Feest, uitgaan, nachtleven

Touringcars bomvol feestgangers naar Duitsland: ‘zeer zorgelijk’

Foto: Elisabetta

Het uitgaansleven ligt in Nederland al enige tijd stil, maar dit weerhoudt niet iedereen ervan om te feesten. In Duitsland zijn de kroegen en cafés nog tot 04.00 uur open. Taxi- en touringcarbedrijf Fietax uit Weerselo speelt hier op in en trekt elk weekend met honderden jongeren de grens over.

De jongeren verzamelen zich in grote groepen bij tankstations aan de grens in Oldenzaal om vervolgens met partybussen van Fietax naar discotheken in Duitsland te gaan. Over het algemeen staan en zitten ze opgepropt in de bussen zonder mondkapjes. Afgelopen weekend werden er, net als het weekend daarvoor, zo’n 450 feestgangers door het bedrijf weggebracht.

Fietax biedt normaal gesproken evenementen- en uitgangsvervoer in de regio Twente aan. Een chauffeur die de feestgangers over de grens afzet legt in gesprek met RTV Oost uit dat dit momenteel nog de enige bron van inkomsten is, omdat – op een paar dagritten na – de rest van het vervoer stilligt. Bovendien stelt hij dat de keuze om met de touringcar te gaan bij de jongeren zelf ligt. Als zij het vervoer niet zouden aanbieden, komen ze er volgens hem wel op een andere manier.

Veiligheidsregio niet te spreken over partybussen

Mondkapjes zouden niet nodig zijn, omdat er in Duitsland andere regels gelden. De chauffeur stelt dat het daar niet verplicht is om een mondkapje te dragen als je een coronabewijs hebt. Hij vindt het dan ook niet nodig dat de jongeren in Nederland het mondkapje ophebben, om het na het passeren van de grens weer af te doen.

De Veiligheidsregio Twente is niet te spreken over de partybussen. Plaatsvervangend voorzitter Arco Hofland noemt het feit dat de jongeren geen mondkapjes dragen ‘zeer zorgelijk’. Hij stelt daarbij dat de touringcarondernemer een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Het zou duidelijk zijn wat er gebeurt met het virus. “Als je zo je geld moet verdienen, dan zou ik zeggen: doe het nu even niet”, aldus Hofland.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.