Politie-auto

Hogere straf geëist voor taxichauffeur die dodelijke aanrijding veroorzaakte

De onbekende man kon daardoor overgedragen worden aan de politie. Foto ter illustratie. Foto: politie.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een celstraf van twaalf maanden geëist tegen de 24-jarige taxichauffeur die in mei 2019 een 28-jarige man doodreed. Ook wil het OM dat de chauffeur een rijverbod van vier jaar krijgt. Eerder werd hem alleen een voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van drie jaar opgelegd. 

Het ongeval vond plaats op een 50-kilometerweg in Breda, zo schrijft Breda Vandaag. De chauffeur reed hier volgens het OM tussen de 100 en 115 kilometer per uur. Tegelijkertijd was hij met zijn telefoon en de navigatie bezig. Toen hij door rood reed, raakte hij de door groen fietsende man.

De taxichauffeur kreeg een taakstraf van 240 uur opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Hier bovenop zou hij drie jaar lang geen auto mogen rijden, waarvan een jaar voorwaardelijk. Volgens het OM had er echter een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd moeten worden, omdat er sprake was van roekeloos rijgedrag. De officier van justitie ging daarom in hoger beroep.

Nabestaanden hebben al ‘levenslang’

De advocaat-generaal (AG), de aanklager in dit beroep, stelt dat de bestuurder zich onvoorzichtig heeft gedragen, zeer ernstig gevaar heeft veroorzaakt en onaanvaardbare risico’s heeft genomen. Zij is van mening dat de chauffeur het dodelijke ongeval bij volle bewustzijn heeft veroorzaakt. Ook vind zij dat het strafverzwarend moet werken is dat er geen professioneel rijgedrag werd vertoond: iets wat van een taxichauffeur verwacht mag worden.

De taxichauffeur was nog niet bekend bij justitie en politie, iets waar normaal rekening mee wordt gehouden. De AG wil dit in dit geval echter niet doen. De reden is dat uit de eerste verklaringen van de verdachte enige mate van spijt op te maken was, maar hij dit in zijn latere verklaringen bijstelde en heeft ontkent dat hij zo hard en door rood reed. De AG benadrukt ook dat de nabestaanden van de man al ‘levenslang’ hebben, omdat zij moeten leven met wat er is gebeurd. De uitspraak van het het gerechtshof in Den Bosch volgt over twee weken.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Hogere straf geëist voor taxichauffeur die dodelijke aanrijding veroorzaakte | TaxiPro
Politie-auto

Hogere straf geëist voor taxichauffeur die dodelijke aanrijding veroorzaakte

De onbekende man kon daardoor overgedragen worden aan de politie. Foto ter illustratie. Foto: politie.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een celstraf van twaalf maanden geëist tegen de 24-jarige taxichauffeur die in mei 2019 een 28-jarige man doodreed. Ook wil het OM dat de chauffeur een rijverbod van vier jaar krijgt. Eerder werd hem alleen een voorwaardelijke celstraf en een rijverbod van drie jaar opgelegd. 

Het ongeval vond plaats op een 50-kilometerweg in Breda, zo schrijft Breda Vandaag. De chauffeur reed hier volgens het OM tussen de 100 en 115 kilometer per uur. Tegelijkertijd was hij met zijn telefoon en de navigatie bezig. Toen hij door rood reed, raakte hij de door groen fietsende man.

De taxichauffeur kreeg een taakstraf van 240 uur opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Hier bovenop zou hij drie jaar lang geen auto mogen rijden, waarvan een jaar voorwaardelijk. Volgens het OM had er echter een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd moeten worden, omdat er sprake was van roekeloos rijgedrag. De officier van justitie ging daarom in hoger beroep.

Nabestaanden hebben al ‘levenslang’

De advocaat-generaal (AG), de aanklager in dit beroep, stelt dat de bestuurder zich onvoorzichtig heeft gedragen, zeer ernstig gevaar heeft veroorzaakt en onaanvaardbare risico’s heeft genomen. Zij is van mening dat de chauffeur het dodelijke ongeval bij volle bewustzijn heeft veroorzaakt. Ook vind zij dat het strafverzwarend moet werken is dat er geen professioneel rijgedrag werd vertoond: iets wat van een taxichauffeur verwacht mag worden.

De taxichauffeur was nog niet bekend bij justitie en politie, iets waar normaal rekening mee wordt gehouden. De AG wil dit in dit geval echter niet doen. De reden is dat uit de eerste verklaringen van de verdachte enige mate van spijt op te maken was, maar hij dit in zijn latere verklaringen bijstelde en heeft ontkent dat hij zo hard en door rood reed. De AG benadrukt ook dat de nabestaanden van de man al ‘levenslang’ hebben, omdat zij moeten leven met wat er is gebeurd. De uitspraak van het het gerechtshof in Den Bosch volgt over twee weken.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.