullen tijdelijk personeel dus voor 1 jaar en 11 maanden in dienst houden.

Vanaf het tiende dienstjaar geldt een vergoeding van een half maandsalaris per dienstjaar. En een medewerker van 50 jaar of ouder die tien jaar of langer in dienst was, krijgt vanaf het tiende dienstjaar een vergoeding van één maandsalaris per dienstjaar. De vergoeding wordt maximaal € 75.000, en maximaal een jaarsalaris voor mensen die meer verdienen dan € 75.000 per jaar.

Oudere werknemers

Voor de kleine werkgevers met 25 werknemers of minder wordt een uitzondering gemaakt wat betreft de hoogte van de transitievergoedingen. De werkgevers worden hiermee beschermd tegen een relatief te zware financiële verplichting die de regeling voor oudere werknemers met zich mee kan brengen, zo liet de minister weten.

Voor deze kleine bedrijven komt er dus een overgangstermijn. Zij mogen tot 2020 een lagere ontslagvergoeding betalen als zij personeel gedwongen moeten ontslaan vanwege een slechte financiële situatie.

WW

De maximale duur van door de overheid betaalde WW wordt van 1 januari 2016 tot 2019 stapje voor stapje teruggebracht van 38 naar 24 maanden. Werkgevers en werknemers kunnen in de cao afspraken maken om de WW-uitkeringen na 24 maanden – tot 38 maanden – aan te vullen.

Minister Asscher heeft met de werkgevers en vakbonden afgesproken dat  werknemers die hun baan verliezen zo snel mogelijk van werk naar werk worden begeleid om zo kort mogelijk werkloos te hoeven zijn. Van mensen die langer dan een half jaar in de WW zitten, wordt verwacht dat ze al het beschikbare werk aanvaarden. Als mensen dan minder loon krijgen dan de WW-uitkering bedraagt, wordt dat bedrag aangevuld vanuit de WW.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Taxichauffeurs na twee jaar vast contract door Wet Werk en Zekerheid”

Yvonne Radstake|12.06.14|11:11

Droom lekker verder want vaste contracten gaan er zeker niet komen.
Zolang werklozen door UWV met loonsubsidie de taxiwereld in gestort worden krijgen de bekwame taxichauffeurs toch geen vaste contracten.
Het word eens tijd dat het systeem op de schop gaat maar dan nu met realistische voorstellen.

Eminent Taxi|12.06.14|11:21

Het enige dat er staat te gebeuren met de nieuwe regeling is dat iedereen er met twee jaar al uitvliegt en weer nieuwe via de achterdeur van de UWV naar binnen geschopt worden.
Ze zouden de regel moeten toe passen dat als je iemand ontslaat wegens het niet verlengen van het contract dat er een half jaar geen nieuwe kracht mag worden aangenomen tenzij het een op staande voet ontslag betreft wegens bepaalde redenen, Koppelbaas zijn is legitiem geworden door toelating van de uitzend bureau’s

Paul Dijkhuizen|12.06.14|15:58

Helaas, ik wordt nu dus gedwongen om na 1 jaar en 11 maanden afscheid van mijn personeel te moeten nemen, ook de meest uitstekende werknemers. Het hebben van vast personeel is namelijk zó risicovol dat ik daar niet meer aan begin… Hulde beleidsmakers, jullie geven er weer eens blijk van dat jullie niets, maar dan ook niets begrijpen van hetgeen zich in de maatschappij afspeelt…

Lies EF Lameijer|12.06.14|17:42

Het is inderdaad een waardeloze regeling, zolang ze de mensen met 2 of 3 jaarcontracten eruit schoppen, zgn i.v.m. te weinig werk en ondertussen weer nieuwe chauffeurs op aan het leiden zijn, om onze plekken weer in te nemen, hoezo werk te kort!!!!!

Ada van Empel|12.06.14|20:33

Ik ben het helemaal met je eens Eminent Taxi!
Vandaag weer een chauffeur geen contractverlenging gekregen….maar wel nieuwe aannemen via het UWV, want daar krijgen ze ook weer subsidie over.
Het is gewoon verkapte mensenhandel!!!!
Dus…….na geen contractverlenging…het eerste half jaar mag er gèèn nieuwe chauffeur worden aangenomen!!!

Rodney Barten|12.06.14|22:26

Vast personeel kan een enorm blok aan het been worden van een ondernemer, het is te risico vol. We leven niet meer in een tijd van vaste contracten, helaas voor de werknemers. Dit is niet alleen in de taxibranche maar overal van toepassing. Wil je niet ontslagen worden, begin dan voor jezelf.

Hans de Koning|13.06.14|08:27

Sinds het ziektewetrisico bij de werkgevers is neergelegd zijn vaste contracten te risicovol. Lekker 2 jaar doorbetalen bij ziekte, en je er tegen verzekeren is onbetaalbaar. De cao is al praktisch onbetaalbaar (niet voor niets wordt hij in een groot deel van het contractvervoer niet nageleefd), en is volledig toegepitst op grote bedrijven. Dat komt nog naast de schommelingen in de markt. Kan werkgevers die geen vast personeel willen alleen maar gelijk geven…

Arjen Ligt|14.06.14|14:37

Taxichauffeurs na twee jaar met zekerheid naar het UWV….

Freek Daemen|21.06.14|19:50

Na 2 jaar ontslag, daarna uwv maar goed dan kan je niet meer je beroep
uitoefenen.
Al die bedrijven die geld opstrijken door jou een opleiding aan te bieden kunnen jou dat niet aanbieden.

De aanbestedingen zijn ook een lachertje!
De grotere die bieden gewoon zo scherp onder dat je niks kan verdienen.
Vervolgens schuiven ze een deel alsnog naar je door, maar wel voor een nog lagere prijs. Lang leve het uitknijp systeem in NL.
En het dan raar vinden dat je geen service meer kan verlenen!

Gerry Bergstra|29.05.15|13:37

het is niet meer de tijd van vaste contracten gaat allemaal via uitzendbureaus en als je daarvoor werkt is prima toch maar nu met die nieuwe wetten kun je er een half jaar uit wat denken ze dat je na een half jaar weer terug kan komen als er al een ander is aangenomen zo komen er alleen maar meer bij t uwv de regering is lekker bezig als ze zelf maar goed zitten