Sollicitatie, sollicitatiegesprek, solliciteren

KNV werkt aan plannen om chauffeurs zorgvervoer te werven

iStock/fizkes, voor onbeperkt gebruik

Tijdens de coronacrisis moesten veel taxichauffeurs noodgedwongen de taxisector verlaten. Nu de vraag naar zorgvervoer echter weer toeneemt, kampt de branche met moeilijk in te vullen vacatures. KNV Zorgvervoer en Taxi herkent dit probleem en werkt samen met anderen aan initiatieven om nieuwe chauffeurs te werven.

Net als in andere sectoren heeft de coronacrisis hard toegeslagen in de zorgvervoer- en taxisector. De vervoersvolumes in het wmo-vervoer en in de Regiotaxi werden flink uitgedund. Bij het dagbestedingsvervoer en het zittend ziekenvervoer lagen de volumes vele tientallen procenten lager dan voor de crisis.

Ondernemers in het zorgvervoer kregen daardoor flinke financiële klappen, ondanks de generieke steunmaatregelen en het feit dat diverse opdrachtgevers waar mogelijk financieel bijsprongen door een deel van de uitgevallen ritten te vergoeden. Nu de crisis over haar hoogtepunt lijkt te zijn en de vervoersvolumes weer stijgen, ontvouwt zich een ander probleem: een groot tekort aan zorgvervoerchauffeurs.

Om aan te tonen hoe groot dit probleem is, stelt KNV-voorzitter Bertho Eckhardt dat er meerdere fulltime vacatures zijn voor het leerlingenvervoer in Den Haag die niet te vervullen zijn. Daarnaast stelt hij ook dat er chauffeurs worden gezocht voor het groepsvervoer in de regio Eindhoven en dat er vacatures openstaan in onder meer Mijdrecht, Apeldoorn, Utrecht, Groningen. “Je zou bijna zeggen: waar eigenlijk niet?”, aldus Eckhardt.

‘Dit jaar is het duidelijk anders’

De vele vacatures zijn volgens de voorzitter na de zomervakantie een terugkerend beeld door veranderde contracten. Daarbij was er voor de coronacrisis al een oplopend tekort aan chauffeurs te zien. “Maar dit jaar is het duidelijk anders. Chauffeurs hebben tijdens corona rondgekeken en vonden een andere baan. Nu de situatie als een blad aan een boom omgeslagen is, kunnen vacatures daarom niet meer vervuld worden. Ook niet door de mensen die vroeger bijvoorbeeld de sector binnenkwamen via instanties als het UWV.”

De ondernemersvereniging zoekt op dit moment op diverse manieren naar oplossingen voor het probleem. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de continuïteit van het vervoer. Eckhardt stelt dat hij nu al verhalen hoort  over ‘kunstgrepen’ zoals aangepaste roosters voor het leerlingenvervoer, om vervoerders de kans te geven om iedereen op tijd op school te krijgen.

Voldoende chauffeurs voor er ritten uitvallen

De hoop van de voorzitter is dat deze noodoplossingen ruimte bieden en vervoerders op deze manier even vooruit kunnen. Het blijft volgens hem echter zaak dat er snel voldoende chauffeurs komen voordat er ritten uitvallen. “Dit probleem is niet van vandaag op morgen opgelost. KNV en haar leden maken zich daarom zo lang als nodig is sterk om een oplossing te bedenken zodat al het vervoer door kan gaan.” Tegelijkertijd vraagt Eckhardt ook begrip voor situaties waar door overmacht toch problemen ontstaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “KNV werkt aan plannen om chauffeurs zorgvervoer te werven”

Pierre van Aert|14.09.21|15:12

Ja, daar moet je echt voor gestudeerd hebben. om daar een oplossing voor te vinden.

Peter Ressing|16.09.21|18:56

Laten we eerst de chauffeurs doe nu parttime werken eens vragen of die niet meer uren willen werken.

Eric van Dulst|18.09.21|00:42

Goed voorbeeld hoe het moet in het leerlingen vervoer is het vervoer bij de Driestar in Gouda. Zelf georganiseerd. Knap gedaan.
Ik ben al lange tijd voorstander dat de gebruikers het vervoer zelf organiseren en niet afhankelijk zijn van de perikelen bij vervoersbedrijven. Uiteraard moet dit gestimuleerd worden door de gemeenten. Ouders kunnen dan eventueel meehelpen om hun kroos naar school te brengen. Zorgvervoer alleen door professionals en ervaring deskundigen. Dat is het beste.

