Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taakstraffen voor omkoping en witwassen bij vervangend busvervoer NS

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een oud-medewerker van de Jan de Wit Group is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur voor omkoping en witwassen. Hij nam geld en diensten aan en regelde in ruil daarvoor dat onderaannemers van het touringcarbedrijf het vervangend busvervoer voor de NS toegewezen kregen. Daarmee benadeelde hij zowel zijn werkgever als de NS. De zoon van de man kreeg als mede-verdachte zestig uur taakstraf.

De voormalige medewerker was in de periode dat hij bij Jan de Wit werkte medeverantwoordelijk voor het regelen van vervangend busvervoer voor de NS. De NS heeft hiervoor een contract afgesloten met Jan de Wit, dat op zijn beurt weer regionale busbedrijven inhuurt als onderaannemers.

Tussen 2015 en 2018 heeft de man zowel geld als diensten aangenomen en gevraagd van verschillende onderaannemers. In ruil daarvoor bood hij hen de mogelijkheid om busritten voor vervangend NS-vervoer in rekening te brengen die nooit uitgevoerd zijn of om busritten dubbel te declareren. Voor een bevriende onderaannemer spande hij zich extra in.

Reputatie werkgever op het spel gezet

De rechtbank achtte ook witwassen van het smeergeld bewezen. Dat hij het vertrouwen van zijn werkgever beschaamd heeft en de reputatie van het bedrijf op het spel heeft gezet, rekende de rechtbank de man zwaar aan. Hij keek alleen maar naar zijn eigen financieel belang en benadeelde daarmee zijn werkgever en de NS.

“Zonder het te weten bracht zijn werkgever een veel groter bedrag in rekening bij de NS dan juist was en verdienden de onderaannemers veel meer geld dan waarop zij recht hadden. Zonder verdachte had deze fraude niet kunnen plaatsvinden. Verdachte had alle touwtjes in handen en beoordeelde zelfstandig welke busritten er teveel konden worden gedeclareerd. De kans dat zijn werkgever door deze gedragingen het contract met de NS zou kunnen verliezen en zijn reputatie in de markt beschadigd zou zien nam verdachte op de koop toe”, aldus de rechtbank.

Op staande voet ontslagen

De medewerker is destijds op staande voet ontslagen door Jan de Wit Group. Ook deed zijn voormalige werkgever in 2018 aangifte tegen hem. Directeur Walter de Wit liet eind vorig jaar in een verklaring weten blij te zijn dat de man vervolgd werd. “Jan de Wit heeft zelf aanzienlijke schade geleden door de fraude en heeft actief alle medewerking verleend aan het strafrechtelijk onderzoek. Een en ander in samenspraak met de NS.”

De oud-medewerker werd beschuldigd van omkoping van meerdere onderaannemers. Voor de meeste zaken waarvan hij verdacht werd, werd hij ook veroordeeld. Van een aantal verdenkingen werd hij vrijgesproken. Zo achtte de rechtbank niet bewezen dat er sprake was van omkoping bij de 30.000 euro die hij van een van de onderaannemers had ontvangen. Volgens de advocaat ging het om een lening.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de oud-medewerker. De man is al wat ouder en heeft problemen met zijn gezondheid. Wat ook in zijn voordeel pleitte is dat hij direct openheid van zaken heeft gegeven. De kans op herhaling is daarom klein, verwacht de rechtbank. Daarom kreeg hij naast de taakstraf alleen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Zoon was mede-verdachte

De zoon van de oud-medewerker stond in de strafzaak ook terecht als mede-verdachte. De zoon zou hebben geholpen bij het ophalen van het geld bij de onderaannemers. Ook zou hij gebruik hebben gemaakt van het geld, de goederen en de diensten. Hij zou niet hebben geweten dat het geld afkomstig was uit criminele activiteiten, maar de rechtbank vond dat hij dat redelijkerwijs wel had kunnen vermoeden. Net als zijn vader werd ook de zoon op een aantal punten vrijgesproken en viel zijn straf lager uit door zijn persoonlijke situatie. De zoon kreeg een taakstraf van zestig uur.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taakstraffen voor omkoping en witwassen bij vervangend busvervoer NS | TaxiPro
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Taakstraffen voor omkoping en witwassen bij vervangend busvervoer NS

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een oud-medewerker van de Jan de Wit Group is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur voor omkoping en witwassen. Hij nam geld en diensten aan en regelde in ruil daarvoor dat onderaannemers van het touringcarbedrijf het vervangend busvervoer voor de NS toegewezen kregen. Daarmee benadeelde hij zowel zijn werkgever als de NS. De zoon van de man kreeg als mede-verdachte zestig uur taakstraf.

