Geld

Taxibedrijven moeten vakantiegeld uiterlijk 31 mei uitbetalen

Taxibedrijven moeten jaarlijks uiterlijk op 31 mei het vakantiegeld bij taxichauffeurs in loondienst uitbetalen, zo schrijft de CAO Taxivervoer voor (art. 3.13.1 lid 1). “Helaas constateren wij nog te vaak dat bedrijven de vakantietoeslag te laat overmaken”, meldt Sociaal Fonds Taxi. In dat geval geldt een boete van 10%. Ook telt het mee als een ‘ernstige overtreding’ bij de cao-controle.

Voor de werknemer is het prettig als hij de vakantietoeslag netjes op tijd betaald krijgt. Maar ook voor werkgevers is het belangrijk dat de vakantietoeslag uiterlijk op 31 mei overgemaakt is. “Eventueel kunnen werkgevers er voor kiezen om de vakantietoeslag via de loonstrook van april uit te betalen (de opbouw van de vakantietoeslag loopt van mei tot en met april). Ze betalen dan de vakantietoeslag in ieder geval op tijd”, adviseert Sociaal Fonds Taxi.

Extra nabetaling

Als SFT tijdens een controle op de naleving van de CAO achteraf constateert dat de vakantietoeslag te laat betaald is, moet het taxibedrijf 10% extra aan de werknemer betalen. Blijkt tijdens de controle dat het vakantiegeld inmiddels allang betaald is? Dan blijft deze regel nog steeds van kracht.

Te late betaling van de vakantietoeslag (net als te late loonbetaling) is een ernstige overtreding. Dit kan gevolgen hebben voor het bedrijfsoordeel. Bij meer dan twee ernstige overtredingen krijgt een taxibedrijf een ‘onvoldoende’. “Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk daarbij aan aanbestedingsprocedures en TX-Keur”, aldus SFT.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Taxibedrijven moeten vakantiegeld uiterlijk 31 mei uitbetalen”

Een taxi|16.04.16|13:17

Het grote dreigen van SFT is weer begonnen. Ze willen uiteraard laten zien hoe verschrikkelijk belangrijk ze zijn zodat ze zichzelf in stand kunnen houden. CAO dient idd nageleefd te worden maar soms komt het, zeker gezien de huidige marktomstandigheden, echt niet uit. Dan ga je taxibedrijven opzadelen met een boete van 10% ?!? Waar is dat op gebaseerd ? Het kan onmogelijk een rentetoeslag zijn.

richard hoevers|26.04.16|10:35

Dat TAXIPRO zich hier voor leent. Lijkt wel een verlengstuk van SFT en/of FNV. Bert : denk je nu werkelijk dat werkgevers in de branche hier niet van op de hoogte zijn? Op resp. 13 mei 2013, 5 mei 2014 en 18 mei 2015 schreef je woorden van gelijke strekking. Heeft weinig nieuwswaarde Je was er wel vroeg bij dit jaar.

Taxibedrijven moeten vakantiegeld uiterlijk 31 mei uitbetalen | TaxiPro
Geld

Taxibedrijven moeten vakantiegeld uiterlijk 31 mei uitbetalen

Taxibedrijven moeten jaarlijks uiterlijk op 31 mei het vakantiegeld bij taxichauffeurs in loondienst uitbetalen, zo schrijft de CAO Taxivervoer voor (art. 3.13.1 lid 1). “Helaas constateren wij nog te vaak dat bedrijven de vakantietoeslag te laat overmaken”, meldt Sociaal Fonds Taxi. In dat geval geldt een boete van 10%. Ook telt het mee als een ‘ernstige overtreding’ bij de cao-controle.

Voor de werknemer is het prettig als hij de vakantietoeslag netjes op tijd betaald krijgt. Maar ook voor werkgevers is het belangrijk dat de vakantietoeslag uiterlijk op 31 mei overgemaakt is. “Eventueel kunnen werkgevers er voor kiezen om de vakantietoeslag via de loonstrook van april uit te betalen (de opbouw van de vakantietoeslag loopt van mei tot en met april). Ze betalen dan de vakantietoeslag in ieder geval op tijd”, adviseert Sociaal Fonds Taxi.

Extra nabetaling

Als SFT tijdens een controle op de naleving van de CAO achteraf constateert dat de vakantietoeslag te laat betaald is, moet het taxibedrijf 10% extra aan de werknemer betalen. Blijkt tijdens de controle dat het vakantiegeld inmiddels allang betaald is? Dan blijft deze regel nog steeds van kracht.

Te late betaling van de vakantietoeslag (net als te late loonbetaling) is een ernstige overtreding. Dit kan gevolgen hebben voor het bedrijfsoordeel. Bij meer dan twee ernstige overtredingen krijgt een taxibedrijf een ‘onvoldoende’. “Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk daarbij aan aanbestedingsprocedures en TX-Keur”, aldus SFT.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Taxibedrijven moeten vakantiegeld uiterlijk 31 mei uitbetalen”

Een taxi|16.04.16|13:17

Het grote dreigen van SFT is weer begonnen. Ze willen uiteraard laten zien hoe verschrikkelijk belangrijk ze zijn zodat ze zichzelf in stand kunnen houden. CAO dient idd nageleefd te worden maar soms komt het, zeker gezien de huidige marktomstandigheden, echt niet uit. Dan ga je taxibedrijven opzadelen met een boete van 10% ?!? Waar is dat op gebaseerd ? Het kan onmogelijk een rentetoeslag zijn.

richard hoevers|26.04.16|10:35

Dat TAXIPRO zich hier voor leent. Lijkt wel een verlengstuk van SFT en/of FNV. Bert : denk je nu werkelijk dat werkgevers in de branche hier niet van op de hoogte zijn? Op resp. 13 mei 2013, 5 mei 2014 en 18 mei 2015 schreef je woorden van gelijke strekking. Heeft weinig nieuwswaarde Je was er wel vroeg bij dit jaar.