Geld. Foto: iStock / darkojow

Coronasteun uitgebreid vanwege nieuwe lockdown

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Het kabinet verruimt het steunpakket voor het vierde kwartaal van 2021. Dit is besloten vanwege de nieuwe lockdown die zaterdag werd aangekondigd, en de dag erna al inging. Hierdoor was het voor ondernemers lastig om hun bedrijfsvoering op tijd aan de passen. 

Het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven wordt verhoogd van 80 naar 90 procent. De subsidieaanvragen voor het huidige kwartaal lopen al, waardoor de uitbetaling van de voorschotten nog is gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80 procent. Bij de definitieve vaststelling zal wel worden gerekend met 90 procent.

Bovendien komen ondernemers voor het vierde kwartaal niet bij 30 procent, maar al bij 20 procent omzetverlies in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Zo wil het kabinet bedrijven tegemoet komen die door de acute lockdown worden geraakt in de laatste weken van het kwartaal. Ondernemers met een omzetverlies van tussen de 20 en 30 procent in dit kwartaal, kunnen de TVL meteen aanvragen. Dit kan tot 28 januari 2022.

Terugbetaling steun voor zelfstandigen

Zelfstandig ondernemers zouden eigenlijk vanaf 1 januari 2022 moeten beginnen met het aflossen van de lening van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) voor bedrijfskapitaal. De verscherpte maatregelen maakt dit voor veel van hen echter lastig. Om deze reden wordt de verplichte aflossing met een half jaar uitgesteld, tot 1 juli 2022. Dit geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht wanneer deze verstrekt zijn.

De looptijd van de Tozo-leningen wordt daarbij verlengd met één jaar, van vijf naar zes jaar. Dit betreft de periode vanaf het moment dat de lening is verstrekt tot het moment dat de terugbetaling plaats heeft moeten vinden. Bovendien hoeft er over de maanden januari 2022 tot en met juni 2022 geen rente te worden betaald.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Coronasteun uitgebreid vanwege nieuwe lockdown”

Edwin Leuris|23.12.21|11:16

In Oktober en November het vuur uit onze schoenen gereden https://www.vipbus.nl/ om de opgelopen financiële verliezen weer bij te trekken en op eigen benen te staan. Als dank daarvoor zijn we nu in December weer stil gezet en kunnen geen aanspraak maken op enige steun omdat voor de 30% omzetverlies ook Oktober en November meetellen. De behaalde winst gaat hiermee weer verloren in December. Om dit te voorkomen zouden de steunpakketten beter per maand worden beoordeeld.

Coronasteun uitgebreid vanwege nieuwe lockdown | TaxiPro
Geld. Foto: iStock / darkojow

Coronasteun uitgebreid vanwege nieuwe lockdown

Foto ter illustratie. Foto: iStock / darkojow

Het kabinet verruimt het steunpakket voor het vierde kwartaal van 2021. Dit is besloten vanwege de nieuwe lockdown die zaterdag werd aangekondigd, en de dag erna al inging. Hierdoor was het voor ondernemers lastig om hun bedrijfsvoering op tijd aan de passen. 

Het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven wordt verhoogd van 80 naar 90 procent. De subsidieaanvragen voor het huidige kwartaal lopen al, waardoor de uitbetaling van de voorschotten nog is gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80 procent. Bij de definitieve vaststelling zal wel worden gerekend met 90 procent.

Bovendien komen ondernemers voor het vierde kwartaal niet bij 30 procent, maar al bij 20 procent omzetverlies in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Zo wil het kabinet bedrijven tegemoet komen die door de acute lockdown worden geraakt in de laatste weken van het kwartaal. Ondernemers met een omzetverlies van tussen de 20 en 30 procent in dit kwartaal, kunnen de TVL meteen aanvragen. Dit kan tot 28 januari 2022.

Terugbetaling steun voor zelfstandigen

Zelfstandig ondernemers zouden eigenlijk vanaf 1 januari 2022 moeten beginnen met het aflossen van de lening van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) voor bedrijfskapitaal. De verscherpte maatregelen maakt dit voor veel van hen echter lastig. Om deze reden wordt de verplichte aflossing met een half jaar uitgesteld, tot 1 juli 2022. Dit geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht wanneer deze verstrekt zijn.

De looptijd van de Tozo-leningen wordt daarbij verlengd met één jaar, van vijf naar zes jaar. Dit betreft de periode vanaf het moment dat de lening is verstrekt tot het moment dat de terugbetaling plaats heeft moeten vinden. Bovendien hoeft er over de maanden januari 2022 tot en met juni 2022 geen rente te worden betaald.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Coronasteun uitgebreid vanwege nieuwe lockdown”

Edwin Leuris|23.12.21|11:16

In Oktober en November het vuur uit onze schoenen gereden https://www.vipbus.nl/ om de opgelopen financiële verliezen weer bij te trekken en op eigen benen te staan. Als dank daarvoor zijn we nu in December weer stil gezet en kunnen geen aanspraak maken op enige steun omdat voor de 30% omzetverlies ook Oktober en November meetellen. De behaalde winst gaat hiermee weer verloren in December. Om dit te voorkomen zouden de steunpakketten beter per maand worden beoordeeld.