De voormalige medewerker was in de periode dat hij bij Jan de Wit werkte medeverantwoordelijk voor het regelen van vervangend busvervoer voor de NS. De NS heeft hiervoor een contract afgesloten met Jan de Wit, dat op zijn beurt weer regionale busbedrijven inhuurt als onderaannemers.

Tussen 2015 en 2018 heeft de man zowel geld als diensten aangenomen en gevraagd van verschillende onderaannemers. In ruil daarvoor bood hij hen de mogelijkheid om busritten voor vervangend NS-vervoer in rekening te brengen die nooit uitgevoerd zijn of om busritten dubbel te declareren. Voor een bevriende onderaannemer spande hij zich extra in.

Reputatie werkgever op het spel gezet

De rechtbank achtte ook witwassen van het smeergeld bewezen. Dat hij het vertrouwen van zijn werkgever beschaamd heeft en de reputatie van het bedrijf op het spel heeft gezet, rekende de rechtbank de man zwaar aan. Hij keek alleen maar naar zijn eigen financieel belang en benadeelde daarmee zijn werkgever en de NS.

“Zonder het te weten bracht zijn werkgever een veel groter bedrag in rekening bij de NS dan juist was en verdienden de onderaannemers veel meer geld dan waarop zij recht hadden. Zonder verdachte had deze fraude niet kunnen plaatsvinden. Verdachte had alle touwtjes in handen en beoordeelde zelfstandig welke busritten er teveel konden worden gedeclareerd. De kans dat zijn werkgever door deze gedragingen het contract met de NS zou kunnen verliezen en zijn reputatie in de markt beschadigd zou zien nam verdachte op de koop toe”, aldus de rechtbank.

Op staande voet ontslagen

De medewerker is destijds op staande voet ontslagen door Jan de Wit Group. Ook deed zijn voormalige werkgever in 2018 aangifte tegen hem. Directeur Walter de Wit liet eind vorig jaar in een verklaring weten blij te zijn dat de man vervolgd werd. “Jan de Wit heeft zelf aanzienlijke schade geleden door de fraude en heeft actief alle medewerking verleend aan het strafrechtelijk onderzoek. Een en ander in samenspraak met de NS.”

De oud-medewerker werd beschuldigd van omkoping van meerdere onderaannemers. Voor de meeste zaken waarvan hij verdacht werd, werd hij ook veroordeeld. Van een aantal verdenkingen werd hij vrijgesproken. Zo achtte de rechtbank niet bewezen dat er sprake was van omkoping bij de 30.000 euro die hij van een van de onderaannemers had ontvangen. Volgens de advocaat ging het om een lening.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de oud-medewerker. De man is al wat ouder en heeft problemen met zijn gezondheid. Wat ook in zijn voordeel pleitte is dat hij direct openheid van zaken heeft gegeven. De kans op herhaling is daarom klein, verwacht de rechtbank. Daarom kreeg hij naast de taakstraf alleen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Zoon was mede-verdachte

De zoon van de oud-medewerker stond in de strafzaak ook terecht als mede-verdachte. De zoon zou hebben geholpen bij het ophalen van het geld bij de onderaannemers. Ook zou hij gebruik hebben gemaakt van het geld, de goederen en de diensten. Hij zou niet hebben geweten dat het geld afkomstig was uit criminele activiteiten, maar de rechtbank vond dat hij dat redelijkerwijs wel had kunnen vermoeden. Net als zijn vader werd ook de zoon op een aantal punten vrijgesproken en viel zijn straf lager uit door zijn persoonlijke situatie. De zoon kreeg een taakstraf van zestig uur.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.