Cocaïne

Taxichauffeur 2,5 jaar de cel in voor vervoeren cocaïne

Bron: Creative Image via iStock (onbeperkt gebruik)

Een taxichauffeur moet dertig maanden de gevangenis in voor het vervoeren van drugs van en naar een cocaïnelaboratorium in Breda. Naast de chauffeur werden nog vier anderen veroordeeld. 

Het cocaïnelaboratorium bevond zich in een woonwagen in Breda en werd in februari 2020 ontdekt. De drugs werden daar gemixt met ontwormingsmiddel, versneden en tot blokken geperst. Dit wordt vaker gedaan om de opbrengst van de drugs te vergroten. De pure cocaïne kwam in tassen de woning in en de versneden cocaïne ging er in tassen ook weer uit. Uit onder meer het proces-verbaal van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), de bakengegevens, camerabeelden, de vervuiling van de ruimte en lege verpakkingen tetramisol bleek dat de bewerkingsruimte er al geruime tijd zat.

Uit observatie kwam naar voren dat de taxichauffeur de bezorger en ophaler van de drugs was. Tussen 12 november 2019 en 8 februari 2020 is hij 26 dagen in het lab geweest en is hij enkele keren op de camerabeelden herkend. Uit een gesprek met een medeverdachte kon worden opgemaakt dat hij op 8 februari 2020 17 kilo cocaïne in bezit had.

Boodschappen bezorgen

De verdachte gaf als reden voor zijn aanwezigheid op het adres dat hij hier regelmatig boodschappen naartoe moest brengen. De rechtbank beschouwt dit echter als volstrekt ongeloofwaardig. Zo was hij wel heel vaak op het adres te vinden was en het niet logisch dat er ook zo vaak boodschappen moesten worden bezorgd. Ook vond de rechter het ongebruikelijk dat een taxichauffeur überhaupt boodschappen bezorgt.

De man is er niet in geslaagd om de rechtbank te overtuigen dat dit wel logisch is. Gelet op de ernst van de feiten stelt de rechtbank dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar, met aftrek van het voorarrest, onvermijdelijk is. Ook kreeg de man een boete van 5.000 euro omdat hij de feiten puur voor zijn eigen gewin pleegde.

De productie en handel van drugs wordt gezien een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Ook bevordert het volgens de rechtbank de toename van vermogensdelicten, omdat gebruikers hun verslaving vaak door diefstal of ander crimineel handelen proberen te bekostigen.

Lees ook:

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.