Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU

RIVM verruimt maatregelen zorgvervoer: twee passagiers per bank

Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU, foto bij nieuwsbericht

De sociale partners FNV, CNV en KNV Zorgvervoer en Taxi hebben het Outbreak Management Team (OMT) afgelopen week verzocht de maximering op het aantal passagiers in taxivoertuigen op te heffen, net als in het openbaar vervoer. Hier wordt vooralsnog geen gehoor aan gegeven, maar de bezetting wordt wel verruimd van één naar twee personen per bank. 

In een brief aan Jaap van Dissel, voorzitter van het OMT, gaven de ondernemers en vakbonden aan dat inmiddels een groot deel van de mensen uit de risicogroepen al gevaccineerd is en het aantal besmettingen sterk is afgenomen. Het sectorprotocol zorgvervoer vanaf achttien jaar is tot dusver echter onveranderd gebleven, waardoor niet alle zitplaatsen in een voertuig mogen worden gebruikt.

Dit leidt volgens de sociale partners veelal tot problemen. De vervoersvraag neemt namelijk toe omdat de maatschappij meer opengaat, en tegelijkertijd is er door de coronacrisis een groot tekort aan voertuigen en chauffeurs ontstaan. Daarom hebben zij het OMT dringend verzocht of zij de maximering in taxivoertuigen kunnen opheffen, net als in het openbaar vervoer.

Aparte richtlijnen slecht uitvoerbaar

Het RIVM stelt in een reactie dat het nog te vroeg is om de vervoersrichtlijnen gelijk te trekken aan die van het openbaar vervoer. De reden hiervoor is dat niet alle doelgroepen al gevaccineerd zijn, maar wel samen in een taxi zitten. Zo wacht een deel van de zelfstandig wonende ouderen nog op een vaccinatie, of kunnen zij zich niet laten vaccineren vanwege een medische contra-indicatie. Van de mensen met een beperking die in een instelling wonen is het grootste deel al gevaccineerd, maar degenen die thuis wonen veelal nog niet. 

Volgens het RIVM is het slecht uitvoerbaar om aparte richtlijnen voor deze verschillende groepen te hanteren. Hierbij speelt ook mee dat deze mensen zich niet altijd goed aan de algemene adviezen van afstand en het dragen van een mondneusmasker kunnen houden. 

Verdere versoepelingen

Door de oplopende vaccinatiegraad wordt er aangegeven dat het wel mogelijk is om de maatregelen te verruimen. Er mogen per bank twee mensen plaatsnemen met een lege stoel tussen hen in. De eis dat er maximaal een persoon per rij stoelen of per bank mag zitten en dat personen niet recht achter elkaar mogen plaatsnemen, zal hiermee worden losgelaten. Verder mag er geen passagier naast de chauffeur zitten en moet zowel de chauffeur als de passagiers een medisch mondneusmasker te dragen als dit mogelijk is. 

Er wordt benadrukt dat er geen een exacte datum voor verdere versoepelingen gegeven kan worden. Wel wordt er een richtlijn gegeven voor het gelijk trekken van de maatregelen aan die van het openbaar vervoer. Dit zal zijn wanneer iedereen binnen deze doelgroepen de kans heeft gehad om zich volledig  te laten vaccineren en/of de infectiedruk laag is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “RIVM verruimt maatregelen zorgvervoer: twee passagiers per bank”

Mister Taxi|22.06.21|03:06

Is er een fysieke afscheiding (anti corona scherm, plexiglas of dergelijke) tussen voor en achterbank nog steeds verplicht in de taxi??? Weet iemand?

RIVM verruimt maatregelen zorgvervoer: twee passagiers per bank | TaxiPro
Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU

RIVM verruimt maatregelen zorgvervoer: twee passagiers per bank

Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU, foto bij nieuwsbericht

De sociale partners FNV, CNV en KNV Zorgvervoer en Taxi hebben het Outbreak Management Team (OMT) afgelopen week verzocht de maximering op het aantal passagiers in taxivoertuigen op te heffen, net als in het openbaar vervoer. Hier wordt vooralsnog geen gehoor aan gegeven, maar de bezetting wordt wel verruimd van één naar twee personen per bank. 

In een brief aan Jaap van Dissel, voorzitter van het OMT, gaven de ondernemers en vakbonden aan dat inmiddels een groot deel van de mensen uit de risicogroepen al gevaccineerd is en het aantal besmettingen sterk is afgenomen. Het sectorprotocol zorgvervoer vanaf achttien jaar is tot dusver echter onveranderd gebleven, waardoor niet alle zitplaatsen in een voertuig mogen worden gebruikt.

Dit leidt volgens de sociale partners veelal tot problemen. De vervoersvraag neemt namelijk toe omdat de maatschappij meer opengaat, en tegelijkertijd is er door de coronacrisis een groot tekort aan voertuigen en chauffeurs ontstaan. Daarom hebben zij het OMT dringend verzocht of zij de maximering in taxivoertuigen kunnen opheffen, net als in het openbaar vervoer.

Aparte richtlijnen slecht uitvoerbaar

Het RIVM stelt in een reactie dat het nog te vroeg is om de vervoersrichtlijnen gelijk te trekken aan die van het openbaar vervoer. De reden hiervoor is dat niet alle doelgroepen al gevaccineerd zijn, maar wel samen in een taxi zitten. Zo wacht een deel van de zelfstandig wonende ouderen nog op een vaccinatie, of kunnen zij zich niet laten vaccineren vanwege een medische contra-indicatie. Van de mensen met een beperking die in een instelling wonen is het grootste deel al gevaccineerd, maar degenen die thuis wonen veelal nog niet. 

Volgens het RIVM is het slecht uitvoerbaar om aparte richtlijnen voor deze verschillende groepen te hanteren. Hierbij speelt ook mee dat deze mensen zich niet altijd goed aan de algemene adviezen van afstand en het dragen van een mondneusmasker kunnen houden. 

Verdere versoepelingen

Door de oplopende vaccinatiegraad wordt er aangegeven dat het wel mogelijk is om de maatregelen te verruimen. Er mogen per bank twee mensen plaatsnemen met een lege stoel tussen hen in. De eis dat er maximaal een persoon per rij stoelen of per bank mag zitten en dat personen niet recht achter elkaar mogen plaatsnemen, zal hiermee worden losgelaten. Verder mag er geen passagier naast de chauffeur zitten en moet zowel de chauffeur als de passagiers een medisch mondneusmasker te dragen als dit mogelijk is. 

Er wordt benadrukt dat er geen een exacte datum voor verdere versoepelingen gegeven kan worden. Wel wordt er een richtlijn gegeven voor het gelijk trekken van de maatregelen aan die van het openbaar vervoer. Dit zal zijn wanneer iedereen binnen deze doelgroepen de kans heeft gehad om zich volledig  te laten vaccineren en/of de infectiedruk laag is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “RIVM verruimt maatregelen zorgvervoer: twee passagiers per bank”

Mister Taxi|22.06.21|03:06

Is er een fysieke afscheiding (anti corona scherm, plexiglas of dergelijke) tussen voor en achterbank nog steeds verplicht in de taxi??? Weet iemand?