FNV actie Uber

FNV eist dwangsom van 100.000 euro per dag in nieuwe rechtszaak tegen Uber

Foto: FNV

FNV eist donderdag bij de rechter een dwangsom van 100.000 euro voor elke dag dat taxibedrijf Uber zich niet houdt aan een gerechtelijke uitspraak van vorig jaar september. Daarin bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat Uber-chauffeurs werknemers zijn en dat daarom de taxi-cao nageleefd moet worden.

De vakbond is boos dat Uber zich er nog niet aan houdt en stapt daarom opnieuw naar de rechter. FNV vindt dat het allemaal te lang duurt en probeert nu met een nieuwe rechtszaak Uber ertoe te bewegen om zich op korte termijn te houden aan de taxi-cao. In de zaak vraagt de bond aan de rechter om Uber een dwangsom op te leggen van 100.000 euro per dag zolang het bedrijf niet voldoet aan de uitspraak, met een maximum van 10 miljoen euro.

‘Dwingen tot ander gedrag’

“Dat is een forse dwangsom, maar dat is helaas nodig om dit soort machtige multinationals tot ander gedrag te dwingen. Het is nu aan de rechter om hierover te oordelen”, vindt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV.

Uber kondigde na de uitspraak van de rechter vorig jaar aan om in hoger beroep te gaan. Het Amsterdamse Gerechtshof bepaalde eerder dit jaar dat zes zelfstandige chauffeurs daarbij ook toegelaten worden als partij. Deze chauffeurs zijn het er niet mee eens dat ze door de uitspraak van de rechter zijn aangemerkt als werknemers van Uber. Zij voelen niets voor een dienstverband omdat ze dat financieel ongunstig vinden en ze vrezen dat ze vrijheid en flexibiliteit verliezen. FNV is niet blij met de toelating van de chauffeurs. Een verzoek van het Pensioenfonds Vervoer om mee te procederen bij het hoger beroep werd tot teleurstelling van de bond afgewezen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Yvonne Ton

6 reacties op “FNV eist dwangsom van 100.000 euro per dag in nieuwe rechtszaak tegen Uber”

Ali Ates|18.06.22|01:11

Zakaria boufangach zou jij kunnen leven van taxi cao loon van 1900 euro.

Ik rij al 21jaar zelfstandig taxi ondernemer nog nooit zo een hoge omzetten gehaald .Met platform taxi centrales.

Waarom denk u dat wij in loon dienst willen en onze leven zuur maken.

Het is al levens wijze om eigen onderneming te zijn al vanaf 1999.
Ook al wint u zaak dan gaan wij afscheid nemen van de platforms omdat je simpelweg niet kan leven van taxi cao loon.
Terug naar tto taxi centrale s.

Ali Ates|18.06.22|01:32

Ik weet ook dat u jaren geleden ook manipulatie filmpjes liet maken met journalist die onder cover uber ging rijden en zogenaamd 5euro per uur verdiende .Eerst snapt ik niet waarom je zulke filmpjes ging maken tot de recht zaak kwam.

Was voor berijding van recht zaak ,je bent slim

Ali Ates|18.06.22|01:34

Ik weet ook dat het niet om ze welzijn of rechten van de chauffeurs gaat maar om de schatkist,,loon belasting en pensioen fonds tevullen .

Het is een schandaal waar je mee bezig bent

Taxi Amsterdam|18.06.22|11:24

@ali ates ik heb een goede tip voor jou. Als jij nou eerst is goed Nederlands gaat leren zodat je alles goed kan begrijpen en lezen dan kan het misschien nog de goede kant op gaan met je. Doe dat eerst even aub want kennelijk snap jij er nu helemaal niks van!

Ali Ates|19.06.22|10:02

Taxi Amsterdam jij mag wel in loondienst werken jij snapt het .

Ali Ates|19.06.22|10:06

Beledigen dat mij Nederland niet goed is veranderd de zaak niet taxi Amsterdam.
Jij durft niet eens met je eigen naam te schrijven, jij begrijpt het toch dan mag wel in loondienst werken.

