Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU

Deze maatregelen gelden vanaf 25 september in taxi’s en touringcars

Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU, foto bij nieuwsbericht

Het kabinet heeft dinsdag de coronamaatregelen versoepeld. Het dragen van een mondkapje blijft in taxi’s en touringcars verplicht voor volwassenen. De maximering van de bezetting in het zorgvervoer wordt daarentegen – net als in het touringcarvervoer – wel opgeheven. 

Het kabinet maakte dinsdag al bekend dat de mondkapjesplicht blijft gelden in de taxi. Nu is duidelijk geworden dat dit ook zal het geval is voor touringcars. Zowel de chauffeurs als de reizigers moeten een mondkapje blijven dragen, met uitzondering van kinderen in de leeftijdscategorie van het basisonderwijs.

De maximering van het aantal passagiers in het zorgvervoer werd in juni al verruimd van één naar twee personen per bank. De sociale partners FNV, CNV en KNV Zorgvervoer en Taxi hadden het Outbreak Management Team (OMT) echter dringend verzocht om de maximering op te heffen, net als in het openbaar vervoer. De maatschappij ging namelijk meer open, terwijl er tegelijkertijd door de coronacrisis een groot tekort was ontstaan aan voertuigen en chauffeurs.

Kans om zich te laten vaccineren

Hier werd toen geen gehoor aan gegeven, met als reden dat nog niet alle doelgroepen de kans hadden gekregen om zich te laten vaccineren en wel samen in een taxi zitten. Omdat zij deze gelegenheid nu wel hebben gehad, ziet het kabinet wel ruimte voor versoepelingen. De sectorprotocollen worden zo snel mogelijk aangepast zodat deze versoepeling per 25 september in kan gaan.

Het RIVM stelt het passend te vinden om de bezetting in het zorgvervoer te verruimen naar een volledige bezetting. Wel wordt er aangegeven dat het belangrijk is dat de chauffeur en passagiers de medische mondkapjes blijven dragen. Voor mensen die vanwege hun beperkingen niet in staat zijn om een mondkapje dragen, blijven de uitzonderingsregels van toepassing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

4 reacties op “Deze maatregelen gelden vanaf 25 september in taxi’s en touringcars”

A. Alex|16.09.21|04:10

En hoe zit het met het schijdingscherm in de taxi? Mogen ze weggehaald worden?

Nas Utrecht|16.09.21|10:05

Ik draag geen mondkap weg met die zooi

Joantjuhh1|16.09.21|12:09

Dat word rijden met de ramen open vanaf 25 september. Want bij maximale bezetting neem ik aan dat ze ook naast je mogen zitten. Weg veiligheid voor chauffeurs.

Ali Ates|16.09.21|12:58

Jammer dat er niks veranderd in de taxi 🚕 ik mis haar wel die persoon die naarst mij ging zitten.
En schem telkens schoon maken word je ook niet vrolijk van.
Maar alles komt goed 😉

Deze maatregelen gelden vanaf 25 september in taxi’s en touringcars | TaxiPro
Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU

Deze maatregelen gelden vanaf 25 september in taxi’s en touringcars

Taxichauffeur met mondkapje. Foto: IRU, foto bij nieuwsbericht

Het kabinet heeft dinsdag de coronamaatregelen versoepeld. Het dragen van een mondkapje blijft in taxi’s en touringcars verplicht voor volwassenen. De maximering van de bezetting in het zorgvervoer wordt daarentegen – net als in het touringcarvervoer – wel opgeheven. 

Het kabinet maakte dinsdag al bekend dat de mondkapjesplicht blijft gelden in de taxi. Nu is duidelijk geworden dat dit ook zal het geval is voor touringcars. Zowel de chauffeurs als de reizigers moeten een mondkapje blijven dragen, met uitzondering van kinderen in de leeftijdscategorie van het basisonderwijs.

De maximering van het aantal passagiers in het zorgvervoer werd in juni al verruimd van één naar twee personen per bank. De sociale partners FNV, CNV en KNV Zorgvervoer en Taxi hadden het Outbreak Management Team (OMT) echter dringend verzocht om de maximering op te heffen, net als in het openbaar vervoer. De maatschappij ging namelijk meer open, terwijl er tegelijkertijd door de coronacrisis een groot tekort was ontstaan aan voertuigen en chauffeurs.

Kans om zich te laten vaccineren

Hier werd toen geen gehoor aan gegeven, met als reden dat nog niet alle doelgroepen de kans hadden gekregen om zich te laten vaccineren en wel samen in een taxi zitten. Omdat zij deze gelegenheid nu wel hebben gehad, ziet het kabinet wel ruimte voor versoepelingen. De sectorprotocollen worden zo snel mogelijk aangepast zodat deze versoepeling per 25 september in kan gaan.

Het RIVM stelt het passend te vinden om de bezetting in het zorgvervoer te verruimen naar een volledige bezetting. Wel wordt er aangegeven dat het belangrijk is dat de chauffeur en passagiers de medische mondkapjes blijven dragen. Voor mensen die vanwege hun beperkingen niet in staat zijn om een mondkapje dragen, blijven de uitzonderingsregels van toepassing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

4 reacties op “Deze maatregelen gelden vanaf 25 september in taxi’s en touringcars”

A. Alex|16.09.21|04:10

En hoe zit het met het schijdingscherm in de taxi? Mogen ze weggehaald worden?

Nas Utrecht|16.09.21|10:05

Ik draag geen mondkap weg met die zooi

Joantjuhh1|16.09.21|12:09

Dat word rijden met de ramen open vanaf 25 september. Want bij maximale bezetting neem ik aan dat ze ook naast je mogen zitten. Weg veiligheid voor chauffeurs.

Ali Ates|16.09.21|12:58

Jammer dat er niks veranderd in de taxi 🚕 ik mis haar wel die persoon die naarst mij ging zitten.
En schem telkens schoon maken word je ook niet vrolijk van.
Maar alles komt goed 😉