Onafhankelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij Tinker

Er zijn ernstige vermoedens van een ongebruikelijke, mogelijk verwijtbare of zelfs onrechtmatige bedrijfsvoering bij taxidienst Tinker. Een onafhankelijke commissie zal hier nader onderzoek naar doen. Tinker, dat nog veel geld moet betalen aan onder meer taxibedrijven, heeft zijn operationele activiteiten gestaakt. Van een faillissement is echter geen sprake: betrokkenen hopen nog altijd het bedrijf van de ondergang te redden.

Het zong al maanden rond dat Tinker Travel niet meer aan zijn verplichtingen jegens de aangesloten vervoerders zou kunnen voldoen. Tinker verzorgt luchthaventransfers per taxi rijden tegen lagere prijzen op basis van een groot aantal ritten. Dat ging de eerste jaren goed, maar Tinker investeerde recent in een zogenaamde IATA-code, waarmee het in feite ook luchtvaartmaatschappij zou worden. Voor het daadwerkelijke vervoer door de lucht worden dan andere partijen ingeschakeld, net zoals taxibedrijven als onderaannemer het vervoer over de weg verzorgen. Tinker zou ook in de lucht als vervoersmakelaar dienen.

Uit deze stap wordt een enorme omzetgroei verwacht, maar het probleem is dat de IATA-code al maanden niet loskomt. Hierdoor blijft de verwachte omzetgroei ook al zeker sinds december uit, waardoor Tinker niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Niet aan de vervoerders, maar ook niet aan het eigen personeel. Van minstens twee vervoerders in Nederland en België staat vast dat zij nog minstens een halve ton moeten krijgen. Alles bij elkaar zou Tinker inmiddels zo’n 2,5 miljoen euro aan verschillende partijen verschuldigd zijn.

Aan deel verplichtingen voldoen

Vorige week werd bekend dat mangementconsultant Theo Terdu van Partners & Terdu door de certificaathouders van Tinker was ingeschakeld om te bekijken wat er nog te redden viel. Hij gaf daarbij eerlijk aan dat het een lastig verhaal was, waarbij het zo snel mogelijk loskomen van de IATA-code cruciaal was. Terdu probeerde onder meer een overbruggingskrediet te realiseren waarmee Tinker aan een deel van zijn verplichtingen zou kunnen voldoen. Bij het verkennende onderzoek zijn echter zodanig sterke vermoedens gerezen van “ongebruikelijke, mogelijk verwijtbare of onrechtmatige beleidsmatige beslissingen dat komende week een onafhankelijke onderzoekscommissie zal worden ingesteld.”

Die commissie komt voorlopig onder leiding van Terdu te staan. Hij is door de certificaathouders van Tinker ingehuurd en weet inmiddels dermate veel van het bedrijf dat diezelfde certificaathouders hem het onderzoek naar de handel en wandel graag zien leiden. De betrokkenen zijn tevens van mening dat er een ultieme poging moet worden ondernomen om Tinker drijvende te houden. Zij geloven nog steeds in het concept, maar tegelijk zijn er signalen dat er wanbeleid is gevoerd, of dat nou bewust of onbewust is gebeurd.

Ongeoorloofde beïnvloeding

Inzake de aanleiding wordt meegedeeld dat in november 2016 een in het buitenland wonende Nederlander als ‘informal investor’ besloot “in Tinker te participeren en daarmee Tinker te zullen financieren. Daarna is Tinker in een soort achtbaan terechtgekomen, met een bijna onafwendbaar faillissement als resultaat.”

“Op dinsdag 25 april hebben belanghebbenden van Tinker de bekende onderzoeker Bas van den Heuvel gevraagd om samen met crisismanager Theo Terdu een quick scan uit te voeren. Op basis van beschikbare documenten en inzage in feiten over de oorzaak en omvang van de problemen bij Tinker zijn er ernstige vragen gerezen, die betrekking hebben op de bestuurlijke betrokkenheid van de informal investor, de beperking van de bevoegdheden en de mogelijk ongeoorloofde beïnvloeding van de statutaire directie en dat in relatie tot de mogelijke benadeling van consumenten, leveranciers en private financiers. De combinatie van waarnemingen zou kunnen worden geïnterpreteerd als het bewust aanvaarden van het risico dat een discontinuïteit van de onderneming ontstaat.”