FNV eist dwangsom van 100.000 euro per dag in nieuwe rechtszaak tegen Uber | TaxiPro
FNV actie Uber

FNV eist dwangsom van 100.000 euro per dag in nieuwe rechtszaak tegen Uber

Foto: FNV

FNV eist donderdag bij de rechter een dwangsom van 100.000 euro voor elke dag dat taxibedrijf Uber zich niet houdt aan een gerechtelijke uitspraak van vorig jaar september. Daarin bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat Uber-chauffeurs werknemers zijn en dat daarom de taxi-cao nageleefd moet worden.

De vakbond is boos dat Uber zich er nog niet aan houdt en stapt daarom opnieuw naar de rechter. FNV vindt dat het allemaal te lang duurt en probeert nu met een nieuwe rechtszaak Uber ertoe te bewegen om zich op korte termijn te houden aan de taxi-cao. In de zaak vraagt de bond aan de rechter om Uber een dwangsom op te leggen van 100.000 euro per dag zolang het bedrijf niet voldoet aan de uitspraak, met een maximum van 10 miljoen euro.

‘Dwingen tot ander gedrag’

“Dat is een forse dwangsom, maar dat is helaas nodig om dit soort machtige multinationals tot ander gedrag te dwingen. Het is nu aan de rechter om hierover te oordelen”, vindt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV.

Uber kondigde na de uitspraak van de rechter vorig jaar aan om in hoger beroep te gaan. Het Amsterdamse Gerechtshof bepaalde eerder dit jaar dat zes zelfstandige chauffeurs daarbij ook toegelaten worden als partij. Deze chauffeurs zijn het er niet mee eens dat ze door de uitspraak van de rechter zijn aangemerkt als werknemers van Uber. Zij voelen niets voor een dienstverband omdat ze dat financieel ongunstig vinden en ze vrezen dat ze vrijheid en flexibiliteit verliezen. FNV is niet blij met de toelating van de chauffeurs. Een verzoek van het Pensioenfonds Vervoer om mee te procederen bij het hoger beroep werd tot teleurstelling van de bond afgewezen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Yvonne Ton

6 reacties op “FNV eist dwangsom van 100.000 euro per dag in nieuwe rechtszaak tegen Uber”

Ali Ates|18.06.22|01:11

Zakaria boufangach zou jij kunnen leven van taxi cao loon van 1900 euro.

Ik rij al 21jaar zelfstandig taxi ondernemer nog nooit zo een hoge omzetten gehaald .Met platform taxi centrales.

Waarom denk u dat wij in loon dienst willen en onze leven zuur maken.

Het is al levens wijze om eigen onderneming te zijn al vanaf 1999.
Ook al wint u zaak dan gaan wij afscheid nemen van de platforms omdat je simpelweg niet kan leven van taxi cao loon.
Terug naar tto taxi centrale s.

Ali Ates|18.06.22|01:32

Ik weet ook dat u jaren geleden ook manipulatie filmpjes liet maken met journalist die onder cover uber ging rijden en zogenaamd 5euro per uur verdiende .Eerst snapt ik niet waarom je zulke filmpjes ging maken tot de recht zaak kwam.

Was voor berijding van recht zaak ,je bent slim

Ali Ates|18.06.22|01:34

Ik weet ook dat het niet om ze welzijn of rechten van de chauffeurs gaat maar om de schatkist,,loon belasting en pensioen fonds tevullen .

Het is een schandaal waar je mee bezig bent

Taxi Amsterdam|18.06.22|11:24

@ali ates ik heb een goede tip voor jou. Als jij nou eerst is goed Nederlands gaat leren zodat je alles goed kan begrijpen en lezen dan kan het misschien nog de goede kant op gaan met je. Doe dat eerst even aub want kennelijk snap jij er nu helemaal niks van!

Ali Ates|19.06.22|10:02

Taxi Amsterdam jij mag wel in loondienst werken jij snapt het .

Ali Ates|19.06.22|10:06

Beledigen dat mij Nederland niet goed is veranderd de zaak niet taxi Amsterdam.
Jij durft niet eens met je eigen naam te schrijven, jij begrijpt het toch dan mag wel in loondienst werken.