ILT-video legt taxicontrole BCT stap voor stap uit

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een filmpje gemaakt waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe een controle van de boordcomputer taxi in zijn werk gaat. Daarmee hoopt de inspectiedienst eventuele onduidelijkheid over deze taxicontroles op straat weg te nemen. Er wordt sinds een half jaar volledig gehandhaafd op aanwezigheid en juist gebruik van de BCT.

Sinds 1 oktober vorig jaar handhaaft de ILT op de aanwezigheid van de BCT met software 2.0 en op het juiste gebruik van de BCT en kaart, maar ook op bewust of onbewust verkeerd handelen, arbeids- en rusttijden en ritregistraties. De update naar 2.0 verliep niet vlekkeloos, iets waar tot 1november nog rekening mee wordt gehouden. Met betrekking tot de arbeidstijden vinden sinds december bedrijfsinspecties plaats.

Aanwezigheid en juist gebruik

Senior inspecteur Paul Verstraten verzorgde tijdens Taxi Expo 2016 een workshop over BCT-controles door de ILT. Die workshop werd buitengewoon goed bezocht. Tijdens deze presentatie en op andere momenten bleek dat er in de taxibranche ondanks alle inspanningen toch nog veel vragen zijn over de BCT en de controles op aanwezigheid en het juiste gebruik. Het filmpje dat ILT nu heeft gemaakt en online heeft gezet, is een instrument om voorlichting te geven over de BCT-controles.

In het filmpje legt Verstraten eerst uit op welke onderdelen de ILT handhaaft met betrekking tot de BCT. Vervolgens wordt getoond hoe zo’n inspectie in de praktijk in zijn werk gaat. Dat proces wordt stap voor stap uitgelegd. Tot slot legt Verstraten uit wat de meest voorkomende fouten zijn in het gebruik van de BCT. Het filmpje is te bekijken op de website van ILT via de link ‘taxicontroles op straat’.

Geen BCT aan boord

Over de controles sinds er volledig op de BCT wordt gehandhaafd zijn nog geen cijfers bekendgemaakt. Vanaf juli vorig jaar werd er al wel gehandhaafd op de aanwezigheid van de BCT maar nog niet volledig op het juiste gebruik. In juli 2016 werden verspreid over heel Nederland 302 taxi’s gecontroleerd. Daarvan werden er vier beboet omdat ze geen BCT aan boord hadden. Recent vond er een controle plaats in Utrecht, waar vijf van de veertien gecontroleerde chauffeurs een waarschuwing kregen voor het onjuiste gebruik van de BCT. Voor het niet hebben van een BCT staat een boete van 1.800 euro.

Lees ook: Werkelijkheid leidend bij BCT-controle door ILT

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro. Hij schrijft ook voor diverse andere titels van ProMedia op het gebied van mobiliteit.

5 reacties op “ILT-video legt taxicontrole BCT stap voor stap uit”

taxibelangen STN|21.04.17|11:38

Er wordt dus gecontroleerd op het hebben van de juiste controleapparatuur, het hebben van de juiste softwareversie en dat deze middellen door de chauffeur op de juiste wijze gebruikt worden… En de Output zelf? of zitten er daarvoor nog teveel storingen in de BCT’s en in de controle app? STN heeft al meerdere keren verzocht om openheid van zaken, maar tot op heden gebeurt daar weinig mee. Misschien ook eens een filmpje maken over de storingen van BCT’s en controle apparatuur?

Rex Urban|21.04.17|20:08

ILT kan niet controleren of de input opgeslagen in de bct juist is.
Een paar voorbeeldjes:
Krijgt ILT daarvoor de benodigde info uit de administratie van de Taxi Centrale, die prijzen, rit registraties en route’s aan de chauffeur doorgeeft, nee!
Deze ingevoerde rit/prijs afspraken door eigen rijders controleren, hoe?
Het is werkelijk een onzinnig verhaal wat Paul Verstraten hier uitlegt en duidelijkheid is er allerminst.
De bct is niet geschikt om als controle apparaat te dienen, helaas.

Rex Urban|22.04.17|08:48

De BCT kan niet zien of er en hoeveel betalende passagiers in de taxi aanwezig zijn doordat hij o.a. niet is aangesloten aan passagier sensoren.
In de pauze stand mag de chauffeur rijden met de taxi, maar geen vervoer tegen betaling verrichten.
De opgeslagen gegevens zijn afhankelijk van juiste bediening.
Lees: advies boordcomputer,
Kenmerk: 12631/00/03.
Nogmaals, daarin staat dat de BCT ongeschikt is om als fraudebestendig apparaat te dienen.
Ook na updates niet.
Dat is de werkelijkheid!

Ton van Dalfsen|24.04.17|16:38

En, in de wet staat niet dat er een update moet worden gemaakt. Is dus niet verplicht. Iedereen die een proces verbaal heeft gehad voor het niet hebben van de 2.0 update. is en wordt door de rechter steeds geseponeerd. Het is gewoon een waardeloos apparaat die soms niet de juiste gegevens voor de ondernemer levert. ILT: Stop toch met deze waanzin en ga achter die snorders aan op schiphol en de andere steden. Dan doen jullie tenminste wat nuttigs.

Ton van Dalfsen|24.04.17|16:41

En al zouden ze mijn BCT’s kunnen uitlezen wat niet mogelijk is omdat ik geen updates heb omdat het wettelijk niet verplicht is. ze mogen van mij niet zien waar ik ben geweest. Artikel 8 t/m 10 van de grondwet. Privacy noemt men dat.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.