Ontslag

Ontslag op staande voet vanwege een onjuist CV

Foto: iStock / Bojan89 (onbeperkt gebruik)

KNV-jurist Patrick Mommers licht in deze rubriek ontwikkelingen in arbeidsrecht toe aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ditmaal een werknemer die op staande voet werd ontslagen, omdat bleek dat hij bij zijn sollicitatie een onjuist CV had verstrekt.

In de vacature werd aangegeven dat men op zoek was naar kandidaten met een volledig afgeronde opleiding én ten minste vier jaar relevante werkervaring. De man solliciteerde op de functie en stuurde zijn CV mee. Daarin stond dat hij de opleiding had afgerond en dat hij zes jaar werkervaring had als zzp’er. Ook verstrekte hij referenties. In de sollicitatiegesprekken gaf de medewerker aan dat hij de functie, gezien zijn achtergrond en ervaring, gemakkelijk in vier dagen per week zou kunnen uitvoeren.

Overspannen

Na korte tijd meldde de werknemer zich ziek. Hij gaf aan overspannen te zijn. De werkgever wilde controleren of werknemer niet –als zzp’er- aan het werk was voor andere opdrachtgevers en hij wilde de eisen aan de functie nog eens nagaan. Daarom vroeg hij de werknemer om diploma’s op te sturen, de bedrijfsnaam en het KvK-nummer (als zzp’er) door te geven en nadere informatie over een opgegeven referentie te verschaffen.

Eerst weigerde de werknemer om de gegevens te laten zien. Uiteindelijk stuurde hij een bewijs waaruit bleek dat hij alleen het eerste jaar van de opleiding had gevolgd. De opleiding was dus niet afgerond. Ook bleek dat de opgegeven referenties niet klopten. Bovendien kwam vast te staan dat hij maar twee jaar ingeschreven stond bij de KvK, en dus niet over de vereiste vier jaar werkervaring beschikte.

Opleiding niet afgerond

De werknemer werd op staande voet ontslagen, maar was het daar niet mee eens. Hij betoogde dat in de sollicitatieprocedure bleek dat het belang van de diploma’s en het belang van de referenties helemaal niet zo groot was. Ook zou hij in een gesprek met de directeur van het bedrijf hebben aangegeven dat hij de opleiding in kwestie niet afgerond had, hetgeen geen probleem zou zijn, omdat –aldus de werknemer- het de directeur veel meer over werkervaring ging.

De kantonrechter was van oordeel dat het ontslag op staande voet onterecht was gegeven, omdat de werkgever onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat met de werknemer het belang van het diploma en de referenties besproken zou zijn.

In goed vertrouwen

Het gerechtshof stelde in hoger beroep vast dat de werknemer zonder meer had gemeld dat hij de opleiding had afgerond, en dat hij deze suggestie ook op zijn CV had gewekt. Benadrukt werd dat een CV een kerndocument is waarop een werkgever in goed vertrouwen mag afgaan. In de vacature werd erg duidelijk aangegeven dat sollicitanten over een afgeronde opleiding moesten beschikken. 

Daarnaast bleek uit getuigenverklaringen van zowel de werknemer en de directeur als de leidinggevende dat de harde eis van de afgeronde opleiding zeker één keer was besproken, waarbij werknemer aangaf aan die eis te voldoen. Uit de getuigenverklaringen bleek ook dat er wel degelijk over referenties en het belang daarvan was gesproken. Het gerechtshof concludeerde dat er wel degelijk sprake was van een dringende reden voor ontslag op staande voet. 

Deze zaak toont nog maar eens aan dat het als potentieel werkgever erg belangrijk is om nog tijdens de sollicitatieprocedure kritisch te onderzoeken of een CV correct is. 

Auteur: Patrick Mommers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Ontslag op staande voet vanwege een onjuist CV | TaxiPro
Ontslag

Ontslag op staande voet vanwege een onjuist CV

Foto: iStock / Bojan89 (onbeperkt gebruik)

KNV-jurist Patrick Mommers licht in deze rubriek ontwikkelingen in arbeidsrecht toe aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ditmaal een werknemer die op staande voet werd ontslagen, omdat bleek dat hij bij zijn sollicitatie een onjuist CV had verstrekt.

In de vacature werd aangegeven dat men op zoek was naar kandidaten met een volledig afgeronde opleiding én ten minste vier jaar relevante werkervaring. De man solliciteerde op de functie en stuurde zijn CV mee. Daarin stond dat hij de opleiding had afgerond en dat hij zes jaar werkervaring had als zzp’er. Ook verstrekte hij referenties. In de sollicitatiegesprekken gaf de medewerker aan dat hij de functie, gezien zijn achtergrond en ervaring, gemakkelijk in vier dagen per week zou kunnen uitvoeren.

Overspannen

Na korte tijd meldde de werknemer zich ziek. Hij gaf aan overspannen te zijn. De werkgever wilde controleren of werknemer niet –als zzp’er- aan het werk was voor andere opdrachtgevers en hij wilde de eisen aan de functie nog eens nagaan. Daarom vroeg hij de werknemer om diploma’s op te sturen, de bedrijfsnaam en het KvK-nummer (als zzp’er) door te geven en nadere informatie over een opgegeven referentie te verschaffen.

Eerst weigerde de werknemer om de gegevens te laten zien. Uiteindelijk stuurde hij een bewijs waaruit bleek dat hij alleen het eerste jaar van de opleiding had gevolgd. De opleiding was dus niet afgerond. Ook bleek dat de opgegeven referenties niet klopten. Bovendien kwam vast te staan dat hij maar twee jaar ingeschreven stond bij de KvK, en dus niet over de vereiste vier jaar werkervaring beschikte.

Opleiding niet afgerond

De werknemer werd op staande voet ontslagen, maar was het daar niet mee eens. Hij betoogde dat in de sollicitatieprocedure bleek dat het belang van de diploma’s en het belang van de referenties helemaal niet zo groot was. Ook zou hij in een gesprek met de directeur van het bedrijf hebben aangegeven dat hij de opleiding in kwestie niet afgerond had, hetgeen geen probleem zou zijn, omdat –aldus de werknemer- het de directeur veel meer over werkervaring ging.

De kantonrechter was van oordeel dat het ontslag op staande voet onterecht was gegeven, omdat de werkgever onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat met de werknemer het belang van het diploma en de referenties besproken zou zijn.

In goed vertrouwen

Het gerechtshof stelde in hoger beroep vast dat de werknemer zonder meer had gemeld dat hij de opleiding had afgerond, en dat hij deze suggestie ook op zijn CV had gewekt. Benadrukt werd dat een CV een kerndocument is waarop een werkgever in goed vertrouwen mag afgaan. In de vacature werd erg duidelijk aangegeven dat sollicitanten over een afgeronde opleiding moesten beschikken. 

Daarnaast bleek uit getuigenverklaringen van zowel de werknemer en de directeur als de leidinggevende dat de harde eis van de afgeronde opleiding zeker één keer was besproken, waarbij werknemer aangaf aan die eis te voldoen. Uit de getuigenverklaringen bleek ook dat er wel degelijk over referenties en het belang daarvan was gesproken. Het gerechtshof concludeerde dat er wel degelijk sprake was van een dringende reden voor ontslag op staande voet. 

Deze zaak toont nog maar eens aan dat het als potentieel werkgever erg belangrijk is om nog tijdens de sollicitatieprocedure kritisch te onderzoeken of een CV correct is. 

Auteur: Patrick Mommers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.