Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra
Interview

Project Sterk aan het stuur verlengd: ‘Extra belangrijk in deze tijd’

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Het project Sterk aan het stuur, gericht op duurzame inzetbaarheid van werknemers in de sectoren taxi en touringcar, wordt verlengd. “Bedrijven die hier in de huidige krappe arbeidsmarkt mee aan de slag gaan, vergroten hun kans op het behoud van hun medewerkers en de betrokkenheid bij het bedrijf”, aldus Annemarie Ebbendorf van Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) en Stichting FSO.

SFM en Stichting FSO hebben het programma dat bestaat uit meer dan tien activiteiten op het gebied van loopbaan, voeding, beweging, financiën, stresshantering, stoppen met roken, persoonlijke ontwikkeling en beter slapen ontwikkeld. Begin 2020 is het project van start gegaan.

Volgens Ebbendorf maken een aantal knelpunten in de branches het lastig om te sturen op duurzame inzetbaarheid. “Het gaat hierbij onder andere over de krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing en weinig tijd en middelen binnen het MKB voor HR-beleid, zoals duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en leercultuur. Maar ook veel zittende werkzaamheden, onregelmatige werktijden en een laag inkomen geven grote uitdagingen op het gebied van gezondheid en vitaliteit.” Dit heeft SFM en FSO ertoe bewogen om dit project op te zetten.

Subsidie van Ministerie van SZW

Medewerkers van taxi- en touringcarbedrijven kunnen zichzelf aanmelden voor de activiteiten, maar bedrijven kunnen ook voor hun medewerkers trainingen, workshops of bedrijfsactiviteiten aanvragen. Het eerste project liep tot december 2021. “Tot die tijd kregen we de helft van de kosten gefinancierd via gelden van het Europees Sociaal Fonds”, aldus Ebbendorf. Vervolgens hebben SFM en FSO in januari 2022 voor alle activiteiten voor medewerkers en bedrijven in de touringcar en zorgvervoer- en taxibranche subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “In april hoorden we dat de subsidie is toegekend en dus kunnen we weer van start.”

Bijna 1.600 deelnemers

Aan het vorige project hebben 1.599 mensen meegedaan, waarvan 1.145 medewerkers uit de taxibranche en 454 uit de touringcarbranche. Een van de activiteiten waar de meeste medewerkers aan deelnamen was Night Fit. Dit is een workshop waarbij strategieën worden toegelicht om de kwaliteit van de slaap en de rust te vergroten. Daarnaast was ook de animo voor een obesitas- en leefstijltraject van zestien weken groot, evenals voor de activiteit Health Checks. Hierbij krijgen mensen een beeld van hun lichamelijke gezondheid en advies over hoe ze hun gezondheid en vitaliteit kunnen verbeteren. “Het viel ons ook op dat veel medewerkers zelf een aanvraag doen voor activiteiten. Dit hadden we niet verwacht maar zeker wel gehoopt”, vertelt Ebbendorf.

SFM en Stichting FSO hebben ook bij 46 bedrijven een bedrijfsbezoek afgelegd en uitgelegd wat duurzame inzetbaarheid is en waar gebruik kan worden gemaakt binnen het project. “Hiervan hebben 25 bedrijven bekeken hoe het staat met de duurzame inzetbaarheid binnen hun organisatie. Zij hebben zich laten adviseren hoe ze dat kunnen verbeteren.”

Volop aangemeld

Het nieuwe project loopt tot juli 2023. Aanmelden is weer mogelijk en wordt ook al volop gedaan. “Inmiddels zijn er al zeker honderd medewerkers aangemeld voor allerlei activiteiten. Sommigen duren een aantal maanden dus het is belangrijk om snel te handelen”, benadrukt Ebbendorf. De hoop van SFM en Stichting FSO voor de komende tijd is dat de aanvragen binnen blijven komen. “Voor veel activiteiten hebben we deskundigen trainers en coaches in de arm genomen. Er zijn ook activiteiten die wij als organisaties zelf uitvoeren. Dit is heel leuk om te doen nu het weer kan, ook omdat je zo weer bij bedrijven komt en medewerkers ontmoet.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Project Sterk aan het stuur verlengd: ‘Extra belangrijk in deze tijd’ | TaxiPro
Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra
Interview

Project Sterk aan het stuur verlengd: ‘Extra belangrijk in deze tijd’

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Het project Sterk aan het stuur, gericht op duurzame inzetbaarheid van werknemers in de sectoren taxi en touringcar, wordt verlengd. “Bedrijven die hier in de huidige krappe arbeidsmarkt mee aan de slag gaan, vergroten hun kans op het behoud van hun medewerkers en de betrokkenheid bij het bedrijf”, aldus Annemarie Ebbendorf van Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) en Stichting FSO.

