Btw op personenvervoer van 6 naar 9 procent

Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent en dit nieuwe tarief gaat dus ook gelden voor personenvervoer. Dat blijkt uit het regeerakkoord van kabinet Rutte-III. Ook komt er ruimte om te experimenteren met nieuwe vormen van doelgroepenvervoer.

De verhoging van het lage btw-tarief staat niet op zichzelf. Voor het nieuwe kabinet maakt deze maatregel onderdeel uit van een hervorming van het belastingstelsel. Door deze ingrepen moeten alle inkomensgroepen erop vooruit gaan. De ruimte om de belastingen op inkomen nog verder te verlagen wordt onder meer gevonden door een verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Ook word de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 in vier jaarlijkse stappen van 3 procentpunt te verlagen naar het basistarief.

Ongewenste verhoging

Brancheorganisatie KNV is niet al te blij met de btw-verhoging. “KNV heeft er begrip voor dat de lastenverlichting deels wordt gefinancierd met verhoging van het lage btw-tarief. Dit leidt evenwel tot een ongewenste verhoging van de tarieven van duurzaam OV en taxivervoer.”

Het nieuwe kabinet heeft in zijn regeerakkoord een uitgebreide paragraaf over mobiliteit opgenomen. “We passen wet- en regelgeving aan zodat openbaar vervoer- en taxibedrijven flexibel en vraaggericht vervoer kunnen aanbieden”, verwijst Rutte-III naar Mobility as a Service. “Provincies en vervoerregio’s die met nieuwe vormen van doelgroepenvervoer, openbaar vervoer en deelsystemen willen experimenteren, krijgen daarvoor de ruimte.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Btw op personenvervoer van 6 naar 9 procent”

Tjerk Vinckx|10.10.17|23:13

Tja, het is toch een 50% verhoging, daarnaast wordt u zelfstandige aftrek bevroren / verlaagt en daar lees / hoor ik nog niks over, de BPM-teruggaafregeling op taxi’s wordt afgeschaft…..tel uit je winst, toch heerlijk weer zo’n experiment pfffffffffffffffffff.

Btw op personenvervoer van 6 naar 9 procent | TaxiPro

Btw op personenvervoer van 6 naar 9 procent

Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9 procent en dit nieuwe tarief gaat dus ook gelden voor personenvervoer. Dat blijkt uit het regeerakkoord van kabinet Rutte-III. Ook komt er ruimte om te experimenteren met nieuwe vormen van doelgroepenvervoer.

De verhoging van het lage btw-tarief staat niet op zichzelf. Voor het nieuwe kabinet maakt deze maatregel onderdeel uit van een hervorming van het belastingstelsel. Door deze ingrepen moeten alle inkomensgroepen erop vooruit gaan. De ruimte om de belastingen op inkomen nog verder te verlagen wordt onder meer gevonden door een verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Ook word de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 in vier jaarlijkse stappen van 3 procentpunt te verlagen naar het basistarief.

Ongewenste verhoging

Brancheorganisatie KNV is niet al te blij met de btw-verhoging. “KNV heeft er begrip voor dat de lastenverlichting deels wordt gefinancierd met verhoging van het lage btw-tarief. Dit leidt evenwel tot een ongewenste verhoging van de tarieven van duurzaam OV en taxivervoer.”

Het nieuwe kabinet heeft in zijn regeerakkoord een uitgebreide paragraaf over mobiliteit opgenomen. “We passen wet- en regelgeving aan zodat openbaar vervoer- en taxibedrijven flexibel en vraaggericht vervoer kunnen aanbieden”, verwijst Rutte-III naar Mobility as a Service. “Provincies en vervoerregio’s die met nieuwe vormen van doelgroepenvervoer, openbaar vervoer en deelsystemen willen experimenteren, krijgen daarvoor de ruimte.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Btw op personenvervoer van 6 naar 9 procent”

Tjerk Vinckx|10.10.17|23:13

Tja, het is toch een 50% verhoging, daarnaast wordt u zelfstandige aftrek bevroren / verlaagt en daar lees / hoor ik nog niks over, de BPM-teruggaafregeling op taxi’s wordt afgeschaft…..tel uit je winst, toch heerlijk weer zo’n experiment pfffffffffffffffffff.