oplaadstation, elektrische auto's, Prestige GreenCab, snellader

Geen cel maar taakstraf voor oud-directeur Prestige GreenCab

De rechtbank Midden-Nederland heeft de voormalig directeur van Prestige GreenCab veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur voor het plegen van valsheid in geschrifte. De straf viel veel lager uit dan de twee jaar cel die het OM had geëist, want G.J. werd vrijgesproken van de verduistering van 1,6 miljoen euro aan subsidievoorschotten en van het gebruikmaken van valse facturen. 

De verdachte was directeur van een taxibedrijf waar middels een project werd geëxperimenteerd met elektrische taxi’s. Dit taxibedrijf, Prestige GreenCab, ontving subsidievoorschotten om daarmee het project te kunnen uitvoeren. Daarbij ging J. echter in de fout, zo oordeelt de rechtbank. In twee voorschotverzoeken werd door hem gemeld dat het taxibedrijf zes elektrische taxi’s had aangeschaft, terwijl in beide gevallen één van die zes auto’s helemaal niet was ingezet als taxi binnen het project.

De verdachte heeft daarom als directeur van het bedrijf feitelijk leiding gegeven aan valsheid in geschrifte. En daarmee heeft hij misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de subsidieverstrekker in aanvragers van dat geld moet kunnen stellen. Maar de subsidieverstrekker is juist bewust misleid en op basis daarvan is ten onrechte eerst 400.000 euro en later nog eens 350.000 euro aan voorschotten uitgekeerd. De rechtbank vindt dan ook dat G.J. “zeer laakbaar” heeft gehandeld.

Verdacht van verduistering

Toch valt de opgelegde taakstraf van 100 uur bijna in het niet bij de twee jaar celstraf die het Openbaar Ministerie tegen G.J. had geeist. Maar uiteindelijk is hij vrijgesproken van de meeste en zwaarste feiten die hem ten laste waren gelegd. Prestige GreenCab werd namelijk ook verdacht van verduistering van 1,6 miljoen aan subsidievoorschotten en de verdachte zou hieraan feitelijk leiding hebben gegeven.

Hij is daar om twee redenen voor vrijgesproken, zo legt de rechtbank uit. In de eerste plaats omdat het taxibedrijf eigenaar is geworden van de subsidievoorschotten. Van verduistering kan daardoor geen sprake zijn. In de tweede plaats heeft G.J. voldoende aannemelijk gemaakt dat het taxibedrijf meer kosten heeft gemaakt voor het project dan het bedrag dat aan subsidievoorschotten is gekregen. Ook van het gebruikmaken van verschillende valse facturen ter onderbouwing van de subsidie wordt de verdachte vrijgesproken.

Lees ook: Eis van twee jaar cel tegen voormalig directeur Prestige GreenCab

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Geen cel maar taakstraf voor oud-directeur Prestige GreenCab”

Mark X|29.06.17|16:51

”1,6 miljoen euro aan subsidievoorschotten en van het gebruikmaken van valse facturen. ” Veroordeeld tot een taakstraf van 100 uurtjes maar… jaja.

Henk Bunte|11.07.17|08:43

George was en wellicht nog (over)enthousiast zoals Douwe al schreef en te proeven is uit het vonnis. Het ging niet goed, regelmatig geen of te laat salaris maar meegemaakt dat geld van de ‘privé’ rekening werd gehaald (zelf mee gereden).

Nekslag was het verliezen van het Regiotaxi contract, had ik nog werk gehad!
WANNEER maakt men nu eens een vuist tegen de overheid? WURGCONTRACTEN!

Tuurlijk, in het taxivak heb je boeven en BOEVEN, er werken geen lieverdjes, maar of George nu een BOEF is?

Geen cel maar taakstraf voor oud-directeur Prestige GreenCab | TaxiPro
oplaadstation, elektrische auto's, Prestige GreenCab, snellader

Geen cel maar taakstraf voor oud-directeur Prestige GreenCab

De rechtbank Midden-Nederland heeft de voormalig directeur van Prestige GreenCab veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur voor het plegen van valsheid in geschrifte. De straf viel veel lager uit dan de twee jaar cel die het OM had geëist, want G.J. werd vrijgesproken van de verduistering van 1,6 miljoen euro aan subsidievoorschotten en van het gebruikmaken van valse facturen. 

De verdachte was directeur van een taxibedrijf waar middels een project werd geëxperimenteerd met elektrische taxi’s. Dit taxibedrijf, Prestige GreenCab, ontving subsidievoorschotten om daarmee het project te kunnen uitvoeren. Daarbij ging J. echter in de fout, zo oordeelt de rechtbank. In twee voorschotverzoeken werd door hem gemeld dat het taxibedrijf zes elektrische taxi’s had aangeschaft, terwijl in beide gevallen één van die zes auto’s helemaal niet was ingezet als taxi binnen het project.

De verdachte heeft daarom als directeur van het bedrijf feitelijk leiding gegeven aan valsheid in geschrifte. En daarmee heeft hij misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de subsidieverstrekker in aanvragers van dat geld moet kunnen stellen. Maar de subsidieverstrekker is juist bewust misleid en op basis daarvan is ten onrechte eerst 400.000 euro en later nog eens 350.000 euro aan voorschotten uitgekeerd. De rechtbank vindt dan ook dat G.J. “zeer laakbaar” heeft gehandeld.

Verdacht van verduistering

Toch valt de opgelegde taakstraf van 100 uur bijna in het niet bij de twee jaar celstraf die het Openbaar Ministerie tegen G.J. had geeist. Maar uiteindelijk is hij vrijgesproken van de meeste en zwaarste feiten die hem ten laste waren gelegd. Prestige GreenCab werd namelijk ook verdacht van verduistering van 1,6 miljoen aan subsidievoorschotten en de verdachte zou hieraan feitelijk leiding hebben gegeven.

Hij is daar om twee redenen voor vrijgesproken, zo legt de rechtbank uit. In de eerste plaats omdat het taxibedrijf eigenaar is geworden van de subsidievoorschotten. Van verduistering kan daardoor geen sprake zijn. In de tweede plaats heeft G.J. voldoende aannemelijk gemaakt dat het taxibedrijf meer kosten heeft gemaakt voor het project dan het bedrag dat aan subsidievoorschotten is gekregen. Ook van het gebruikmaken van verschillende valse facturen ter onderbouwing van de subsidie wordt de verdachte vrijgesproken.

Lees ook: Eis van twee jaar cel tegen voormalig directeur Prestige GreenCab

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Geen cel maar taakstraf voor oud-directeur Prestige GreenCab”

Mark X|29.06.17|16:51

”1,6 miljoen euro aan subsidievoorschotten en van het gebruikmaken van valse facturen. ” Veroordeeld tot een taakstraf van 100 uurtjes maar… jaja.

Henk Bunte|11.07.17|08:43

George was en wellicht nog (over)enthousiast zoals Douwe al schreef en te proeven is uit het vonnis. Het ging niet goed, regelmatig geen of te laat salaris maar meegemaakt dat geld van de ‘privé’ rekening werd gehaald (zelf mee gereden).

Nekslag was het verliezen van het Regiotaxi contract, had ik nog werk gehad!
WANNEER maakt men nu eens een vuist tegen de overheid? WURGCONTRACTEN!

Tuurlijk, in het taxivak heb je boeven en BOEVEN, er werken geen lieverdjes, maar of George nu een BOEF is?