Standplaats Amsterdam Centraal

Amsterdamse taxi-zzp’ers maken kans op extra coronasteun

Foto: TaxiPro (IJ)

De gemeente Amsterdam trekt 7 miljoen euro uit als extra steun voor door de coronacrisis getroffen zelfstandig ondernemers. De taxibranche wordt door de gemeente genoemd als één van de sectoren waarvoor dit geld is bedoeld.

Amsterdam telt relatief veel zpp’ers en het beroep op bijvoorbeeld de TOZO-regeling is vanuit de hoofdstad dan ook groot. Deze en andere regelingen worden geleidelijk versoberd, maar de coronacrisis is nog lang niet ten einde. De gemeente trekt daarom voor komend jaar 7 miljoen euro uit om zzp’ers in hard getroffen sectoren te ondersteunen, in aanvulling op de landelijke regelingen voor zelfstandig ondernemers.

6.000 tot 7.000 taxichauffeurs

Amsterdam noemt taxivervoer, horeca en cultuur als voorbeelden van branches waarin zzp’ers extra steun kunnen krijgen. In de hoofdstad waren vóór de crisis naar schatting 6.000 tot 7.000 chauffeurs actief in de straattaximarkt, het merendeel van hen als zelfstandig ondernemer. Dat is zeker de helft van het totale aantal chauffeurs dat werkzaam is in het taxivervoer van consumenten.

Het steunpakket van de gemeente Amsterdam is niet alleen bedoeld om bedrijven overeind te houden tijdens de coronacrisis. Er zijn ‘drie routes naar snel herstel’ bedacht. De eerste route is de begeleiding naar (tijdelijk) werk in loondienst. In de tweede plaats wordt er gekeken naar de-escalatie van bestaande schulden en eventueel geestelijke nood. Tot slot worden ondernemers waar nodig ook ondersteund in hun bedrijfsvoering. De dienstverlening voor ondernemers in zwaar weer zal worden opgeschaald.

Onvoldoende perspectief

Rutger Groot Wassink, wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam: “De coronacrisis treft zelfstandigen
in de stad ongekend hard. Dankzij de TOZO-regeling is er gelukkig snel financiële hulp geboden. Dat scheelt natuurlijk enorm, maar dit biedt nog onvoldoende perspectief voor de middellange termijn. Daarom wil Amsterdam meer doen. Afgelopen zomer zijn wij aan de slag gegaan met de ondersteuning aan ondernemers, maar ook zelfstandig ondernemers moeten op de gemeente kunnen rekenen als het tegen zit. Met deze aanpak bieden we hen perspectief en ondersteuning.”

In Rotterdam werd onlangs het voorstel gedaan om de taxisector extra te steunen nu er door de coronacrisis vrijwel geen werk meer is. Dat plan haalde het echter niet. Lees daarover meer in: Geen extra coronasteun voor Rotterdamse taxichauffeurs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

7 reacties op “Amsterdamse taxi-zzp’ers maken kans op extra coronasteun”

Clash Royale|21.12.20|10:49

Vreemd dat alleen Amsterdam dit gaat doen.
In de rest van Nederland zijn zeker geen zzp’ers. Die taxi rijden?
En dan de tozo wie heeft daar recht op?
En heeft er dan ook nog genoeg aan.
En zoals gewoonlijk accepteren we alles wat er in Nederland gebeurt.
Succes iedereen in deze tijd.

Arie Kanarie|21.12.20|11:13

Wassen neus wederom. Paar weken geleden gemeld bij ondersteuning ondernemers wegens aankomende problemen, maar konden niets voor me doen. Sorry mijnheer,
U kunt wel een bedrijfskrediet aanvragen.

Henri van Essen|21.12.20|19:49

Bedrijfs krediet krijg ik niet in Utrecht kan alles betalen zegt de ambtenaar

Taxi Arnhem|23.12.20|10:21

De voorwaarden voor bedrijs krediet zijn ongeloofwaardig. Meer dan 90% van de zzp’ers komen niet in aanmerking, ook bedrijven die echt in financiële problemen zijn.
https://taxiarnhemcentrale.nl

Erwin van Eekhout|24.12.20|16:45

Ik gun iedereen een bestaan maar er moet geen concurrentievervalsing gecreëerd worden. Door als gemeente te subsidiëren zet je jouw eigen taxibedrijven op voorsprong ten opzichte van concurrenten van buiten de stad. Dat is ook zo met plaatselijke subsidie voor elektrische taxi’s. Het zijn lieve collega’s maar Taxi Electric was ook gewoon in de Leidse markt actief. Met €4000 voorsprong per taxi op mij.

Erwin van Eekhout|24.12.20|16:46

Heb ik het even niet over het TTO beleid waarbij Amsterdamse taxi’s wel op mijn standplaats mogen staan maar ik niet in Amsterdam, Utrecht, Den Haag etc.

Erwin van Eekhout|24.12.20|16:46

Heb ik het even niet over het TTO beleid waarbij Amsterdamse taxi’s wel op mijn standplaats mogen staan maar niet andersom.

