vakbond, CNV

CNV: personeel dupe van ruzie WdK en Gelderland over geld

CNV Vakmensen maakt zich grote zorgen over het dreigende faillissement van vijf bedrijfsonderdelen van taxibedrijf Willemsen de Koning, die voor de provincie Gelderland het regiotaxivervoer verzorgen. “De provincie en het taxibedrijf vechten een ordinaire geldkwestie uit over de rug van 375 werknemers en een grote groep kwetsbare reizigers”, vindt Peter de Ridder, bestuurder bij CNV Vakmensen. 

Taxibedrijf Willemsen de Koning wil het regiotaxivervoer in vier Gelderse regio’s (Achterhoek, Rivierenland, Stedendriehoek en De Vallei) met ingang van woensdagochtend 11 februari stopzetten. De provincie eist diezelfde ochtend in een kort geding dat het taxibedrijf zijn verplichtingen nakomt.

Ruzie

Willemsen de Koning ligt al geruime tijd in de clinch met de provincie. Het taxibedrijf lijdt zwaar verlies op het regiotaxivervoer, omdat er veel minder reizigers zijn dan verwacht. Per 1 juli loopt het huidige contract af, maar bij de nieuwe aanbesteding dreigt Willemsen de Koning buiten de boot te vallen.

“Daar is veel gedoe over”, zegt De Ridder. “Maar directe aanleiding voor de faillissementsaanvraag is nu dat de provincie de maandelijkse voorschotbetalingen heeft stopgezet en pas zes weken later betaalt. Het bedrijf komt hierdoor in grote financiële problemen. Hier wordt een keihard spel gespeeld, over de rug van de werknemers en reizigers. Ik vind het onbegrijpelijk waarom de provincie Gelderland, nota bene de rijkste van Nederland, op deze manier opereert.”

Provincie

CNV Vakmensen heeft Conny Bieze, gedeputeerde van de Provincie Gelderland, om opheldering gevraagd. “Wij willen zo snel mogelijk met de provincie in gesprek. Dit moet op een goede manier worden opgelost.”

Taxibedrijf Willemsen de Koning heeft, naast de 375 werknemers bij het regiotaxivervoer, nog ongeveer 1.100 werknemers in dienst.

Lees ook: Willemsen de Koning-dochters vragen faillissement aan wegens Regiotaxi Gelderland

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “CNV: personeel dupe van ruzie WdK en Gelderland over geld”

Wilco Siebelink|11.02.15|10:53

Dit gevecht tussen WDK en Gelderland levert helaas alleen maar verliezers op nl de chauffeurs en de klanten die van de regiotaxi afhankelijk zijn.

Arjen Ligt|11.02.15|12:36

Geen compromis over Regiotaxi
De provincie Gelderland en vervoersbedrijf Willemsen de Koning hebben woensdagochtend geen compromis bereikt over de voortzetting van het regiotaxivervoer in grote delen van Gelderland.
De rechtbank zal woensdagmiddag om 14.00 uur besluiten hoe het verder moet.

Wilco Siebelink|13.02.15|11:41

Inmiddels weet ik dat zelfs de provincie gelderland ook gesprekken met de vakbonden over eventuele oplossingen hebben afgewezen,en laten dus zien dat ze als provincie alle macht hebben om mensen die hun werk willen doen (de chauffers) op straat te zetten door hun starre houding…………tis triest maar het is een politiek spel geworden voor de provincie gelderland en heeft alleen maar verliezers opgeleverd