Veel schade

Kort gezegd: er zijn redenen om te denken dat de betrokkenen met Tinker hun hand hebben overspeeld. Het onderzoek gaat op 10 mei van start en zal binnen enkele weken conclusies opleveren. Enerzijds worden alle bestuurlijke handelingen van de afgelopen zes maanden tegen het licht gehouden, om te achterhalen hoe de huidige situatie is ontstaan. Anderzijds wil men dus ook nog bekijken of Tinker gereanimeerd kan worden. In het onderliggende concept wordt dus nog wel geloofd.

Maar Tinker heeft veel schade veroorzaakt de laatste tijd. Misschien wel te veel. Zo’n 600 taxi-ondernemers moeten samen nog vele tonnen krijgen van het bedrijf voor ritten die zij hebben verzorgd. Ook honderden klanten staan momenteel in de kou. Ritten die zijn geboekt en betaald, worden simpelweg niet meer uitgevoerd. Naar hun geld kunnen deze consumenten vooralsnog fluiten. En ook het personeel zou al enige tijd niet meer betaald zijn.

Onvrede groter

Intussen is er waarschijnlijk geen taxi-ondernemer meer te vinden die nog een rit voor Tinker wil rijden. Het is al enige tijd niet mogelijk om een taxirit naar een luchthaven op de site van Tinker te boeken. Nu staat dus ook vast dat de operationele activiteiten zijn gestaakt. Met het bedrijf zelf is volgens veel mensen uit de taxibranche al een tijdlang weinig tot geen communicatie mogelijk. Dat maakt de onvrede over het uitblijven van betalingen alleen maar groter.

De onderzoekers vragen de schuldeisers desondanks om hun vorderdingen te bevriezen tot de commissie zijn onderzoek heeft afgerond. Wellicht krijgen zij dan alsnog hun geld, zo wordt gesteld. “Het is immers zeker niet ondenkbaar dat er door scherp in te grijpen in de organisatie en de schuldposities door een consortium van financiers alsnog mogelijkheden worden geschapen om Tinker van een faillissement te redden.”

Lees ook: Taxiservice Tinker in financiële problemen

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Onafhankelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij Tinker”

Mohamed El Mathari|30.04.17|23:54

Wellicht een idee om mij wel uit te betalen? Het gaat om een bedrag van +/- 1200 euro.

Mohamed El Mathari|30.04.17|23:54

Met de incasso naar de rechter is ook erg onzeker, dan maar het rapport afwachten………

Onafhankelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij Tinker | TaxiPro

Onafhankelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij Tinker

Er zijn ernstige vermoedens van een ongebruikelijke, mogelijk verwijtbare of zelfs onrechtmatige bedrijfsvoering bij taxidienst Tinker. Een onafhankelijke commissie zal hier nader onderzoek naar doen. Tinker, dat nog veel geld moet betalen aan onder meer taxibedrijven, heeft zijn operationele activiteiten gestaakt. Van een faillissement is echter geen sprake: betrokkenen hopen nog altijd het bedrijf van de ondergang te redden.

Het zong al maanden rond dat Tinker Travel niet meer aan zijn verplichtingen jegens de aangesloten vervoerders zou kunnen voldoen. Tinker verzorgt luchthaventransfers per taxi rijden tegen lagere prijzen op basis van een groot aantal ritten. Dat ging de eerste jaren goed, maar Tinker investeerde recent in een zogenaamde IATA-code, waarmee het in feite ook luchtvaartmaatschappij zou worden. Voor het daadwerkelijke vervoer door de lucht worden dan andere partijen ingeschakeld, net zoals taxibedrijven als onderaannemer het vervoer over de weg verzorgen. Tinker zou ook in de lucht als vervoersmakelaar dienen.

Uit deze stap wordt een enorme omzetgroei verwacht, maar het probleem is dat de IATA-code al maanden niet loskomt. Hierdoor blijft de verwachte omzetgroei ook al zeker sinds december uit, waardoor Tinker niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Niet aan de vervoerders, maar ook niet aan het eigen personeel. Van minstens twee vervoerders in Nederland en België staat vast dat zij nog minstens een halve ton moeten krijgen. Alles bij elkaar zou Tinker inmiddels zo’n 2,5 miljoen euro aan verschillende partijen verschuldigd zijn.

Aan deel verplichtingen voldoen

Vorige week werd bekend dat mangementconsultant Theo Terdu van Partners & Terdu door de certificaathouders van Tinker was ingeschakeld om te bekijken wat er nog te redden viel. Hij gaf daarbij eerlijk aan dat het een lastig verhaal was, waarbij het zo snel mogelijk loskomen van de IATA-code cruciaal was. Terdu probeerde onder meer een overbruggingskrediet te realiseren waarmee Tinker aan een deel van zijn verplichtingen zou kunnen voldoen. Bij het verkennende onderzoek zijn echter zodanig sterke vermoedens gerezen van “ongebruikelijke, mogelijk verwijtbare of onrechtmatige beleidsmatige beslissingen dat komende week een onafhankelijke onderzoekscommissie zal worden ingesteld.”

