tweede kamer, Lodewijk Asscher, minister, Sociale Zaken

Taxibranche tijdelijk zonder algemeen verbindende CAO

De procedure voor de algemeen verbindend verklaring voor de verlenging van de CAO Taxivervoer loopt nog. Dat betekent dat taxibedrijven die geen KNV-lid zijn vanaf 1 januari, als de huidige cao is verlopen, nieuwe werknemers kunnen aannemen zonder daarbij de cao-regels in acht te hoeven nemen. De huidige CAO Taxivervoer geldt nog wel bij taxichauffeurs met bestaande arbeidsovereenkomsten; de cao-bepalingen zijn namelijk onderdeel van de arbeidsovereenkomst. 

Nadat Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) heeft afgegeven zijn ook niet-leden van KNV Taxi weer aan de huidige CAO Taxivervoer gebonden.

Verlenging

Omdat de verlenging van de CAO Taxivervoer en de daaraan gekoppelde CAO SFT op dit moment nog niet verbindend is verklaard, hoeven taxibedrijven vanaf januari geen premie aan Sociaal Fonds Taxi af te dragen. Sociaal Fonds Taxi int pas premie vanaf 1 mei 2016.

De CAO Taxivervoer is onlangs met een half jaar verlengd tot 30 juni 2016. De onderhandelingen voor een nieuwe cao worden in januari weer opgestart tussen KNV Taxi en de vakbonden. In de CAO SFT is de hoogte en de verdeling van de premies voor Sociaal Fonds Taxi (SFT) geregeld. Die is onlangs met een jaar verlengd tot 31 december 2016, om de financiering van cao-controles voor het hele jaar veilig te stellen.

Premie

“Wij innen dus géén premie vanaf 1 januari 2016”, meldt SFT. “Taxibedrijven krijgen in 2016 over de maanden januari, februari, maart en april daarom geen nota. Dan geldt een premiepercentage van 0,9%.” Omdat het jaar dus financieel korter is, is de premie verhoogd van 0,6% naar 0,9% van de loonsom. Werknemers betalen 0,52% premie, werkgevers 0,38%.

Overigens was er in 2014 bij de start van de huidige CAO Taxivervoer ook drie maanden lang geen avv geldig. Ondanks het tijdelijke gebrek daaraan, hebben vrijwel alle taxibedrijven toen gewoon de verlopen cao nageleefd.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxibranche tijdelijk zonder algemeen verbindende CAO | TaxiPro
tweede kamer, Lodewijk Asscher, minister, Sociale Zaken

Taxibranche tijdelijk zonder algemeen verbindende CAO

De procedure voor de algemeen verbindend verklaring voor de verlenging van de CAO Taxivervoer loopt nog. Dat betekent dat taxibedrijven die geen KNV-lid zijn vanaf 1 januari, als de huidige cao is verlopen, nieuwe werknemers kunnen aannemen zonder daarbij de cao-regels in acht te hoeven nemen. De huidige CAO Taxivervoer geldt nog wel bij taxichauffeurs met bestaande arbeidsovereenkomsten; de cao-bepalingen zijn namelijk onderdeel van de arbeidsovereenkomst. 

Nadat Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) heeft afgegeven zijn ook niet-leden van KNV Taxi weer aan de huidige CAO Taxivervoer gebonden.

Verlenging

Omdat de verlenging van de CAO Taxivervoer en de daaraan gekoppelde CAO SFT op dit moment nog niet verbindend is verklaard, hoeven taxibedrijven vanaf januari geen premie aan Sociaal Fonds Taxi af te dragen. Sociaal Fonds Taxi int pas premie vanaf 1 mei 2016.

De CAO Taxivervoer is onlangs met een half jaar verlengd tot 30 juni 2016. De onderhandelingen voor een nieuwe cao worden in januari weer opgestart tussen KNV Taxi en de vakbonden. In de CAO SFT is de hoogte en de verdeling van de premies voor Sociaal Fonds Taxi (SFT) geregeld. Die is onlangs met een jaar verlengd tot 31 december 2016, om de financiering van cao-controles voor het hele jaar veilig te stellen.

Premie

“Wij innen dus géén premie vanaf 1 januari 2016”, meldt SFT. “Taxibedrijven krijgen in 2016 over de maanden januari, februari, maart en april daarom geen nota. Dan geldt een premiepercentage van 0,9%.” Omdat het jaar dus financieel korter is, is de premie verhoogd van 0,6% naar 0,9% van de loonsom. Werknemers betalen 0,52% premie, werkgevers 0,38%.

Overigens was er in 2014 bij de start van de huidige CAO Taxivervoer ook drie maanden lang geen avv geldig. Ondanks het tijdelijke gebrek daaraan, hebben vrijwel alle taxibedrijven toen gewoon de verlopen cao nageleefd.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.