Amsterdam, tram, GVB

Extra taxi’s nodig; stadsvervoerders staken in februari

AMSTERDAM – Het personeel van het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat begin februari staken. De staking zal tot een tijdelijke forse piek in de vraag naar taxivervoer leiden.

De werknemers protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet en de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer vanaf 2012, zo meldt het AD dinsdag.

Overlast

Henk van der Maden, voorzitter van de ondernemingsraad van de RET (vervoersbedrijf Rotterdam), zegt dat de reizigers behoorlijke overlast zullen ondervinden van de acties. Er zullen bus- en tramlijnen uitvallen en de metro zal met intervallen rijden.

In totaal wil het kabinet 240 miljoen euro besparen, waarvan 120 miljoen moet worden bespaard door verplichte aanbestedingen door lokale overheden. Andere bedrijven kunnen daarbij meebieden op de concessie om het bus- en tramverkeer in een stad te verzorgen.

Vakbonden

De werknemers van vervoerders RET, GVB (Amsterdam), en HTM (Den Haag) hadden maandagavond overleg hierover in Rotterdam met vakbonden AbvaKabo FNV en VOR.

In Rotterdam staan honderden banen op het spel, omdat RET waarschijnlijk 80 miljoen moet besparen. In Amsterdam en Rotterdam wordt rekening gehouden met vergelijkbare bedragen.

De acties staan gepland in februari, om zo een rol te kunnen spelen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.