Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo

Vrouw moet taxiwerkzaamheden staken wegens weigering VOG

Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Byoung Joo

Een taxichauffeur die in aanraking is gekomen met justitie heeft noodgedwongen haar taxiwerkzaamheden moeten staken. Zij was niet op tijd met de aanvraag van een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), waardoor haar chauffeurskaart is ingetrokken. 

Op 24 april 2020 heeft Kiwa namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat de chauffeurskaart ingetrokken. De kaart zou geldig zijn tot 5 april 2025, maar als snel bleek dat de vrouw recent met justitie in aanraking was gekomen. Kiwa vroeg haar daarom eind februari 2020 om binnen vier weken een nieuwe VOG aan te vragen. Dat deed ze echter niet op tijd en daarom is haar chauffeurskaart ingetrokken.

Bescherming van het maatschappelijk belang

Kiwa heeft dit gedaan omdat ze het in verband met de bescherming van het maatschappelijk belang ongewenst vinden om haar als taxichauffeur te laten werken. Er kan volgens Kiwa namelijk niet aangetoond worden dat de zorg voor het welzijn en de veiligheid van de passagiers aan haar kan worden toevertrouwd.

Uiteindelijk is haar aanvraag om een VOG ook afgewezen. De vrouw ging hiertegen in beroep en stelt dat als zij uiteindelijk wel een VOG krijgt, zij ook een chauffeurskaart nodig heeft om haar werkzaamheden te verrichten. Ze ging daarom ook in beroep tegen het intrekken van de chauffeurskaart.

Later opnieuw een aanvraag doen

De vrouw heeft schriftelijk verzocht om de procedure aan te houden in afwachting van de uitkomst van de strafzaak en het hoger beroep over de VOG. Volgens de rechtbank kan het hoger beroep echter niet als aanleiding worden gezien om de procedure aan te houden. Als de vrouw hierbij in haar gelijk wordt gesteld, betekent dit namelijk niet automatisch dat Kiwa onrechtmatig heeft gehandeld door haar chauffeurskaart in te trekken.

Kiwa kon namelijk niet anders dan haar verzoeken om een nieuwe VOG aan te vragen en vervolgens – toen zij dit niet binnen de termijn had gedaan – de chauffeurskaart in te trekken. Pas wanneer de vrouw een nieuwe VOG voor de functie van taxichauffeur gekregen heeft, komt ze in aanmerking voor een nieuwe chauffeurskaart.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.