SFM en Stichting FSO hebben het programma dat bestaat uit meer dan tien activiteiten op het gebied van loopbaan, voeding, beweging, financiën, stresshantering, stoppen met roken, persoonlijke ontwikkeling en beter slapen ontwikkeld. Begin 2020 is het project van start gegaan.

Volgens Ebbendorf maken een aantal knelpunten in de branches het lastig om te sturen op duurzame inzetbaarheid. “Het gaat hierbij onder andere over de krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing en weinig tijd en middelen binnen het MKB voor HR-beleid, zoals duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en leercultuur. Maar ook veel zittende werkzaamheden, onregelmatige werktijden en een laag inkomen geven grote uitdagingen op het gebied van gezondheid en vitaliteit.” Dit heeft SFM en FSO ertoe bewogen om dit project op te zetten.

Subsidie van Ministerie van SZW

Medewerkers van taxi- en touringcarbedrijven kunnen zichzelf aanmelden voor de activiteiten, maar bedrijven kunnen ook voor hun medewerkers trainingen, workshops of bedrijfsactiviteiten aanvragen. Het eerste project liep tot december 2021. “Tot die tijd kregen we de helft van de kosten gefinancierd via gelden van het Europees Sociaal Fonds”, aldus Ebbendorf. Vervolgens hebben SFM en FSO in januari 2022 voor alle activiteiten voor medewerkers en bedrijven in de touringcar en zorgvervoer- en taxibranche subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “In april hoorden we dat de subsidie is toegekend en dus kunnen we weer van start.”

Bijna 1.600 deelnemers

Aan het vorige project hebben 1.599 mensen meegedaan, waarvan 1.145 medewerkers uit de taxibranche en 454 uit de touringcarbranche. Een van de activiteiten waar de meeste medewerkers aan deelnamen was Night Fit. Dit is een workshop waarbij strategieën worden toegelicht om de kwaliteit van de slaap en de rust te vergroten. Daarnaast was ook de animo voor een obesitas- en leefstijltraject van zestien weken groot, evenals voor de activiteit Health Checks. Hierbij krijgen mensen een beeld van hun lichamelijke gezondheid en advies over hoe ze hun gezondheid en vitaliteit kunnen verbeteren. “Het viel ons ook op dat veel medewerkers zelf een aanvraag doen voor activiteiten. Dit hadden we niet verwacht maar zeker wel gehoopt”, vertelt Ebbendorf.

SFM en Stichting FSO hebben ook bij 46 bedrijven een bedrijfsbezoek afgelegd en uitgelegd wat duurzame inzetbaarheid is en waar gebruik kan worden gemaakt binnen het project. “Hiervan hebben 25 bedrijven bekeken hoe het staat met de duurzame inzetbaarheid binnen hun organisatie. Zij hebben zich laten adviseren hoe ze dat kunnen verbeteren.”

Volop aangemeld

Het nieuwe project loopt tot juli 2023. Aanmelden is weer mogelijk en wordt ook al volop gedaan. “Inmiddels zijn er al zeker honderd medewerkers aangemeld voor allerlei activiteiten. Sommigen duren een aantal maanden dus het is belangrijk om snel te handelen”, benadrukt Ebbendorf. De hoop van SFM en Stichting FSO voor de komende tijd is dat de aanvragen binnen blijven komen. “Voor veel activiteiten hebben we deskundigen trainers en coaches in de arm genomen. Er zijn ook activiteiten die wij als organisaties zelf uitvoeren. Dit is heel leuk om te doen nu het weer kan, ook omdat je zo weer bij bedrijven komt en medewerkers ontmoet.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.