FNV Bondgenoten, bijeenkomst

FNV Taxi gaat met driehonderd chauffeurs langs bij KNV

Woensdag om half vier wordt het druk op de stoep van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) in Den Haag. FNV Taxi overhandigt dan met naar het hoopt driehonderd taxichauffeurs een petitie aan de directie van de werkgeversorganisatie. Verdere uitkleding van de cao en slechte arbeidsvoorwaarden vormen de hoofdpunten van het protest. Tot nog toe ondertekenden 2.500 taxichauffeurs de petitie.

Via AxiTaxi verzamelde FNV Taxi meer dan driehonderd emails en voerde de bond met zo’n 150 taxi-chauffeurs individuele gesprekken over de branche. Remko Mast, bestuurder van de vakbond: “Heel veel werknemers werken op nul-uren-contracten of van tien uur per week, maar ze zijn wel de volle veertig uur aan de bak. Tachtig procent hoort pas ’s avonds laat of en hoe laat ze die week moeten rijden. Ze zitten in onzekerheid en hebben nauwelijks een sociaal leven.”

Oorzaak: aanbesteding

Volgens FNV Taxi ligt de oorzaak in de manier van aanbesteden. Mast: “Alles draait om het laagste tarief, soms is dat onder de kostprijs. Aanbestedingen worden verloren op soms een half procent waarbij alle trucs geoorloofd zijn. Dit heeft geleid tot een prijsdaling van twintig procent in de laatste tien jaar. Chauffeurs zijn de dupe, want zij vormen de voornaamste bezuinigingspost.”

Mast: “Werkgevers willen nu de verbeteringen uit vorige cao’s om zeep helpen. Zo leggen ze bedrijfsrisico’s direct bij de werknemers en zit een vaste baan er niet meer in.” Zonder loonsverhoging gaat een werknemer er al gauw vijf procent op achteruit met de huidige inflatie. Mast: “Daar komen nog bij de verslechteringen van roosters, pauzes, alleen betalen voor draaiende wielen of tredeonthoudingen. Werkgevers willen hetzelfde werk in minder betaalde uren en dat moet stoppen.”

Petitie

FNV Taxi eist in haar petitie wat het noemt goed werkgeverschap. De eisen zijn: gezonde rij- en rusttijden, goede pauzeregeling, inflatiecorrectie, eerder een vast contract, werkzekerheid bij aanbesteding, dikke boetes voor bedrijven die de cao niet naleven of frauderen en niet langer dubbel boeten voor één verkeersovertreding. 

Lees hier een interview met Remco Mast

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

1 reactie op “FNV Taxi gaat met driehonderd chauffeurs langs bij KNV”

Adriana Fonseca|27.06.13|11:22

“naar het hoopt driehonderd taxichauffeurs” betekent 30 – 40 taxichauffeurs aanwezig bij de KNV.

FNV Taxi gaat met driehonderd chauffeurs langs bij KNV | TaxiPro
FNV Bondgenoten, bijeenkomst

FNV Taxi gaat met driehonderd chauffeurs langs bij KNV

Woensdag om half vier wordt het druk op de stoep van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) in Den Haag. FNV Taxi overhandigt dan met naar het hoopt driehonderd taxichauffeurs een petitie aan de directie van de werkgeversorganisatie. Verdere uitkleding van de cao en slechte arbeidsvoorwaarden vormen de hoofdpunten van het protest. Tot nog toe ondertekenden 2.500 taxichauffeurs de petitie.

Via AxiTaxi verzamelde FNV Taxi meer dan driehonderd emails en voerde de bond met zo’n 150 taxi-chauffeurs individuele gesprekken over de branche. Remko Mast, bestuurder van de vakbond: “Heel veel werknemers werken op nul-uren-contracten of van tien uur per week, maar ze zijn wel de volle veertig uur aan de bak. Tachtig procent hoort pas ’s avonds laat of en hoe laat ze die week moeten rijden. Ze zitten in onzekerheid en hebben nauwelijks een sociaal leven.”

Oorzaak: aanbesteding

Volgens FNV Taxi ligt de oorzaak in de manier van aanbesteden. Mast: “Alles draait om het laagste tarief, soms is dat onder de kostprijs. Aanbestedingen worden verloren op soms een half procent waarbij alle trucs geoorloofd zijn. Dit heeft geleid tot een prijsdaling van twintig procent in de laatste tien jaar. Chauffeurs zijn de dupe, want zij vormen de voornaamste bezuinigingspost.”

Mast: “Werkgevers willen nu de verbeteringen uit vorige cao’s om zeep helpen. Zo leggen ze bedrijfsrisico’s direct bij de werknemers en zit een vaste baan er niet meer in.” Zonder loonsverhoging gaat een werknemer er al gauw vijf procent op achteruit met de huidige inflatie. Mast: “Daar komen nog bij de verslechteringen van roosters, pauzes, alleen betalen voor draaiende wielen of tredeonthoudingen. Werkgevers willen hetzelfde werk in minder betaalde uren en dat moet stoppen.”

Petitie

FNV Taxi eist in haar petitie wat het noemt goed werkgeverschap. De eisen zijn: gezonde rij- en rusttijden, goede pauzeregeling, inflatiecorrectie, eerder een vast contract, werkzekerheid bij aanbesteding, dikke boetes voor bedrijven die de cao niet naleven of frauderen en niet langer dubbel boeten voor één verkeersovertreding. 

Lees hier een interview met Remco Mast

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

1 reactie op “FNV Taxi gaat met driehonderd chauffeurs langs bij KNV”

Adriana Fonseca|27.06.13|11:22

“naar het hoopt driehonderd taxichauffeurs” betekent 30 – 40 taxichauffeurs aanwezig bij de KNV.