‘De hele taxibranche dementievriendelijk’
Negen taxileraren behaalden na een training bij Sociaal Fonds Taxi een certificaat voor het omgaan met passagiers met dementie. Anderen zullen de komende tijd hun voorbeeld volgen. Het aantal demente mensen neemt de komende jaren door vergrijzing immers toe en voor taxichauffeurs in met name het doelgroepenvervoer wordt de kans alleen maar groter dat ze met deze mensen te maken krijgen. Een juiste omgang met dementerende personen is voor alle betrokkenen van belang.
Samen Dementievriendelijk zet in op het zo veel mogelijk mensen goed leren omgaan met dementie en dementerende mensen. De noodzaak hiervoor zal vanwege de vergrijzing alleen maar toenemen. Bovendien blijven dementerende mensen steeds langer zelfstandig wonen en onderdeel uitmaken van de maatschappij. De kans dat iemand (om het even wie) te maken krijgt met een dementerend persoon, groeit dus.
En in bijvoorbeeld winkels of taxi’s is die kans nog iets groter dan gemiddeld, zeker in het doelgroepenvervoer waar veel oudere mensen worden vervoerd. Voor onder meer de taxibranche is daarom een specifieke training ontwikkeld. Daarnaast kan iedereen op de site van Samen Dementievriendelijk een online training doen en verzorgt deze organisatie ook trainingen voor grotere bedrijven en organisaties zoals Albert Heijn, de gemeente Amsterdam en Connexxion.
Training met twee personen geven
Bij Sociaal Fonds Taxi in Culemborg volgden recent taxileraren van taxibedrijven uit het hele land de training. “Aan deze eerste train de trainer-bijeenkomst die bij ons werd verzorgd, namen negen taxileraren deel”, vertelt Peer Vos van SFT. “Het is de bedoeling dat zij nu zelf chauffeurs in hun eigen bedrijf gaan trainen in de omgang met dementerende mensen. We hopen te bereiken dat de hele taxibranche dementievriendelijk wordt. Vanuit TX zijn er zo’n 130 taxileraren en daarnaast zijn er nog andere mensen die taxichauffeurs opleiden. Die zijn allemaal van harte welkom om bij ons deze training te volgen.” Aanmelden daarvoor kan via de site van SFT.
Een belangrijk en in zekere zin ook wel uitdagend onderdeel van het geheel is dat de taxileraren de training alleen samen met een tweede persoon mogen verzorgen. “Dat kan iemand zijn die via ons of Samen Dementievriendelijk wordt ingeschakeld”, legt Vos uit. “Daar zijn kosten aan verbonden, maar zo iemand is wel inhoudelijk deskundig. Dat is een goede combinatie met iemand die een taxi-achtergrond heeft. Maar de training kan natuurlijk ook samen met een andere taxileraar worden gegeven. Voor met name het rollenspel kun je namelijk niet zomaar iemand uit de groep plukken om een dementerend persoon te spelen, daar moet iemand wel op voorbereid zijn.”
Draaiboek volgen
De vrijheden voor het invullen van de les aan eigen collega’s zijn beperkt, zo geeft Vos aan. “De taxileraren dienen daar een draaiboek voor te volgen. De training is met subsidie ontwikkeld en wordt ook in het hele land door vrijwilligers gegeven, bijvoorbeeld in dorpshuizen. Voor onder meer de taxisector is een branchespecifieke training ontwikkeld. De fysieke training duurt 2,5 uur en het rollenspel is hier een belangrijk onderdeel van.” Hiermee worden situaties nagebootst die de taxichauffeurs in de praktijk tegen zouden kunnen komen.
Het rollenspel is dus een belangrijk aspect van de training, net als bijvoorbeeld de duur van de training en het maximale aantal van twintig deelnemers per keer. Bedrijven die geen taxileraar hebben, zijn echter niet uitgesloten van de training. Zij kunnen bij Sociaal Fonds Taxi aankloppen. Vos: “Alle mensen die tot nu toe de training hebben gevolgd, zijn ook bereid om die bij andere bedrijven te verzorgen.”
Lees ook: Connexxion-chauffeurs leren omgaan met dementerenden