KNV werkt aan plannen om chauffeurs zorgvervoer te werven | TaxiPro
Sollicitatie, sollicitatiegesprek, solliciteren

KNV werkt aan plannen om chauffeurs zorgvervoer te werven

iStock/fizkes, voor onbeperkt gebruik

Tijdens de coronacrisis moesten veel taxichauffeurs noodgedwongen de taxisector verlaten. Nu de vraag naar zorgvervoer echter weer toeneemt, kampt de branche met moeilijk in te vullen vacatures. KNV Zorgvervoer en Taxi herkent dit probleem en werkt samen met anderen aan initiatieven om nieuwe chauffeurs te werven.

Net als in andere sectoren heeft de coronacrisis hard toegeslagen in de zorgvervoer- en taxisector. De vervoersvolumes in het wmo-vervoer en in de Regiotaxi werden flink uitgedund. Bij het dagbestedingsvervoer en het zittend ziekenvervoer lagen de volumes vele tientallen procenten lager dan voor de crisis.

Ondernemers in het zorgvervoer kregen daardoor flinke financiële klappen, ondanks de generieke steunmaatregelen en het feit dat diverse opdrachtgevers waar mogelijk financieel bijsprongen door een deel van de uitgevallen ritten te vergoeden. Nu de crisis over haar hoogtepunt lijkt te zijn en de vervoersvolumes weer stijgen, ontvouwt zich een ander probleem: een groot tekort aan zorgvervoerchauffeurs.

Om aan te tonen hoe groot dit probleem is, stelt KNV-voorzitter Bertho Eckhardt dat er meerdere fulltime vacatures zijn voor het leerlingenvervoer in Den Haag die niet te vervullen zijn. Daarnaast stelt hij ook dat er chauffeurs worden gezocht voor het groepsvervoer in de regio Eindhoven en dat er vacatures openstaan in onder meer Mijdrecht, Apeldoorn, Utrecht, Groningen. “Je zou bijna zeggen: waar eigenlijk niet?”, aldus Eckhardt.

‘Dit jaar is het duidelijk anders’

De vele vacatures zijn volgens de voorzitter na de zomervakantie een terugkerend beeld door veranderde contracten. Daarbij was er voor de coronacrisis al een oplopend tekort aan chauffeurs te zien. “Maar dit jaar is het duidelijk anders. Chauffeurs hebben tijdens corona rondgekeken en vonden een andere baan. Nu de situatie als een blad aan een boom omgeslagen is, kunnen vacatures daarom niet meer vervuld worden. Ook niet door de mensen die vroeger bijvoorbeeld de sector binnenkwamen via instanties als het UWV.”

De ondernemersvereniging zoekt op dit moment op diverse manieren naar oplossingen voor het probleem. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de continuïteit van het vervoer. Eckhardt stelt dat hij nu al verhalen hoort  over ‘kunstgrepen’ zoals aangepaste roosters voor het leerlingenvervoer, om vervoerders de kans te geven om iedereen op tijd op school te krijgen.

Voldoende chauffeurs voor er ritten uitvallen

De hoop van de voorzitter is dat deze noodoplossingen ruimte bieden en vervoerders op deze manier even vooruit kunnen. Het blijft volgens hem echter zaak dat er snel voldoende chauffeurs komen voordat er ritten uitvallen. “Dit probleem is niet van vandaag op morgen opgelost. KNV en haar leden maken zich daarom zo lang als nodig is sterk om een oplossing te bedenken zodat al het vervoer door kan gaan.” Tegelijkertijd vraagt Eckhardt ook begrip voor situaties waar door overmacht toch problemen ontstaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

3 reacties op “KNV werkt aan plannen om chauffeurs zorgvervoer te werven”

Pierre van Aert|14.09.21|15:12

Ja, daar moet je echt voor gestudeerd hebben. om daar een oplossing voor te vinden.

Peter Ressing|16.09.21|18:56

Laten we eerst de chauffeurs doe nu parttime werken eens vragen of die niet meer uren willen werken.

Eric van Dulst|18.09.21|00:42

Goed voorbeeld hoe het moet in het leerlingen vervoer is het vervoer bij de Driestar in Gouda. Zelf georganiseerd. Knap gedaan.
Ik ben al lange tijd voorstander dat de gebruikers het vervoer zelf organiseren en niet afhankelijk zijn van de perikelen bij vervoersbedrijven. Uiteraard moet dit gestimuleerd worden door de gemeenten. Ouders kunnen dan eventueel meehelpen om hun kroos naar school te brengen. Zorgvervoer alleen door professionals en ervaring deskundigen. Dat is het beste.