Chauffeur met mondkapje

Dringend verzoek aan OMT: hef maximering in taxivoertuigen op

Chauffeur met mondkapje. Beeld: still uit video camjo

De maximering in taxivoertuigen leidt er volgens de sociale partners FNV, CNV en KNV Zorgvervoer en Taxi toe dat er niet langer aan de vraag kan worden voldaan. Daarom verzoeken zij Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT), dringend om per 15 juni het sectorprotocol zorgvervoer aan te passen. 

In het huidige sectorprotocol zorgvervoer vanaf achttien jaar is onder andere opgenomen dat niet alle zitplaatsen in een voertuig mogen worden gebruikt. Deze maatregel is gebaseerd op het advies van het OMT van begin dit jaar, gericht op de risicogroepen waarvoor extra maatregelen in het vervoer als noodzakelijk werden geacht. Omdat vervoerders veelal niet kunnen of mogen weten of een reiziger tot de risicogroep behoort, is ervoor gekozen om het OMT-advies als uitgangspunt te nemen voor het sectorprotocol. 

De sociale partners stellen dat inmiddels een groot deel van de mensen uit de risicogroepen al gevaccineerd zijn en het aantal besmettingen, in tegenstelling tot wanneer het OMT-advies werd uitgebracht, sterk is afgenomen. Daarbij heeft de Rijksoverheid de afgelopen weken de nodige versoepelingen in gang gezet en liggen er plannen op de plank voor verdere versoepelingen. 

In openbaar vervoer wel meer mogelijk

In de brief aan Van Dissel wordt er ook verwezen naar het reizen met het openbaar vervoer, waarvoor al wel meer mogelijkheden zijn ontstaan. “Hier geldt geen beperking meer ten aanzien van het gebruik van zitplaatsen, in de voertuigen hoeft geen 1,5 meter afstand meer aangehouden te worden en er is geen gezondheidscheck vooraf.” 

Voor de maatregelen in het zorgvervoer stellen de partners daarentegen dat er nog geen zicht is op verdere versoepelingen, of wanneer deze er zouden komen. Met name de maatregel dat niet alle zitplaatsen in een voertuig gebruikt mogen worden leidt volgens hen veelal tot problemen. Vervoerders zien namelijk een toename in de vervoersvraag omdat de maatschappij steeds meer opengaat. Tegelijkertijd is door de coronacrisis een groot tekort aan voertuigen en chauffeurs ontstaan. “Dit leidt tot een onhoudbare situatie”, menen zij. 

Steeds minder begrip voor maximering

De verwachting van de ondernemers en vakbonden is dat de vervoersvraag alleen maar verder zal toenemen. Met de beperkte zitplaatsen wordt het hierdoor alleen maar moeilijker om aan de vraag te voldoen, leggen zij uit in de brief. Daarbij geven ze ook aan dat, omdat veel mensen uit risicogroepen al zijn gevaccineerd, er steeds minder begrip is bij reizigers en opdrachtgevers over de maximering van de bezetting.

De sociale partners verzoeken het OMT dan ook dringend om per 15 juni het sectorprotocol zodanig aan te passen, dat alle zitplaatsen in een voertuig weer kunnen worden gebruikt. Wat betreft de overige maatregelen stellen zij dat deze van kracht kunnen blijven, zoals het gebruik van mondkapjes en het doen van een gezondheidscheck voorafgaand aan de rit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Dringend verzoek aan OMT: hef maximering in taxivoertuigen op | TaxiPro
Chauffeur met mondkapje

Dringend verzoek aan OMT: hef maximering in taxivoertuigen op

Chauffeur met mondkapje. Beeld: still uit video camjo

De maximering in taxivoertuigen leidt er volgens de sociale partners FNV, CNV en KNV Zorgvervoer en Taxi toe dat er niet langer aan de vraag kan worden voldaan. Daarom verzoeken zij Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT), dringend om per 15 juni het sectorprotocol zorgvervoer aan te passen. 

In het huidige sectorprotocol zorgvervoer vanaf achttien jaar is onder andere opgenomen dat niet alle zitplaatsen in een voertuig mogen worden gebruikt. Deze maatregel is gebaseerd op het advies van het OMT van begin dit jaar, gericht op de risicogroepen waarvoor extra maatregelen in het vervoer als noodzakelijk werden geacht. Omdat vervoerders veelal niet kunnen of mogen weten of een reiziger tot de risicogroep behoort, is ervoor gekozen om het OMT-advies als uitgangspunt te nemen voor het sectorprotocol. 

De sociale partners stellen dat inmiddels een groot deel van de mensen uit de risicogroepen al gevaccineerd zijn en het aantal besmettingen, in tegenstelling tot wanneer het OMT-advies werd uitgebracht, sterk is afgenomen. Daarbij heeft de Rijksoverheid de afgelopen weken de nodige versoepelingen in gang gezet en liggen er plannen op de plank voor verdere versoepelingen. 

In openbaar vervoer wel meer mogelijk

In de brief aan Van Dissel wordt er ook verwezen naar het reizen met het openbaar vervoer, waarvoor al wel meer mogelijkheden zijn ontstaan. “Hier geldt geen beperking meer ten aanzien van het gebruik van zitplaatsen, in de voertuigen hoeft geen 1,5 meter afstand meer aangehouden te worden en er is geen gezondheidscheck vooraf.” 

Voor de maatregelen in het zorgvervoer stellen de partners daarentegen dat er nog geen zicht is op verdere versoepelingen, of wanneer deze er zouden komen. Met name de maatregel dat niet alle zitplaatsen in een voertuig gebruikt mogen worden leidt volgens hen veelal tot problemen. Vervoerders zien namelijk een toename in de vervoersvraag omdat de maatschappij steeds meer opengaat. Tegelijkertijd is door de coronacrisis een groot tekort aan voertuigen en chauffeurs ontstaan. “Dit leidt tot een onhoudbare situatie”, menen zij. 

Steeds minder begrip voor maximering

De verwachting van de ondernemers en vakbonden is dat de vervoersvraag alleen maar verder zal toenemen. Met de beperkte zitplaatsen wordt het hierdoor alleen maar moeilijker om aan de vraag te voldoen, leggen zij uit in de brief. Daarbij geven ze ook aan dat, omdat veel mensen uit risicogroepen al zijn gevaccineerd, er steeds minder begrip is bij reizigers en opdrachtgevers over de maximering van de bezetting.

De sociale partners verzoeken het OMT dan ook dringend om per 15 juni het sectorprotocol zodanig aan te passen, dat alle zitplaatsen in een voertuig weer kunnen worden gebruikt. Wat betreft de overige maatregelen stellen zij dat deze van kracht kunnen blijven, zoals het gebruik van mondkapjes en het doen van een gezondheidscheck voorafgaand aan de rit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.