Amsterdamse taxi-zzp’ers maken kans op extra coronasteun | TaxiPro
Standplaats Amsterdam Centraal

Amsterdamse taxi-zzp’ers maken kans op extra coronasteun

Foto: TaxiPro (IJ)

De gemeente Amsterdam trekt 7 miljoen euro uit als extra steun voor door de coronacrisis getroffen zelfstandig ondernemers. De taxibranche wordt door de gemeente genoemd als één van de sectoren waarvoor dit geld is bedoeld.

Amsterdam telt relatief veel zpp’ers en het beroep op bijvoorbeeld de TOZO-regeling is vanuit de hoofdstad dan ook groot. Deze en andere regelingen worden geleidelijk versoberd, maar de coronacrisis is nog lang niet ten einde. De gemeente trekt daarom voor komend jaar 7 miljoen euro uit om zzp’ers in hard getroffen sectoren te ondersteunen, in aanvulling op de landelijke regelingen voor zelfstandig ondernemers.

6.000 tot 7.000 taxichauffeurs

Amsterdam noemt taxivervoer, horeca en cultuur als voorbeelden van branches waarin zzp’ers extra steun kunnen krijgen. In de hoofdstad waren vóór de crisis naar schatting 6.000 tot 7.000 chauffeurs actief in de straattaximarkt, het merendeel van hen als zelfstandig ondernemer. Dat is zeker de helft van het totale aantal chauffeurs dat werkzaam is in het taxivervoer van consumenten.

Het steunpakket van de gemeente Amsterdam is niet alleen bedoeld om bedrijven overeind te houden tijdens de coronacrisis. Er zijn ‘drie routes naar snel herstel’ bedacht. De eerste route is de begeleiding naar (tijdelijk) werk in loondienst. In de tweede plaats wordt er gekeken naar de-escalatie van bestaande schulden en eventueel geestelijke nood. Tot slot worden ondernemers waar nodig ook ondersteund in hun bedrijfsvoering. De dienstverlening voor ondernemers in zwaar weer zal worden opgeschaald.

Onvoldoende perspectief

Rutger Groot Wassink, wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam: “De coronacrisis treft zelfstandigen
in de stad ongekend hard. Dankzij de TOZO-regeling is er gelukkig snel financiële hulp geboden. Dat scheelt natuurlijk enorm, maar dit biedt nog onvoldoende perspectief voor de middellange termijn. Daarom wil Amsterdam meer doen. Afgelopen zomer zijn wij aan de slag gegaan met de ondersteuning aan ondernemers, maar ook zelfstandig ondernemers moeten op de gemeente kunnen rekenen als het tegen zit. Met deze aanpak bieden we hen perspectief en ondersteuning.”

In Rotterdam werd onlangs het voorstel gedaan om de taxisector extra te steunen nu er door de coronacrisis vrijwel geen werk meer is. Dat plan haalde het echter niet. Lees daarover meer in: Geen extra coronasteun voor Rotterdamse taxichauffeurs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

7 reacties op “Amsterdamse taxi-zzp’ers maken kans op extra coronasteun”

Clash Royale|21.12.20|10:49

Vreemd dat alleen Amsterdam dit gaat doen.
In de rest van Nederland zijn zeker geen zzp’ers. Die taxi rijden?
En dan de tozo wie heeft daar recht op?
En heeft er dan ook nog genoeg aan.
En zoals gewoonlijk accepteren we alles wat er in Nederland gebeurt.
Succes iedereen in deze tijd.

Arie Kanarie|21.12.20|11:13

Wassen neus wederom. Paar weken geleden gemeld bij ondersteuning ondernemers wegens aankomende problemen, maar konden niets voor me doen. Sorry mijnheer,
U kunt wel een bedrijfskrediet aanvragen.

Henri van Essen|21.12.20|19:49

Bedrijfs krediet krijg ik niet in Utrecht kan alles betalen zegt de ambtenaar

Taxi Arnhem|23.12.20|10:21

De voorwaarden voor bedrijs krediet zijn ongeloofwaardig. Meer dan 90% van de zzp’ers komen niet in aanmerking, ook bedrijven die echt in financiële problemen zijn.
https://taxiarnhemcentrale.nl

Erwin van Eekhout|24.12.20|16:45

Ik gun iedereen een bestaan maar er moet geen concurrentievervalsing gecreëerd worden. Door als gemeente te subsidiëren zet je jouw eigen taxibedrijven op voorsprong ten opzichte van concurrenten van buiten de stad. Dat is ook zo met plaatselijke subsidie voor elektrische taxi’s. Het zijn lieve collega’s maar Taxi Electric was ook gewoon in de Leidse markt actief. Met €4000 voorsprong per taxi op mij.

Erwin van Eekhout|24.12.20|16:46

Heb ik het even niet over het TTO beleid waarbij Amsterdamse taxi’s wel op mijn standplaats mogen staan maar ik niet in Amsterdam, Utrecht, Den Haag etc.

Erwin van Eekhout|24.12.20|16:46

Heb ik het even niet over het TTO beleid waarbij Amsterdamse taxi’s wel op mijn standplaats mogen staan maar niet andersom.