Contant geld, euro

Einde aan subsidie elektrische taxi’s Amsterdam

Bron: TaxiPro (VK)

Het is niet meer mogelijk om van de gemeente Amsterdam subsidie te krijgen voor de aanschaf van een elektrische taxi. Door de grote belangstelling is ook het extra budget nu op. In totaal werd er voor het kopen van 420 elektrische taxi’s een subsidiebedrag toegekend.

De subsidie was een onderdeel van de afspraken die de gemeente en de Amsterdamse taxibranche met elkaar hebben gemaakt. In 2025 moet de stad uitstootvrij zijn. Dat brengt met zich mee dat voertuigen die schadelijke stoffen uitstoten geleidelijk worden geweerd, terwijl het gebruik van schonere voertuigen juist wordt aangemoedigd. In 2016 sloot de gemeente een convenant met de taxibedrijven die er rijden, gebaseerd op wat zij nodig hebben om in 2025 uitstootvrij te kunnen rijden.

Budget verhoogd tot 2,1 miljoen euro

De meeste taxibedrijven gaven aan niet tegen elektrisch rijden te zijn, maar wel duidelijkheid van de gemeente te verwachten. Daarnaast is er behoefte aan een sterke laadinfrastuctuur. De gemeente vertaalt die wensen in vroegtijdig communiceren over maatregelen die worden genomen en het verhogen van het aantal laadpunten in de stad van 2.300 naar 4.000.

Ook was er dus een subsidieregeling om taxi-ondernemers te helpen bij de aanschaf van een elektrisch voertuig met een aanschafsubsidie van 5.000 euro. Het aanvankelijke budget van 1 miljoen was al op, maar in december werd besloten dit te verhogen tot 2,1 miljoen euro. Ook dat geld is nu op vanwege de grote belangstelling voor het programma. Daardoor is het niet meer mogelijk om de subsidie aan te vragen. Wel blijft de gemeente het gebruik van elektrische taxi’s aanmoedigen door de laadinfrastructuur uit te breiden en exclusieve toegankelijkheid op de standplaatsen Centraal Station en Leidseplein te bieden.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.