Die commissie komt voorlopig onder leiding van Terdu te staan. Hij is door de certificaathouders van Tinker ingehuurd en weet inmiddels dermate veel van het bedrijf dat diezelfde certificaathouders hem het onderzoek naar de handel en wandel graag zien leiden. De betrokkenen zijn tevens van mening dat er een ultieme poging moet worden ondernomen om Tinker drijvende te houden. Zij geloven nog steeds in het concept, maar tegelijk zijn er signalen dat er wanbeleid is gevoerd, of dat nou bewust of onbewust is gebeurd.

Ongeoorloofde beïnvloeding

Inzake de aanleiding wordt meegedeeld dat in november 2016 een in het buitenland wonende Nederlander als ‘informal investor’ besloot “in Tinker te participeren en daarmee Tinker te zullen financieren. Daarna is Tinker in een soort achtbaan terechtgekomen, met een bijna onafwendbaar faillissement als resultaat.”

“Op dinsdag 25 april hebben belanghebbenden van Tinker de bekende onderzoeker Bas van den Heuvel gevraagd om samen met crisismanager Theo Terdu een quick scan uit te voeren. Op basis van beschikbare documenten en inzage in feiten over de oorzaak en omvang van de problemen bij Tinker zijn er ernstige vragen gerezen, die betrekking hebben op de bestuurlijke betrokkenheid van de informal investor, de beperking van de bevoegdheden en de mogelijk ongeoorloofde beïnvloeding van de statutaire directie en dat in relatie tot de mogelijke benadeling van consumenten, leveranciers en private financiers. De combinatie van waarnemingen zou kunnen worden geïnterpreteerd als het bewust aanvaarden van het risico dat een discontinuïteit van de onderneming ontstaat.”

Veel schade

Kort gezegd: er zijn redenen om te denken dat de betrokkenen met Tinker hun hand hebben overspeeld. Het onderzoek gaat op 10 mei van start en zal binnen enkele weken conclusies opleveren. Enerzijds worden alle bestuurlijke handelingen van de afgelopen zes maanden tegen het licht gehouden, om te achterhalen hoe de huidige situatie is ontstaan. Anderzijds wil men dus ook nog bekijken of Tinker gereanimeerd kan worden. In het onderliggende concept wordt dus nog wel geloofd.

Maar Tinker heeft veel schade veroorzaakt de laatste tijd. Misschien wel te veel. Zo’n 600 taxi-ondernemers moeten samen nog vele tonnen krijgen van het bedrijf voor ritten die zij hebben verzorgd. Ook honderden klanten staan momenteel in de kou. Ritten die zijn geboekt en betaald, worden simpelweg niet meer uitgevoerd. Naar hun geld kunnen deze consumenten vooralsnog fluiten. En ook het personeel zou al enige tijd niet meer betaald zijn.

Onvrede groter

Intussen is er waarschijnlijk geen taxi-ondernemer meer te vinden die nog een rit voor Tinker wil rijden. Het is al enige tijd niet mogelijk om een taxirit naar een luchthaven op de site van Tinker te boeken. Nu staat dus ook vast dat de operationele activiteiten zijn gestaakt. Met het bedrijf zelf is volgens veel mensen uit de taxibranche al een tijdlang weinig tot geen communicatie mogelijk. Dat maakt de onvrede over het uitblijven van betalingen alleen maar groter.

De onderzoekers vragen de schuldeisers desondanks om hun vorderdingen te bevriezen tot de commissie zijn onderzoek heeft afgerond. Wellicht krijgen zij dan alsnog hun geld, zo wordt gesteld. “Het is immers zeker niet ondenkbaar dat er door scherp in te grijpen in de organisatie en de schuldposities door een consortium van financiers alsnog mogelijkheden worden geschapen om Tinker van een faillissement te redden.”

Lees ook: Taxiservice Tinker in financiële problemen

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Onafhankelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij Tinker”

Mohamed El Mathari|30.04.17|23:54

Wellicht een idee om mij wel uit te betalen? Het gaat om een bedrag van +/- 1200 euro.

Mohamed El Mathari|30.04.17|23:54

Met de incasso naar de rechter is ook erg onzeker, dan maar het rapport afwachten………