taxi, taxistandplaats, centraal station, den bosch

Taxibranche Den Bosch voert eigen keurmerk in

DEN BOSCH – Alleen taxi’s met een nieuw keurmerk krijgen in Den Bosch een vergunning voor speciale taxistandplaatsen. De Bossche taxibrancheorganisatie TaxiNL, de gemeente, de politie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat zijn dit met elkaar overeengekomen.

De afspraken gaan tijdens het komende carnaval voor de rest van het jaar.

Straattaxi

Met de invoering moet een eind komen aan het grote verschil aan kwaliteit bij de straattaxi’s. Het keurmerk staat los van de nieuwe taxiwet waarbij TTO’s worden geïntroduceerd. Iets waarover de Tweede Kamer overigens nog moet beslissen.

Met het convenant worden aanvullende kwaliteitseisen gesteld aan de taxiondernemers, zoals gekwalificeerde taxichauffeurs met kennis van stad en regio. De Bossche branchevereniging TaxiNL bewaakt deze kwaliteitseisen. Daarvoor is een onafhankelijke auditcommissie ingesteld.

Toezicht

Deze commissie kan adviseren het keurmerk af te nemen als de ondernemer niet aan de eisen voldoet of teveel overtredingen maakt. Gemeente, politie en Inspectie blijven verantwoordelijk voor het toezicht op de taxibranche.

Taxiondernemers die zijn aangesloten bij TaxiNL kunnen een vergunning voor de keurmerkstandplaatsen krijgen. Door het lidmaatschap stemmen zij in met de kwaliteitsvoorwaarden en de periodieke controles.

Chauffeurs die niet over het keurmerk beschikken kunnen geen klanten vervoeren vanaf de speciale standplaatsen.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Taxibranche Den Bosch voert eigen keurmerk in”

bronno|03.02.11|17:37

dit mocht eens tijd worden nu de rest van nederland dit voorbeeld nog volgen en dan hebben we geen last meer van de horror verhalen als kleine ritten wijgeren en de klant moet met een stratenboek op schoot de chauf de weg wijzen

Sebastiaan Janssens|03.02.11|18:10

En waar kan ik meer informatie vinden over TaxiNL?

Biedt het meerwaarde boven het al bestaande TX-keur? Hoe zijn de lokale (grotere) taxibedrijven geconsulteerd? Welke bedrijven in Nederland zijn reeds in het bezit van dit nieuwe keurmerk? Welke instantie zit er achter deze brancheorganisatie?

Sebastiaan Janssens|04.02.11|10:15

Sorry Bronno, maar ik ben het absoluut niet met je eens. Als inwoner van Den Bosch neem ik vaak een taxi en ik heb nog nooit die problemen gehad die jij beschrijft. Zowel de zelfstandigen als de chauffeurs van de grotere centrales doen het goed.

Maar niemand die me meer kan vertellen over TaxiNL?